15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Pred odprtjem šol in vrtcev odkrili 278 okuženih zaposlenih! Predstavljajte si katastrofo, če bi obveljal politični aktivizem Branimirja Štruklja!

Avtor: Nina Žoher /  Nova24tv

Pred današnjim odprtjem vrtcev in šol za učence prve triade je v ponedeljek potekalo množično testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Z ministrstva za zdravje so sporočili, da je bilo sodeč po podatkih, ki so bili do 21. ure zabeleženi v Centralnem registru podatkov o pacientih (v upravljanju NIJZ), opravljenih 20.816 hitrih antigenskih (HAGT) testov, od katerih je bilo pozitivnih 278, kar predstavlja 1,3 odstotka. Kot lahko vidimo, je še dobro, da je do testiranja sploh prišlo, namreč če bi bilo po Štrukljevo iz SVIZ, bi okuženi učitelji in vzgojitelji danes prestopili vrata šol in vrtcev, kar bi seveda lahko ogrozilo trajno vračanje otrok v šole in vrtce.

Branimirja Štruklja je zelo zmotilo, ko je ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec poudarila, da bo testiranje zaposlenih v devetih od 12 slovenskih regijah, kjer se šole odpirajo, obvezno. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) je poudarjal češ, kako naj bi bilo testiranje težko izvedljivo, ker po njihovih besedah ni izdelanega logističnega načrta testiranj. Ob tem so opozarjali še na zmedo glede obveznosti testiranja.

Izsiljevali so prostovoljno testiranje

V SVIZ so vlado pozivali, da naj se zresni, se medsebojno dogovori in “preneha s širjenjem zmede”. Poudarjali so, da si želijo, da bi se pedagoško delo pričelo v pozitivnem in konstruktivnem vzdušju. “V sindikatu si sicer želijo, da bi bila testiranja učiteljev prostovoljna, saj bi bilo “spoštljivo, odkrito in iskreno nagovarjanje ter prepričevanje zaposlenih učinkovitejše od ukazovanja, žuganja, zaničevanja in kaznovanja”. Prepričani so namreč, da se velika večina zaposlenih zaveda, da testiranje prispeva k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo,” so še med drugim navajali po poročanju STA.

Foto: STA

Na ministrstvu se na srečo s SVIZ niso strinjali in so poudarili, da kdor bo imel pozitiven test, bo moral v izolacijo in poklicati svojega zdravnika. Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je v petek na račun pomislekov, v glavnem SVIZ-a, vnovič poudarila, da je ministrstvo za zdravje v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo pripravilo tako protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah kot tudi protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev. Ob tem je še poudarila, da je potrebno zavedanje, da je testiranje zaposlenih pred začetkom pouka in potem vsaj enkrat na teden eden izmed ključnih ukrepov, ki ga podpirajo vse slovenske strokovne inštitucije, kot tudi  Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni. “To so nujni pogoji, da nam bo uspelo obdržati otroke v šolah,” je bila jasna.

Večina učiteljev težav s testiranjem sploh ni imela

Kljub temu, da so v SVIZ poudarjali, kako naj bi bilo testiranje težko izvedljivo, je očitno, da temu ni bilo tako. Učitelji so bili očitno nad samo organizacijo in izvedbo več kot zadovoljni. Eden izmed učiteljev je na primer napisal naslednje: “Pravkar sem prišel iz Gospodarskega razstavišča, kjer sem opravil testiranje. Odlična organizacija, nobene gneče, vse skupaj s parkiranjem traja nekaj minut. Bravo! Sodelavke tudi zelo zadovoljne!” Na račun izvedenega testiranja učitelji, ki so okuženi, ne bodo predstavljali nevarnosti, da okužijo celotni razred, ki ga poučujejo. To je seveda zelo pozitivno, saj se v šolske klopi vrača nekaj več kot 53 tisoč učencev prvih treh razredov, v vrtce pa skoraj 75 tisoč otrok. Ko je vodstvo  SVIZ, ki ga vodi politično motivirani Branimir Štrukelj, pričelo nasprotovati obveznemu testiranju, je to seveda marsikoga presenetilo, saj večina staršev, učiteljev in otrok komaj čaka, da se prične postopno vračanje v šole. Glede na odzive šolnikov pred samim testiranjem je bilo očitno, da večina učiteljev težav s testiranjem nima, prav tako tudi ne z nošenjem zaščitnih mask, saj na prvo mesto postavljajo varnost.

Nasprotovanje Štruklja obveznemu testiranju pa konec koncev niti ne čudi toliko, glede na to, da so pri SVIZ skupaj s stranko SD lani delali celo zmedo okrog nošenja zaščitnih mask, ki so se jim zdele blazno problematične pri samem procesu poučevanja. Nato so si seveda premislili, ko so videli, da je to pripomoglo k eksponentni rasti okužb z virusom covid-19. Na srečo se je vse skupaj končalo tako, kot se je. V primeru, da bi bilo po Štrukljevo, bi se lahko kaj kmalu pričeli zapirati šole in vrtce, kar si seveda nihče ne želi. Štrukelj je s to potezo nedvomno pokazal, da so mu politični interesi levice pred zdravjem državljanov, kar je žalostno. Iz tega razloga seveda ne čudi, da si marsikdo želi, da bi prišlo do zamenjave Štruklja s kom drugim.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine