18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Politolog dr. Miro Haček o današnjih manevrih leve opozicije: Samodestruktivnost in slabo razumevanje parlamentarne demokracije

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija – tako je danes zapisal predsednik vlade Janez Janša in situacijo ocenil za absurdno, primerno butalam. Politolog dr. Miro Haček je napovedal, da bomo zdaj najbrž videli dve izredni seji, tj. izredno sejo koalicije z vsebinskim delom, ki bi moral biti obravnavan na redni majski seji parlamenta, kot tudi izredno sejo opozicije z ustavno obtožbo predsednika vlade. Še nekaj časa pa najbrž ne bomo videli glasovanja o predsedniku Državnega zbora, tukaj mora koalicije počakati na vrnitev čisto vseh poslancev, ker odloča dejansko zdaj pa res vsak glas.

Poslanke in poslanci namreč danes na začetku majske seje niso potrdili predlaganega dnevnega reda redne seje Državnega zbora. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42, predsednik DZ Igor Zorčič pa je tako sejo DZ zaključil, še preden se je začela. Premier Janez Janša in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta glasovanje označila za absurd. “Da glasujejo proti svoji točki, je zame nerazumljivo. Očitno se bojijo glasovanja o predsedniku DZ,” je med drugim pripomnil Krivec. Za predlagani dnevni red so sicer glasovali poslanci DeSUS, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili poslanke in poslanci preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti.

Univerzitetni profesor politologije dr. Miro Haček je ocenil, da je prišlo do situacije nekoliko prevelike nediscipline na strani vladajoče koalicije, kjer so trije odsotni poslanci ter še oba odsotna manjšinca povzročili, da tako oslabljena koalicija ni mogla preglasovati opozicije, kjer je manjkal en sam poslanec. “Gre za sicer čisto legitimen manever opozicije, ki je ponovno pokazala predvsem svojo destruktivno naravo, ki je tokrat šla še nekoliko dlje in glasovala proti obravnavi predloga, ki ga je pravzaprav sama vložila, tj. predloga ustavne obtožbe,” je pojasnil Haček in nadaljeval s pojasnilom, da je tu motivacija večplastna. Po eni strani je torej motivacija seveda ustvarjanje pritiska na vladajočo koalicijo in ustvarjanje vtisa, da le-ta nima dovolj glasov niti za potrditev dnevnega reda parlamenta, po drugi strani pa najbrž tudi zavedanje, da je v vloženi ustavni obtožbi nekaj večjih napak, kot na primer napačno navedeni členi ustave, ki bi jih naj kršil predsednik vlade Janez Janša.

dr. Miro Haček (foto: STA)
“Zdaj bomo najbrž videli dve izredni seji, tj. izredno sejo koalicije z vsebinskim delom, ki bi moral biti obravnavan na redni majski seji parlamenta, kot tudi izredno sejo opozicije z ustavno obtožbo predsednika vlade. Še nekaj časa pa najbrž ne bomo videli glasovanja o predsedniku Državnega zbora, tukaj mora koalicija počakati na vrnitev čisto vseh poslancev, ker zdaj odloča dejansko res vsak glas,” je napovedal politični analitik Haček.

 

 

KUL-ovci zahtevali sklic izredne seje; LMŠ pravi, da se ne oklepa svojih stolčkov
Kasneje danes so nato poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB že zahtevali sklic izredne seje, na kateri bodo obravnavali predlog ustavne obtožbe predsednika vlade. Današnje glasovanje o dnevnem redu je po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca pokazalo, da ta vlada nima več večine. “Ta vlada, ta vladna koalicija skupaj z izgubljenimi sinovi dela slovenskega parlamenta dela vse, da bi ostala na oblasti, ne pa tako, kot je normalno v normalnih demokracijah, da se gre na volitve, da ljudstvo presodi, komu bo dalo glas in kdo naj vodi državo vnaprej,” je dejal. Stranka LMŠ je danes poskrbela za nekaj dogajanja, pred Parlament so namreč prinesli 14 stolov, ki naj bi simbolizirali 14 poslanskih mandatov LMŠ. “Po 30 letih smo se znašli v položaju, ko tisti, ki so Slovenijo osamosvajali, tisti za katere so ljudje takrat stali na trgih in ulicah, kratijo demokracijo, ko ne spoštujejo zakonov in se odrekajo vsemu kar nam je prinesla demokracija. Zato smo tukaj, na Trgu republike, da pokažemo ljudem, da tudi mi čutimo, da je čas za upor. Tako ne bo šlo več. Ta vlada nima več legitimnosti, ta koalicija je skupaj samo še zaradi stolčkov. Mi se jih ne oklepamo. Za nas so edino volitve legitimne, da ljudje odločijo kdo naj vodi našo državo,” so ob tem zapisali na Twitterju.

Politična malodrama, ki kaže predvsem zelo slabo razumevanje parlamentarne demokracije
Politolog dr. Haček je dejal, da bi LMŠ-jev performans s stoli poimenoval kar politična malodrama, ki kaže predvsem zelo slabo razumevanje parlamentarne demokracije stranke LMŠ in njenega predsednika, kar se nenazadnje odraža tudi v javnomnenjskih anketah. V anketah namreč stranka SD zadnje tedne izrazito pridobiva predvsem na račun LMŠ, ki ne samo, da slabo razume parlamentarno demokracijo, ampak je pozabila tudi na svoj lasten (nekoč baje liberalen) program, saj se je premaknila izrazito na levo, kar je ena največjih politično strateških napak katerekoli slovenske parlamentarne stranke v zadnjem desetletju. “Se pa LMŠ izrazito mudi na volitve – po eni strani zato, ker hitro izgublja podporo, po drugi strani pa zaradi prihajajočih novih strank z novimi obrazi – Jure Leben, potencialno Tomaž Vesel, kjer je precej jasno, da bodo le-te LMŠ izbrisale iz slovenskega političnega prostora,” je sklenil svojo oceno Haček.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine