24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Po Sloveniji pljuva le še s svojimi novinarskimi pomočniki Tanja Fajon, iz Evrope pa prihajajo pohvale

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Končnica slovenskega predsedovanja postaja nekakšen bruseljski festival hvalospevov,” se je na Twitterju nad pohvalo komisarja za pravosodje spakoval Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič. Voditeljica stranke SD Tanja Fajon pa je poskrbela za uravnoteženost in v pogovoru za portal, ki poroča o političnih zadevah Evropske unije, ozračje v Sloveniji označila za zelo slabo ter dodala, da politika še nikoli ni bila tako diskreditirana. Slovenijo je prištela med “problematične države EU”, a v EU očitno menijo drugače, saj se pohvale kar vrstijo.

“Končnica slovenskega predsedovanja postaja nekakšen bruseljski festival hvalospevov. Tokrat je komisar za pravosodje Didier Reynders slovenskemu ministru Marjanu Dikaučiču pihal na dušo s hvalnicami zadnjih dosežkov,” je nekoliko zajedljivo zapisal Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič, ki ga je pohvala očitno zabolela. Glede na to, da že ves čas poroča, češ kako katastrofalno je naše predsedovanje, mu nagrada pri DNS verjetno tudi naslednje leto ne uide. “Če prav razumem, bi samo še Tanja Fajon rada pljuvala po Sloveniji,” je ob tem komentiral direktor Ukoma Uroš Urbanija, ki je dodal, da je celo podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans iskreno pohvalil slovensko predsedovanje, tako da so aktivnosti Tanje Fajon še toliko bolj sramotne. Spomnimo, “Izrekam pohvalo slovenskemu predsedstvu, saj sem se prav zaradi slovenskega predsedstva lahko pogajal v imenu celotne EU,” je dejal Timmermans.

Ni se zgodilo prvič, da je komisar za pravosodje Didier Reynders pohvalil ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, to se je zgodilo tudi že pred kakšnim tednom na ministrski konferenci EU-Zahodni Balkan, ko je povedal, da sta bila evropska delegirana tožilca iz Slovenije imenovana za pet let. “Dolgo smo razpravljali o tem od začetka slovenskega predsedovanja, o tem sem govoril z ministrom za pravosodje, premierjem. Me zelo veseli, da sta imenovana evropska delegirana tožilca v Sloveniji. To pomeni, da imamo delegirane tožilce v vseh sodelujočih državah članicah. Gre za imenovanje za pet let, to je odločil kolegij tožilcev,” je dejal Reynders.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in minister za pravosodje Marjan Dikaučič (foto: STA)
Vir: Politico.eu

Twitter se je v teh dneh spraševal, kam je poniknila Fajonova, saj se že nekaj časa ni oglasila s svojo zaskrbljenostjo. Izkazalo se je, da je bila zaposlena s komentiranjem za Politico.eu in njihovo novinarko Lili Bayer, ki je – kot je vsem že znano – prvo pero Tanje Fajon, ko je treba povedati kaj čez stanje v naši državi. “Sodelovanje v EU in domači politiki je prednost, ker imam širšo sliko,” je povedala Fajonova, ki je sicer zamolčala, da je v Evropskem parlamentu bolj izjemoma kot pa praviloma. Ocenila je, da je predsedovanje Svetu EU na tehnični ravni potekalo gladko, priložnost za kaj več pa je bila izgubljena. “Nismo uspeli izboljšati ugleda naše države,” je dejala političarka, ki se je najbolj trudila prav za to, da bi na evropskih tleh čim bolj oblatila lastno državo. “Nespoštovanje zakonodaje v primeru STA in tožilcev, žaljiva retorika do tujih kolegov, diplomatov, novinarjev nam ni v ponos,” je ponovila znane floskule, kot stara lajna in Slovenijo na Twitterju prištela med “problematične države EU”.

V pogovoru na politico.eu so tudi omenili, da ima Fajonova vse možnosti za to, da postane naslednja predsednica vlade. Sebi je torej naredila reklamo, medtem ko je svojo domovino ponovno skušala prikazati v slabi luči. Aktualno vlado je seveda obtožila, da v državi ustvarja “zelo slabo vzdušje”. Ob tem je izpostavila jezo in apatijo med volivci ter dodala, da politika še nikoli ni bila tako diskreditirana kot sedaj, ko je slovenska družba tako zelo polarizirana. Da ravno stranke KUL-a delujejo najbolj izključevalno, ni povedala, je pa še izpostavila, da bo obnovitev zaupanja v institucije izziv za vsako novo vlado. Če v institucijah ne bi bili še vedno nastavljeni ostanki tranzicijske levice, do tega nezaupanja morda niti ne bi prišlo, prav gotovo pa ni Fajonova tista, ki bi zaupanje lahko obnovila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine