24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Orban sporoča: Fidesz zapušča Evropsko ljudsko stranko!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Vodja Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber je bil danes s strani madžarskega premierja Viktorja Orbana obveščen, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP. To je Orban sporočil v pismu, vsebino katerega je na Twitterju razkrila ministrica Katalin Novak, sicer podpredsednica vlade Viktorja Orbana. 

Kmalu za tem, ko je EPP, ki velja za največjo in najstarejšo skupino v Evropskem parlamentu, potrdila potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza, je Orban sporočil odločitev članov njegove stranke.

Orban je sicer že prejšnji konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru, če pride do potrditve spremembe poslovnika, sam tisti, ki bo izstopil iz EPP. V pismu Manfredu Webru je zapisal, da spremembe poslovnika predstavljajo sovražno potezo proti Fideszu.

 

Orban je v pismu uvodoma izpostavil, da je v veliko razočaranje ugotovitev, da je skupina EPP medtem, ko je na stotisoče Evropejcev hospitaliziranih in naši zdravniki rešujejo življenja, ohromljena zaradi svojih notranjih administrativnih težav in ob enem poskuša utišati in onemogočiti demokratično izvoljene evropske poslance iz vrst Fidesza. “Spremembe poslovnika predstavljajo sovražno potezo proti Fideszu in našim volivcem,” je bil jasen.

“Omejevanje zmožnosti evropskih poslancev, da opravljajo svoje naloge kot izvoljeni poslanci Evropskega parlamenta, odvzema madžarskim volivcem demokratične pravice. To je protidemokratsko, krivično in nesprejemljivo,” je izpostavil Orban in dodal, da se je zato vodstveni organ Fidesza odločil, da nemudoma zapusti skupino EPP. “Naši evropski poslanci bodo še naprej govorili v imenu tistih, ki jih zastopajo, s tem pa zagovarjali tisto, kar je v največjo korist madžarskega ljudstva.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine