18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Programski svet RTV Slovenija za novega generalnega direktorja imenoval Andreja Graha Whatmougha

Piše: sta

Programski svet RTV Slovenija je za novega generalnega direktorja imenoval trenutnega predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak je prejela devet glasov.

V prvem krogu je glasovalo 28 programskih svetnikov. 14 jih je podprlo Graha Whatmougha, sedem Gorščakovo, za tretjega kandidata, zdajšnjega direktorja Igorja Kadunca pa je glasovalo šest programskih svetnikov. Ena glasovnica je bila neveljavna.
Ker nobeden od kandidatov ni dobil zadostnega števila glasov, to je 15 od 29, je bil izveden drugi krog glasovanja, v katerem sta se pomerila Grah Whatmough in Gorščakova. V drugem krogu je glasovalo 28 programskih svetnikov. Grah Whatmough je prejel 18 glasov, Gorščakova pa devet. Ena glasovnica ni bila veljavna.
Imenovanje novega generalnega direktorja RTVS je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta, izbrani kandidat pa ga bo nastopil 25. aprila.
Še pred glasovanjem so kandidati predstavili stališče do položaja in vloge RTVS v slovenskem medijskem prostoru, do medijske zakonodaje, ki ureja položaj zavoda, ter do ključnih izzivov na področju programskih, produkcijskih in poslovnih procesov ter na področju financ. Nato so imeli možnost mnenje o predstavitvah in kandidatih podati še sami programski svetniki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine