21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Poslanec SDS Dejan Kaloh pomagal prvim ukrajinskim beguncem v Sloveniji, mladim nogometašem iz Lvova

Piše: L.K.F.

Danes je točno en mesec, od kar je Rusija prvič napadla Ukrajino in prebivalstvu povzročila ogromno gmotne in duhovne škode. Travme, ki jih doživljajo Ukrajinci zaradi ruske vojaške agresije, so nepopisne. Polčetrti milijon jih je že zapustilo državo, v Slovenjo se jih je zateklo približno 4000. Prvi, ki so prestopili našo mejo, so bili mladi ukrajinski nogometaši iz Lvova. Do Slovenije jim je pomagal nekdanji moldavski nogometaš slovenskih klubov Vladislav Lungu, operacijo je skoordiniral poslanec SDS Dejan Kaloh.

Nastanili so jih v Logatec, trenirajo pa na vrhniških igriščih. »Zelo sem ganjen, da sem lahko pomagal pri koordinaciji prihoda prvih ukrajinskih beguncev v nastanitvenem centru v Logatcu. Name se je namreč prek mariborskega podjetnika Mirana Ferka obrnil nogometni trener Vladislav Lungu, ki je pred leti igral za NK Maribor. Šlo je za mladoletne nogometaše iz nogometne akademije v Lvovu, ki so skupaj s trenerjem in osmimi ženskami bežali pred vojno v Ukrajini. Zelo so bili hvaležni, da so dobili začasno zatočišče v tako varni državi kot je naša Slovenija. Na poti čez Maribor so se ustavili na tamkajšnji glavni avtobusni postaji, in sem jih seveda toplo pozdravil ter jim vlil prepotrebnega upanja. Rekel sem jim – tukaj ste varni. Poskrbeli bomo za vas,« je pred dnevi za Demokracijo povedal Kaloh. Ter dodal, da je njegova koordinacija kamenček v mozaiku velike pomoči človekoljubne slovenske vlade Janeza Janše in operativnih ministrov, kot je Aleš Hojs.

Iz nogometnega kluba Dren – Vrhnika so na svojem facebookovem profilu že kmalu po prihodu mladih ukrajinskih nogometašev zapisali: »Če le lahko, potem poskušamo pomagati. Mladi nogometaši iz Ukrajine, ki trenutno bivajo v Logatcu, so danes dopoldan opravili trening na Vrhniki na naši umetni travi. Na igrišče sta jih pospremila župan Danijel Cukjati in predsednik kluba Andrej Šega, oba sta jim izrekla dobrodošlico. Tudi vnaprej smo jim omogočili dopoldanske treninge, da se fantje lahko še naprej gibajo in ukvarjajo z športom, ki ga imajo najraje. Res, dobrodošli! Srčno upamo, da se bodo razmere čim prej umirile, da se vojna konča in da bodo trenirali doma.«

Ukrajinske nogometaše je že prvi dan treninga na vrhniškem igrišču pozdravil vrhniški župan Danijel Cukjati, šesti z leve v zadnji vrsti.

»Najpomembnejše je, da z nogometom vsaj malo pozabijo na grozote, ki se dogajajo v Ukrajini,« pa je povedal nekdanji moldavski nogometaš slovenskih klubov Vladislav Lungu.

Lungu je v Sloveniji živel in igral sedem let, bil je vezist Gorice, Celja in Maribora, ki je v prvi slovenski ligi odigral 168 tekem in dosegel 14 golov. Tik pred začetkom vojne v Ukrajini je bil zaposlen na nogometni akademiji Ruh iz Lvova, s fanti so se zatekli v bunker, nato pa na hitro zapustili Ukrajino. V Logatec jih je pripeljal 36, to je samo polovica ekipe. Tisti, ki v tem letu ne bodo dopolnili 18 let. Preostali so morali v vojsko. »Polovica ekipe je na bojišču. Ščitijo državo,« je še povedal. Trenirajo na Vrhniki, v Logatcu. Menjujejo lokacije. Igrajo prijateljske tekme. Bili so tudi gostje nekaterih prvoligaških tekem. »Fantje se počutijo, kot da so na pripravah. Nekako tako sem si tudi želel. Da lažje odmislijo grozote, ki se dogajajo v njihovi državi,« sklene Lungu, ki pa je družino pustil doma, v Lvovu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine