15.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Policija preiskuje vnos t. i. angleškega seva covid19: je šlo za bioterorizem? Policisti zalotili še enega državljana Kosova, ki se je skušal izogniti karanteni

Piše: P. G.

Kranjski  policisti  so  v  primeru  preiskave vnosa angleškega seva novega koronavirusa  s strani tujca izvedli prve nujne aktivnosti, v katerih pa do sedaj  niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Ugotovili so, da je tujec sredi januarja preko Slovenije opravil tranzit iz Kosova do
Belgije,  kjer  je  na  začasnem delu. Tam je bil napoten na testiranje, po katerem  sta  bili izdani dve potrdili pristojne belgijske organizacije. Na prvem  potrdilu je bil zabeležen podatek, da je test negativen. Dan kasneje pa je bilo izdano še novo potrdilo, da gre pri prejšnjem za pomoto, in da je test pozitiven. Obe potrdili sta bili izdani s strani iste organizacije in  sta  pristni.

Na  kakšen  način  in če je bil tujec seznanjen z drugim potrdilom, policija še preverja.  23. januarja se je isti tujec potem preko Slovenije  vračal  nazaj  na  Kosovo.  Kranjski policisti so ga izsledili v Kranju,  ko je v okviru tranzita sam čakal na nadaljnji prevoz. Do sedaj ni
bilo ugotovljeno, da bi bil tujec po pozitivnem rezultatu v Sloveniji s kom v  stiku, so pa policisti italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke  o  vozniku,  s  katerim  se  je  tujec  pripeljal do Slovenije. Po izsleditvi je bil državljan Kosova, ki ima v Sloveniji urejen status tujca, takoj ustrezno nameščen v karanteno. Zbiranje določenih podatkov še poteka, morebitni  nadaljnji  ukrepi pa bodo izvedeni, če bodo v zadevi ugotovljene nove okoliščine.

So  pa policisti za izvajanje izravnalnih ukrepov včeraj obravnavali poskus izmikanja odreditvi  karantene.  Dopoldan  so  v  Slovenijo  s  pretečenim potrdilom  o  negativnem  testu  (več  kot  48 ur oziroma 10 dni) poskušali vstopiti  trije državljani Kosova z urejenim statusom v Sloveniji. Ker niso izpolnjevali  pogojev za vstop brez odreditve karantene, so se prostovoljno vrnili  nazaj  v  Avstrijo,  pri  čemer  pa  je eden od njih že dve uri kasneje,  tokrat  z  avtobusom,  ponovno  poskušal  vstopiti  v  Slovenijo. Policisti so ga zaznali in mu odredili karanteno.

Policisti  na  kontrolnih  točkah  svoje  aktivnosti  usmerjajo  predvsem v preprečevanje  širjenja  okužb  s  koronavirusom, hkrati pa opravljajo tudi naloge  policije  v segmentu odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj ter prekrškov.

Vir: PU Kranj

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine