18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Prodajanju laži okrog “zatiranja” slovenskih medijev se je pridružila Irena Joveva! Vlado poziva, da naj preneha s poseganjem v neodvisnost medijev!?

Piše: Aleš Ernecl/Nova24

Prenovimo Evropo (Renew Europe), poslanska skupina v Evropskem parlamentu, ki je po svojih lastnih besedah proevropska in zavezana k prenovi Evrope, je objavila poziv Šarčeve evroposlanke iz Slovenije, Irene Joveve, da “mora vlada Janeza Janše nemudoma prekiniti z vsemi akcijami proti neodvisnim medijem in delovati v skladu z zakonom”. Na to se je med drugim na svojem Twitterju odzval tudi nekdanji kandidat za evropskega poslanca in kolumnist, Davorin Kopše, ki je samo potrdil že izraženo dobro voljo s strani vlade, da pride v Sloveniji do resne preiskave o tem, kako je v resnici z mediji pri nas.

Tožarjenje slovenske vlade po Evropi s strani, ki se predstavlja kot legalistično – moralistično silo, se nadaljuje. Irena Joveva, ki se večkrat obrega ob aktualno vlado, je bila tokrat citirana na Twitter profilu poslanske skupine Prebudimo Evropo, ki poudarja, kako naj bi bila zaskrbljena na račun nedavnih dogodkov v zvezi s svobodo medijev. “Situacija v Sloveniji postaja zaskrbljujoča,” navajajo in s tem prispevajo k širjenju lažnih novic o tem, kako naj bi premier Janez Janša zvijal roke neodvisnim medijem.

Na tvite Renewa so se v preteklosti že odzvali določeni ministri in tudi premier sam, tokrat pa se je nanj odzval tudi Davorin Kopše, nekdanji kandidat za poslanca in kolumnist. Ta jim je, podobno kot poprej že Janša, Počivalšek in Tonin, nalil čistega vina, ko je zapisal, da vsi v Sloveniji poznamo dejstva, z nestrpnostjo pričakujemo soočenje dejstev tako v EP kot v Sloveniji, kamor je povabljena delegacija. Blamaža bo po njegovo večja kot je bila v preteklih zlonamernih akcijah. “V Sloveniji je svoboda medijev na maksimalni ravni, le uravnoteženi niso!” je zaključil. Ob tem je nedvomno vredno spomniti, da je nedavna analiza poročanja slovenskih medijev pokazala, da je 80 odstotkov medijev pretežno protivladnih, 18 odstotkov nevtralnih, 2 odstotka provladnih. Iz tega je več kot očitno, da ni prav veliko zatiranja. 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je zaradi obtožb podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove in ponavljajočih se obtožb tiskovnih predstavnikov Evropske komisije v zvezi s svobodo tiska v Sloveniji, predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen predlagal ustanovitev ad hoc delovne skupine, ki bi obiskala Slovenijo in se prepričala o stanju medijev, vladavine prava, neodvisnosti pravosodja in stanja demokracije. Premier Janša je zapisal, da Slovenija s 1. julijem letošnjega leta prevzema predsedovanje EU in si ne želi, da bi se enako kot leta 2008, ponovila zgodba o 571 podpisanih novinarjih, ki so v evropsko javnost poslali pismo, da predsedovanje predstavlja grožnjo za celotno Evropsko unijo. Tudi takrat so namreč številni evropski mediji nekritično povzemali te absurdne obtožbe in jih ponavljali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine