22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Poglejte, kako se bodoči minister Maljevac trudi zabrisati svojo povezavo z “nevladnim” Inštitutom 8. marec

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Čeprav je javnosti znan kot ustanovitelj Inštituta 8. marec in LGBTQ aktivist, se Simon Maljevac očitno trudi zabrisati svojo povezavo s skrajno nevladno organizacijo. Zdi se, da mu kot kandidatu za ministra ne ustreza, da ga javnost prepoznava kot aktivista, zato so tudi z Wikipedie njegovo ime umaknili in nadomestili z imenom druge aktivistke, Alenke Kreč Bricelj. Kreč Bricljeva je prav tako eden od obrazov nevladnikov, ki deluje z roko v roki z Inštitutom 8. marec.

Zdi se, da se je Simon Maljevac, ki je tudi kandidat za ministra za solidarno prihodnost, odločil, da mu trenutno ne ustreza, da ga javnost povezuje z nevladno organizacijo Inštitut 8. marec. Čeprav je znano, da je njen ustanovitelj, ta informacija ne sovpada z njegovimi načrti, zato so se v organizaciji odločili, da ga kot ustanovitelja odstranijo in njegovo ime nadomestijo z Alenko Kreč Bricelj. Kreč Bricljeva je tudi sama aktivistka, očitno pa se je strinjala, da njej informacija, da je ustanoviteljica aktivistične organizacije, ne škodi.

Čeprav je znano, da je Simon Maljevac ustanovitelj Inštituta 8. marec, mu ta informacija v trenutni pozicijo očitno bolj škodi kot koristi, saj se trudi zabrisati povezavo z njo. O Maljevcu kot ustanovitelju Inštituta je pisalo več medijev, kar pomeni, da so bile to splošno znane in preverjene informacije. Pa vendar je kot ustanoviteljica zdaj namesto Maljevca zapisana Alenka Kreč Bricelj, prav tako eden od obrazov nevladnikov.

Foto:Wikipedia

Sprememba je bila narejena 13.1. v popoldanskem času, potem pa so si premislili in v večernih urah vrnili na prvotno stanje.

Foto: Wikipedia

Vse kaže na to, da aktualni kandidat za ministra za solidarno prihodnost oziroma nekdanji LGBTQ aktivist želi prikriti oziroma zabrisati svojo navezo z Inštitutom, nekateri viri na Wikipediji pa pravijo, da se je za ta korak odločil ko je nastopil na mesto državnega sekretarja. Na portalu Bizi je prav tako zapisana Alenka Kreč Bricelj, žal pa stanja za nazaj nismo mogli preveriti, čeprav enaki vir na Wikipediji pravi, da “Na wayback machine se zadeva ni shranila, zato mi morate verjeti na besedo, da je tam pisalo Simon Maljevac,” je zapisano.

Podjetnica, ki denar črpa tudi od države
Alenka Kreč Bricelj skupaj z Majo Rijavec vodi organizacijo Smetumet. Smetumet je dvoživka, ki živi kot nevladniška organizacija črpa finance iz državnega proračuna hkrati pa stoji tudi na podjetniških tleh. Za nekatere medije je povedala, da zadnjih deset let poskuša skozi dizajn razumeti smeti in njim podobne neugodne pojave v svetu. Med drugim je na spletni strani Smetumeta o sebi zapisala, da je njen hobi med drugim tudi aktivizem, ki ga izvaja z roko v roki z Inštitutom 8. marec in ekipo NVO. Spomnimo, da je z njimi delala kampanjo proti zakonu o vodi, bila je glavna povezovalka med prostovoljci in jedrom gibanja, na pobudo Nike Kovač pa je sodelovala tudi pri zbiranju podpisov lani v kampanji “Gremo volit”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine