2 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

(POSEBEJ ZA DEMOKRACIJO) Podžupan Bistrice ob Pliberku Smrtnik komentira zmago komunistov v Gradcu: Komunisti v Sloveniji so privilegiranci, tisti, ki imajo vile na morju, dobre službe in avtomobile. Komunisti v Sloveniji se borijo za privilegije, ne pa za ljudi. V Gradcu je ravno obratno.

Avtor: Samo Vidovič

Na včerajšnjih občinskih volitvah v Gradcu so presenetljivo zmagali komunisti, stranka KPŐ. Po prvih uradnih podatkih so dobili 29,2% glasov, ljudska stranka ŐVP jih je dobila 25,8%, Zeleni 17%, svobodnjaki FPŐ 10,9%, socialni demokrati 9,8%, NEOS 5,1%. Za mnenje o rezultatih volitev smo povprašali magistra Vladimirja Smrtnika, dobrega poznavalca avstrijske in slovenske politike, sicer podžupana občine Bistrica ob Pliberku.

DEMOKRACIJA: Kako komentirate včerajšnje občinske volitve v Gradcu?

Smrtnik: Seveda je zmaga komunistov v Gradcu presenečenje, v taki višini pa celo prava senzacija. Treba je vedeti, da so komunisti v bistvu že v petdesetih letih prejšnjega stoletja izginili iz političnega prostora v Avstriji, ko so izpadli iz Državnega zbora. Nato so sicer kandidirali skoraj na vseh volitvah na državnem nivoju,ampak nikoli niso dosegli več kot le okrog enega procenta glasov.

DEMOKRACIJA: V čem se Gradec razlikuje od ostalih avstrijskih mest?

Smrtnik: Gradec je postal na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja politična posebnost. Komuniste je takrat vodil Ernst Kaltenegger, ki je povsem zapustil pot starega ideologiziranja in je iz komunistov začel graditi socialno ljudsko pobudo, ki se zavzema pretežno za stanovanjsko problematiko in pomaga socialno šibkim tudi iz lastnega žepa.

DEMOKRACIJA: Zakaj ima KPŐ v Gradcu tako veliko podporo, če na zveznih volitvah dobijo le odstotek glasov?

Smrtnik: Prav v zgoraj obrazloženem je skrivnost uspeha graških komunistov, ki bi se lahko imenovali tudi drugače, saj neke okostenele politike pri njih ni zaznati. Naslednica Kalteneggerja na vodilnem mestu te stranke, Elke Kahr, je to politiko še nadgradila. Njeno geslo je: ”Ne govori, delaj.” V predvolilnem boju je bila manj na zborovanjih, več časa je porabila za reševanje konkretnih problemov ljudi. Vsi mandatarji graških komunistov podarijo polovico svoje plače za socialno šibke in za konkretno pomoč tistim res potrebnim.

DEMOKRACIJA: Kako bi kot dober poznavalec politike na obeh straneh ocenili, kakšna je razlika med KPŐ in levo usmerjenimi strankami v Sloveniji?

Smrtnik: Razlika med KPŐ in komunisti v Sloveniji je ogromna. Komunisti v Sloveniji so privilegiranci, tisti, ki imajo vile na morju, dobre službe in avtomobile. Komunisti v Sloveniji se borijo za privilegije, ne pa za ljudi. V Gradcu je ravno obratno. Tam delajo verodostojno za šibke v družbi in imajo zaradi tega velike uspehe.

DEMOKRACIJA: Vidimo vas na srečanjih SDS, ste podpornik stranke in politike Janeza Janše. Kaj menite o volitvah, ki bodo naslednje leto v Sloveniji?

Smrtnik: SDS in Janez Janša sta v Sloveniji predvsem zastopnika malih ljudi, tistih brez privilegijev, vseh ponižanih in od sistema krivično obravnavanih ter brez podpore večine medijev. Tako politiko, vseeno na levi ali desni, bom vedno podpiral. Kar se tiče volitev, pričakujem jasno zmago SDSa. Ne podcenjujem pa tudi dometa, ki bi ga lahko dobila kakšna nova, “proticepilska” stranka, ki po mojem lahko doseže do deset odstotkov glasov in ki bi lahko odnesla marsikatero obstoječo stranko s političnega prizorišča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine