-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Oglasil se je češki premier Babiš! Sloveniji in predsedniku vlade Janši se je zahvalil za pomoč!

Pišem: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Slovenija je ocenila, da bi morali solidarnostno razdeliti najmanj 5 milijonov odmerkov cepiv od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko. Slovenija, Avstrija in Češka se tako niso strinjale, da bi se cepiva Pfizer/BionTech delila po načelu solidarnosti, kot ga je imela v mislih EU, saj bi Češka po tem mehanizmu dobila premalo cepiva. Na koncu je bila ta tako na slabšem za okoli  70 tisoč odmerkov cepiv. Češki premier Andrej Babiš se je v luči dogajanja odzval preko Twitterja in se premierju Janezu Janši zahvalil za izraženo solidarnost. Zahvalil pa se je tudi Avstrijcem, ki so obljubili, da bodo z njimi so že priskočili na pomoč Čehom, saj so obljubili, da jim bodo poslali 30 tisoč odmerkov cepiva.

Evropska unija je sinoči potrdila solidarnostni mehanizem za dodelitev dodatnih odmerkov cepiv najbolj ogroženim državam članicam. Temu mehanizmu so nasprotovale Avstrija, Slovenija in Češka. Slovenija je rešitvi portugalskega predsedstva nasprotovala predvsem zaradi Češke, ki bi prejela premalo cepiva, čeprav je trenutno med najbolj prizadetimi zaradi epidemije. Spomnimo, Češka je bila ena izmed  redkih držav, ki je Sloveniji v prvem valu epidemije, pomagala z osebno zaščitno opremo. “Za Avstrijo in Slovenijo je rešitev sprejemljiva, ni pa sprejemljiva za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta. Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj 5 mio odmerkov od 10 mio, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko,” je pojasnil premier Janez Janša na Twitterju. Med državami, ki naj bi po prvotnem planu dobile cepivo, je bila namreč tudi Češka, ki pa je nato zaradi nasprotovanja potegnila kratko. Češka bi sicer po poročanju Politica po prvotnem načrtu dobila dodatnih 140 tisoč odmerkov. Slovenija naj bi sicer dobila okoli 46 tisoč odmerkov namesto predlaganih 33 tisoč, Avstrija pa okoli 199 tisoč namesto 139 tisoč.

Naše Ministrstvo za zdravje je pojasnilo, da si je Slovenija prizadevala za to, da bi čim večji delež od 10 milijonov cepiv razdelili po solidarnostnem ključu “tiste države, ki bolj zaostajajo, dobijo več”.  A žal so bili pogledi držav članic EU, ki že imajo visoko stopnjo precepljenosti, drugačni. Bruseljski dopisnik Dela Peter Žerjavič je včeraj zapisal, da v nemškem tisku poročajo, sklicujoč se na EU vire, da Avstrija, Češka, Slovenija niso bile pripravljene na solidarnost z državami, ki so s cepivi v največji stiski. To da je obžalovanje vredno. Na ta zapis se je odzval Janša, ki ja zatrdil, da gre za popolno zavajanje. “Najbolj prizadeta trenutno je Češka, poglejte vendar podatke po EU. Večjo solidarnost so v bistvu odrekle države, ki niso naročile veliko cenejše AstraZenece in bodo lahko junija dosegle preko 60 odstotno ali celo preko 80 odstotno precepljenost, ne pa Češka, Slovenija ali Avstrija,” je odgovoril Žerjaviču. Predsednik češke vlade Andrej Babiš pa je danes na Twitterju zapisal: “Najlepša hvala mojim prijateljem iz Slovenije in Janezu Janši, za svojo ponudbo, da z nami delijo 10 tisoč odmerkov, čeprav bi tudi sami rabili več cepiva. Zares cenimo vašo pristno solidarnost.”

Foto: epa

Koordinator za logistiko cepljenja Jelko Kacin je za STA pojasnil, da bo Slovenija od 10 milijonov dodatnih odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, prejela 46 tisoč odmerkov. Povedal je, da je to načelen dogovor z Evropsko komisijo, na podlagi katerega bodo s Pfizerjem sklenili dogovor o dobavi dodatnih odmerkov. V državo bodo prišli v naslednjih tednih. Za prihodnji teden se sicer pričakujeta dve pošiljki cepiv, 40.950 odmerkov cepiva Pfizer in BioNTech ter 12 tisoč odmerkov Moderne. NIJZ lahko za prihodnji teden izda tudi cepiva AstraZeneca, v četrtek je namreč v državo prišlo 45.600 odmerkov tega cepiva. Izvajalce cepljenja bodo še enkrat pozvali, da lahko cepivo AstraZeneca dodatno naročijo za starostno skupino od 65 do 69 let za tiste osebe, ki bi želele cepljenje opraviti čim prej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine