7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Predsedniku uprave NLB prekipelo: To je eksces brez primere, Golob in člani uprave GEN-I naj razkrijejo vsebino svojih pogodb

Piše: Gal Kovač (Nova24tv)

Med vrhunskimi menedžerji so se pojavile govorice o neverjetno radodarnih pogodbah o zaposlitvi članov uprave GEN-I, med njimi tudi nekdanjega predsednika uprave GEN-I in premierja Roberta Goloba. Njihove pogodbe naj bi vsebovale sheme nagrajevanja, ki jim omogočajo enormne zaslužke, in to v državnem podjetju, ki deluje na podlagi monopolne prodaje elektrike iz Jedrske elektrarne Krško. V spletni nabiralnik smo prejeli izsek iz komunikacije predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka, v katerem zapiše, da gre za “eksces brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije pred tem”.

Če so govorice resnične, naj bi imeli člani uprave GEN-I in predsednik uprave pogodbeno določeno udeležbo pri dobičku v odstotkih od razlike med višino čistega dobička pri 8-odstotnem donosu na kapital in dejansko višino doseženega čistega dobička – brez omejitve navzgor. Članom uprave naj bi pripadal 1–2 odstotka od omenjene razlike, predsedniku uprave pa kar 4 odstotke.

Kot zapiše Brodnjak v elektronskem sporočilu, je tovrstno presojanje uspešnosti uprave in njenega predsednika v reguliranih panogah izrecno prepovedano, saj stimulira zasledovanje izrazito kratkoročnih ciljev. V reguliranih panogah se prav tako zahteva razmejitev polovice izplačil prek 5-letnega obdobja, vsaj polovica pa mora biti v obliki finančnega instrumenta vezana na vrednost delnic v trenutku izplačila.

Enorma izplačila in nepregledno poslovanje
Brodnjak nato nadaljuje, da tovrstna izplačila sicer niso sporna v zasebnih družbah, so pa izrazito sporna v družbah, ki so v javni lasti. “Poleg tega vse slovenske sistemske družbe javno razkrivajo politike prejemkov kakor tudi vsa dejanska izplačila fiksnih in variabilnih prejemkov, česar očitno v družbi v pomembni javni lasti in z nekaj milijardami prihodkov ne delajo. Še posebej je to pomembno, ko hkrati ni nobene preglednosti nad poslovnimi potezami te iste družbe, ko gre za količinsko in časovno terminsko prodajo v Sloveniji proizvedene električne energije,” zapiše Brodanjak.

Netransparentno poslovanje GEN-I je še posebej sporno v luči tradicionalnih obkladanj in žigosanj podjetnikov z “neoliberalci, kapitalisti, tajkuni in podobno”, trdi Brodanjak. Spomnimo, tudi na našem mediju smo v preteklih dneh poročali o izrazito slabšalnem govorjenju predsednice državnega zbora o Jocu Pečečniku, predsedniku SBC (Slovenian Business Club – Klub slovenskih podjetnikov), ki mu je priporočala, naj bo “manj kapitalističen”.

Glede na to, da take sheme nagrajevanja niso prisotne v nobenem sistemsko pomembnem podjetju v občutni neposredni ali posredni lasti Republike Slovenije, poleg tega pa so politike prejemkov in dejanska izplačila nagrad v primerljivo pomembnih podjetjih javno razkrite, je povsem nesprejemljivo, da enaka merila preglednosti ne obveljajo tudi za družbo Gen-I. Poleg tega si bo z zadevnim razkritjem slovenska javnost lahko sama izoblikovala mnenje o higieničnosti oz. primernosti kratkoročno naravnanih shem nagrajevanja namesto v zadnjih letih dolgoročno trajnostno naravnanih, ki so običajna praksa sistemsko pomembnih družb. Poleg tega bosta razkriti logika in višina nagrajevanja omogočili, da si Slovenke in Slovenci izoblikujejo lastno mnenje o t. i. neoliberalnosti, ki jo vidni predstavniki trenutne oblasti očitajo slovenskim podjetnikom in gospodarstvenikom, morebiti pa njihova pretekla ravnanja napotujejo k razmisleku, da so prav nekateri med njimi bili največji protagonisti očitanega neoliberalizma na naših tleh, piše Brodanjak.

 

Ultimat predsedniku vlade in upravi GEN-I
Brodnjak v mailu poziva, da bi se v imenu združenj (iz vsebine maila sklepamo, da gre za Slovensko-ameriško poslovno združenje in Združenje Bank Slovenije), slovenskega gospodarstva in vseh Slovenk in Slovencev, ki jim Golobova novela zakona o dohodnini zmanjšuje prejemke, od predsednika vlade in uprave GEN-I (med leti 2020 in 2022) moralo “nedvoumno in enoznačno zahtevati”, da razkrijejo podpisane pogodbe o zaposlitvi in tako javnosti razkrijejo vse določbe iz svojih pogodb. Brodnik zapiše, da bi iz teh razkritij morala biti jasno razvidna merila za variabilni del prejemkov “zadevnih članov uprave in višina nagrad po posamičnih članih uprave in za predsednika uprave, če bi bile nagrade skladno z merili za poslovno leto 2021 tudi dodeljene in izplačane.” . 

V e-sporočilu zaključuje, da bi morali v primeru, da celovito razkritje ne bo objavljeno na spletni strani Gen-I do izteka 15. 1. 2023, sklepati, da GEN-I kot sistemsko pomembna družba v lasti Republike Slovenije prikriva materialno pomembne informacije. Od Slovenskega državnega holdinga pa bi morali zahtevati, da sproži vse potrebne postopke ugotavljanja odgovornosti organov nadzora. To bi moralo vključevati zunanjo revizijo politike prejemkov članov uprave in predsednika uprave GEN-I, sistema nagrajevanja in pogodb o zaposlitvi poslovodstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine