7.9 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Predsednik vlade Janez Janša ob 1. obletnici Vlade RS: “V pozitivnem smislu smo bistveno presegli napovedi, ki so bile dane ob začetku epidemije, pred slabim letom dni!”

Piše: Nina Žohar (Nova24tv)

Predsednik vlade Janez Janša, podpredsednika Zdravko Počivalšek in Matej Tonin ter minister za kmetijstvo Jože Podgoršek so na današnji novinarski konferenci predstavili dosežke ob prvi obletnici Vlade Republike Slovenije ter prioritete dela za prihodnje obdobje. “Danes govorimo o obletnici, ki je v naši zgodovini zelo posebna, je uvodoma poudaril premier Janez Janša in dodal, da je mogoče dogajanje v zadnjem letu dni primerjati z dogajanjem leta 1991 in časom osamosvajanja. “Vsaj kar se tiče izzivov, naporov in intenzivnosti ukrepov, ki jih je vlada morala v tem času sprejemati.” 

Ta vlada po besedah predsednika vlade Janeza Janše nastala potem, ko je prejšnja odstopila. “Odstopila je na začetku epidemije. Motiv za tisti odstop je odkrit. WHO je že pred epidemijo ocenila, da je Slovenija nepripravljena na pandemijo in na to opozorila takratno vlado. Do marca 2020 v zvezi s pripravo na epidemijo ni bilo narejeno nič kljub zlo jasnim napotkom s strani WHO. Mislim, da je to razlog, zakaj je vlada vrgla puško v koruzo.”

“Stranke, ki smo takrat sestavile koalicijo smo se zavedale, da prevzemamo na svoja ramena težko breme ter da bo poleg zahtevnosti same koalicije, ki je sestavljena iz strank različnih profilov, potrebno najprej obvladati epidemijo in potem uresničevati temeljne cilje iz dogovorjene koalicijske pogodbe,” je dejal Janša. Epidemija je bila po besedah Janše za Slovenijo, kot tudi za svet, večja preizkušnja, kot je kazalo na samem začetku. “Strokovnjaki so sicer opozarjali na to, da bo več različnih valov, ampak natančnih predvidevanj ni imel nihče. Mi smo sledili tem opozorilom in takoj po prvem valu, ki ga je Slovenija uspešno prestala, prenovili državni načrt za ravnanje v času epidemije in postorili mnoge stvari, ki jih je WHO svetovala že pred štirimi leti. To kar ni bilo narejeno v štirih letih smo mi naredili v parih mesecih. Pravočasno smo opozarjali tudi na drugi val, ki v Sloveniji žal na splošno ni bil dovolj resno vzet, saj se je pričakovalo, da bodo stvari šle kot v prvem valu.”

Protikoronski zakoni zajeli vse, gospodarski kazalci nad pričakovanji in napovedmi

Spopad z epidemijo je vladi v enem letu vzel 80 odstotkov ali celo več časa. “Marsikaj, kar bi lahko naredili je na račun tega zato ostalo neuresničeno in je pred nami,” je izpostavil Janša. Po besedah Janše je možno delo vlade ocenjevati na podlagi ukrepov iz osmih protikoronskih paketov, ki so bili sprejeti, in če se le te primerja z ostalimi ukrepi v državah članicah EU, je mogoče videti, da smo v Sloveniji praktično edini, ki smo naslovili vse. “Nismo izpustili niti tistih kategorij, ki so jih izpustili vsi drugi. V pozitivnem smislu smo bistveno presegli napovedi, ki so bile dane ob začetku epidemije, pred slabim letom dni. Takrat se je Sloveniji napovedoval padec BDP okrog povprečja Evropske unije-okrog 7 odstotkov. Konec leta so napovedovali 120 tisoč brezposelnih in bistveno večji primanjkljaj v državni blagajni. Padec BDP je danes pod povprečjem EU, brezposelnost tudi. Ob koncu leta je bil dejanski padec BDP-ja več kot 20 odstotkov nižji od napovedi, številke o brezposelnih pa kažejo, da smo pod 90 tisoč.” Z ukrepi, ki jih je po besedah Janše vlada sprejemala je bilo ohranjenih na desettisoče delovnih mest, ki bi sicer trajno izginila.

Če po besedah Janše ne bo bistvenih negativnih presenečenj, lahko v letošnjem letu nadoknadimo lanski padec BDP-ja in sicer s pomočjo dodatnih sredstev, ki so bila izpogajana znotraj evropskega programa za okrevanje in odpornost, k temu pa se še doda dodatne vire, s katerimi se bo lahko postorilo tudi marsikaj drugega, kar se v Sloveniji ni postorilo v zadnjih desetih letih. “Kljub temu, da smo bili 80 odstotkov časa zaposleni z epidemijo, je vlada v te času skušala uresničevati ključne cilje iz koalicijske pogodbe. Tudi takšne sistemske stvari, ki so bile desetletje ali več nedotaknjene. V zaključni fazi sprejemanja je Zakon o demografskem skladu, ki prinaša stabilnost v slovenski pokojninski sistem, pregledno upravljanje državnega premoženja in posledično razgradnjo mrež, ki na negativen način vplivajo na procese v slovenski ekonomiji in družbi. V tem času smo posanirali bistvene probleme v mnogih zdravstvenih ustanovah, ki so v času enega leta podeseterile kapacitete za obravnavanje bolnikov s covidom. Delež tistih, ki so žal zaradi te bolezni umrli od teh, ki so zboleli za covidom, je pri nas nižji, kot denimo v Nemčiji. Slovensko zdravstvo je ozdravilo večji delež okuženih s covidom kot Nemčija. Velika zahvala vsem zaposlenim v zdravstvu, da Sloveniji ni bilo treba bolnikov pošiljati v druge države.”

Po besedah Janše je pred koalicijo zaključno leto, v katerem so trdno odločeni realizirati ključne točke koalicijske pogodbe. Na prvo mesto so zapisali debirokratizacijo. “V usklajevanju je prvi paket, ki bo sprejet in uveljavljen do poletja. Že prvi paket bo državljankam in državljanom prihranil na desetine milijonov evrov, na milijone ur delovnega časa/prostega časa. Številne ovire so namreč nepotrebne.  Drugi sledi v roku dveh mesecev. S tem bomo imeli cenejšo državo, ljudje bodo hitreje prišli do storitev in storitve bodo bolj kvalitetne.” Kot pomemben cilj pogodbe je Janša imenoval tudi decentralizacijo. Slovenija namreč ni samo Ljubljana, imamo 12 statističnih regij, od katerih so takšne, ki potrebujejo še posebna vlaganja. “Eden od ciljev, ki je bil dolgo časa v koalicijskih pogodbah, ne glede na barvo koalicije, je ureditev dolgotrajne oskrbe. V zadnjih 10-15 letih Slovenija v dolgotrajno oskrbo starejših ni vlagala. Za nevladne organizacije na Metelkovi smo porabili več denarja kot za dolgotrajno oskrbo. Naši domovi izgledajo kot stare kasarne. Zakon o dolgotrajni oskrbi bo v Državnem zboru do septembra.” V vladi so pričeli s prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. “Za zdravstvene delavce bo ustvarjen nov sistem.”

Foto: STA

Z realnostjo je potrebno pričakovati tretji val

VLADEpidemija še vedno traja, 12 držav članic Evropske unije je uradno v tretjem valu. Tudi mi smo imeli včeraj skoraj 800 novih okužb. Kljub temu so po besedah Janše opazni trendi umirjanja epidemije. “Nekaterim državam EU smo ponudili pomoč z namestitvijo bolnikov. Z vladami drugih držav se trudimo za prepričevanje Evropske komisije za dodatne dobave cepiv in da se iz skupnih naročil vsem državam dobavljajo cepiva glede na delež prebivalstva. To je bilo namreč dogovorjeno na samem začetku. V zadnjem času je bilo nekaj odstopanj, zato se trudimo, da se to popravi.”

Premier poudarja, da so veseli testiranja novih cepiv in odobritev do katerih prihaja. “S tem se povečujejo možnosti, da se do poletja pocepi čim več prebivalcev Slovenije in Evrope in da po enem letu zaživimo kar se da normalno.” Po besedah Janše je potrebno z realnostjo pričakovati tretji val. “Vlada je odločena, da bo pravočasno reagirala.” Janša se nadeja sodleovanja opozicije, ki je epidemijo sicer izkoriščala za boj za oblast. V sredo bo predsednik republike na zaprosilo vlade organiziral sestanek z vsemi strankami, prisotna pa bo tudi svetovalna skupina Ministrstva za zdravje. “Od opozicije pričakujemo, da pri ukrepih, ki so zdravorazumski, ne bodo metali polen pod noge. Lahko kritizirajo vlado, a naj ne rušijo, ker gre to v splošno škodo.” S poslanci stranke DeSUS so opravili več pogovorov. Poslanci po besedah Janše ugotavljajo, da je bilo v preteklem letu vse, kar smo se dogovorili tudi realizirano.

Minister Zdravko Počivalšek je uvodoma povedal, da so že prvi večer ob imenovanju vlade, soočili z epidemijo na katero Slovenija in naš državni aparat ni bil pripravljen. “Ob vseh sistemskih težavah s katerimi smo se zaradi tega soočali, je glavno nalogo predstavljajo učinkovito upravljanje s posledicami epidemije. S PKP paketi smo rešili številna delovna mesta. Pomagali smo številnim podjetjem. To je temelj za hitro okrevanje gospodarstva. Prav tako smo ohranili močno industrijo, gradbeništvo in pomagali  storitvenem sektorju, ki ga epidemija na nek način najbolj napada.”

Foto: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine