28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Odprto pismo Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta kot odgovor na pismo IPI evropskim poslancem: Prodajajo vam zgodbo o slovenski vladi, ki zatira novinarje. Resnica je drugačna – zatiralci slovenskih medijev in njihovi vladarji so levičarski tajkuni in oligarhi

Pišeta: Jože Biščak in Vinko Vasle

Pred razpravo v Evropskem parlamentu (10. marca) je Mednarodni inštitut za tisk (IPI) skupaj s še 18 organizacijami (vključno s slovenskim Društvom novinarjev Slovenije) pisal evropskim poslancem (TUKAJ).

Na pismo sta se že odzvala Jože Biščak (urednik revije Demokracija in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev) in Vinko Vasle (dolgoletni novinar in nekdanji direktor Radia Slovenija).

Njuno odprto pismo objavljamo v celoti:

»Spoštovani poslanci Evropskega parlamenta,

prejeli ste pismo Mednarodnega inštituta za tisk (IPI) in še 18 organizacij. Trdiva, da je pismo polno manipulacij, polresnic in tudi laži. Pismo je monolog enako mislečih, ki nima podlage v realnosti.

Z vsem srcem se strinjava! Evropska unija mora delovati na področju svobode medijev v Sloveniji! Svoboda medijev je v naši državi ogrožena! Ampak ne s strani tistih, na katere mislite. Janez Janša, SDS in sedanja vladna koalicija nimajo nič s tem. Slovenske medijske svoboščine so že leta ogrožene. In medijski tajkuni, ki vodijo medije, imajo – brez izjem – politične vezi z levico.

Poslušali ste nakladanje o domnevnih megalomanskih madžarskih naložbah v Sloveniji – niso pa vam povedali, da madžarske zasebne naložbe v Sloveniji ne pokrivajo niti 2 odstotkov medijske krajine.

Levičarski propagandisti, ki vam prodajajo distopične podobe slovenskih medijev pod Janševo vladavino, vam namenoma skrivajo pred očmi, kdo so resnični vladarji slovenskih medijev. V petek, 5. marca, je Lenart Kučič na srečanju LIDE o slovenskih medijih o njih skoraj naključno spregovoril, ko je dejal, da novinarji zasebnih medijev ne smejo govoriti o svojih lastnikih. Da, res je. Toda ni govoril o medijih, ki imajo madžarske lastnike. Govoril je o slovenskih levičarskih medijskih oligarhih, ki jih je njegov spletni portal v preteklosti že raziskoval – seveda vam tega ni povedal, saj bi to pokvarilo iluzijo, da je Janševa vlada bistvo naših medijskih težav.

To so dejstva:

Na področju tiskanih medijih v Sloveniji že leta dominira le nekaj medijskih tajkunov: Stojan Petrič, ki je prek svojega industrijskega holdinga Kolektor lastnik in nadzornik dnevnega časopisa Delo; Bojan Petan, ki je prek svojega konglomerata DZS lastnik Dnevnika, drugega največjega dnevnega časopisa; Uroš Hakl, Boris Hakl in Saša Todorović, ki imajo v lasti in nadzorujejo Večer, regionalno štajersko usmerjeni dnevni časopis; in Martin Odlazek, obsojeni kriminalec in domači oligarh, ki je lastnik več revij, ki so prej izdajalo Delo (revije o življenjskem slogu, tabloidi itd.), pa tudi radijskih postaj, TV-postaj in internetnih portalov. Teh nekaj ljudi ima v bistvu v lasti celoten trg tiskanih medijev v Sloveniji in vsi so tesno povezani z levičarskimi političnimi strankami. Martin Odlazek je tudi kralj radijskih postaj in je še z dvema radijskima oligarhoma praktično monopoliziral trg FM.

Pro Plus (podjetje, ki ima dve največji komercialni televizijski postaji, Kanal A in Pop TV) na trgu prihodkov od televizijskih oglasov prevladuje z neverjetnim, več kot 80-odstotnim tržnim deležem. Pro Plus svoj prevladujoč status na televizijskem trgu uporablja tudi tako, da izsiljuje telekomunikacijske operaterje, ki zagotavljajo TV-vsebine. In sicer jih sili, da programe Pro Plusa vsiljujejo gledalcem kot tako imenovano »obvezno vsebino«, kar pomeni, da potrošniki nimajo pravice izbirati programskih paketov, ki ne vključujejo televizijskih programov Pro Plusa. Uredništvo Pro Plusa je radikalno levičarsko – ne zaradi prirojene ideologije, ampak zato, ker so lastniki ugotovili, da je edini način, da ohranijo status quo, ki ga trenutno uživajo, ta, da imamo levičarske lutkovne vlade, ki so odgovorne za državo.

To so dejstva. Dejstva, ki jih od Marka Milosavljevića ali Petre Lesjak Tušek ne boste nikoli slišali. Onadva in njima podobni so tu zato, da vam prodajajo zgodbo o veliki slabi orbanovski vladi, ki zatira slovenske novinarje. Resnica je drugačna – zatiralci slovenskih medijev so levičarski tajkuni. Toda ta najbolje varovana družinska skrivnost bo ostala skrivnost le, če boste več pozornosti posvečali čustvom kot dejstvom. Dejstva so pomembna.

V upanju, da ste zdaj seznanjeni tudi z drugo platjo medalje, Vas v vaši odličnosti pozdravljava

Jože Biščak in Vinko Vasle«

Jože Biščak in Vinko Vasle Veri Jourovi: Kaj mislite z »našimi« demokracijami? In kateri slovenski novinarji so ustrahovani?

Jože Biščak je glavni urednik konservativno usmerjene revije Demokracija, predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev in avtor knjig Zgodbe iz Kavarne Hayek, Zapisi konservativnega liberalca in Potovati z Orwellom.

Vinko Vasle je dolgoletni novinar in urednik, nekdanji direktor nacionalnega Radia Slovenija in avtor več romanov, med njimi Purgarji, Darovalec, Arhivar, Prva hiša na Marsu ter Pisma podpore in upora.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine