15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Predhodno soglasje kandidiatu za direktorja TVS: Urbanija prejel absolutno večino glasov podpore

 

Piše: L.K.F.

Programski svet RTV Slovenije je danes na izredni seji obravnaval predlog generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, naj poda predhodno soglasje k imenovanju na mesto direktorja televizije za oba prijavljena kandidata Patrika Grebla in Uroša Urbanijo.

Po predstavitvah obeh kandidatov za mesto direktorja TV Slovenija Patrika Grebla in mag. Uroša Urbanijo ter po dveh širših razpravah, med katerima so kandidiatoma svetniki postavljali vprašanja, so od glasovanju več glasov podpore namenili mag. Urošu Urbaniji.

V t.i. postopku dajanja predhodnega soglasja je Greblo prejel 13 glasov podpore, Urbanija pa 17 glasov, torej ga je podprla absolutna večina programskih svetnikov, ki jih je sicer 27, glasovalo pa jih je 25.

Sedaj je po postopku na vrsti generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, da izbere oziroma imenuje direktorja TV za polni mandat. Grah je pojasnil, da bo to storil prihodnji teden, saj bo jutri koristil dopust.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough bo prihodnji teden po pogovoru s kandidatom presodil, ali ga bo tudi imenoval na mesto direktorja Televizije Slovenija. Mandat direktorja televizije traja štiri leta.

Na vprašanje nekaterih svetnikov, ali se kandidiata zavedata, da bosta na funkciji lahko le kakšen teden, saj se utegne zgoditi, da bo državni zbor po hitrem postopku izglasoval spremembo zakona o RTVS (začetek seje je napovedan za 14.7.), s čimer bosta zamenjana tako vodstvo kot programski svet, sta oba dejala, da imata v mislih predvsem položaj RTVS in njen ugled ter strokovnost. Greblo je sicer bil na pre4jšnji seji imenovan za v.d. direktorja TV za največ eno leto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine