12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

“Odmik od vlade in sodelovanje s KUL je bila napaka! Poslanci razmišljamo v dobrobit stranke!” pravi poslanec DeSUS-a Ivan Hršak

Piše: Nina Žoher/Nova24tv.si

Potem, ko je prišlo do neuspeha Karla Erjavca pri glasovanju glede nezaupnice vladi in glasnih očitkov v javnosti, da ga pri želenem projektu niso podprli niti vsi lastni poslanci, je postalo jasno, da stranko DeSUS čaka zelo resen premislek kako naprejPoslanec DeSUS-a Ivan Hršak je prekinil nekajmesečni molk in za oddajo Planet 18 na Planet TV povedal, da so razmere v stranki slabe, izstop iz vlade in sodelovanje s tako imenovano “Koalicijo ustavnega loka” pa označil kot napako. 

Danes je na meniju pogovor poslancev DeSUS-a Ivana Hršaka in Branka Simonoviča s predsednikom stranke Karlom Erjavcem. V sredo sledi vrh stranke, kjer zna biti izjemno burno. Povsem mogoča je namreč opcija, da poslanci prestopijo v samostojno poslansko skupino in da pride izključitve Jožeta Podgorška, ki trenutno v vladi zaseda mesto kmetijskega ministra. V povezavi z dogajanjem v stranki DeSUS se je oglasil tudi premier Janez Janša in poudaril, da cilj KUL-a in Erjavca sploh ni bil sestava nove vlade, temveč uničenje ⁦stranke DeSUS⁩, ki je postala preveč suverena. “Zato želijo njihove glasove preliti v stranki SAB in ⁦⁦SD,” je prepričan Janša.

Razmere v stranki niso dobre

Poslanci trenutne razmere v stranki ocenjujejo kot skrb zbujajoče. “In to od trenutka, ko se je stranka ločila od koalicije in odpoklicala oba ministra iz vlade,” je zatrdil Hršak in za napako označil odhod iz vlade in prestop h koaliciji KUL. K zaostritvi odnosov med poslanci in Erjavcem so prispevala tudi ugibanja, da Erjavca njegovi poslanci na tajnem glasovanju sploh niso podprli. “Poznavalci naj bi vedeli, kako smo glasovali, v resnici pa se ne ve. Nekako se krivda za vse poskuša zvaliti na poslansko skupino, kar odločno zavračam,” je poudaril Hršak.

Foto: STA

Erjavec, ki je zaslužen za to, da stranka ni več del vladne koalicije, je na drugem bregu odločen, da kot opozicijska stranka ne bodo podpisali ponujenega sporazuma, na podlagi katerega bi pri delu sodelovali s koalicijo. DeSUS je namreč po njegovih besedah jasno povedala, da ni v koaliciji, ampak opoziciji. Tudi iz vrst opozicije je mogoče slišati pozive, naj se stranka vendar že odloči kam spada. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je namreč zatrdil, da kot opozicijski poslanec meni, da bi bilo pri devetih parlamentarnih strankah dobro vedeti, kater spada v koalicijo in katera v opozicijo.

Kot je bilo že prej rečeno, bo v sredo napočil dan, ko se bodo člani izvršnega odbora DeSUS odločali glede usode ministra Podgorška, ki se je odločil, da ministruje še naprej, čeprav je DeSUS po zaslugi Erjavca zapustil koalicijo. Kako “demokratično” držo ima Erjavec, je ta sicer dokazal, ko je Podgoršku zagrozil, da mu bodo, če bo še naprej ostal minister, dobrodošlico verjetno izrekli v drugih poslanskih vrstah. V primeru, da bi se odločil za odstop, bo Podgoršek še naprej dobrodošel v vrstah stranke DeSUS.

Hršak poudaril, da poslanci razmišljajo v dobrobit stranke

Erjavec se bo tako danes sestal s poslanci, ki razmišljajo tudi o izstopu iz stranke. V primeru, če bi do tega prišlo je jasno, da stranka DeSUS ne bi več veljala za parlamentarno stranko. Hršak je po navedbah Siola poudaril, da niso enakega razmišljanja kot predsednik. “Mi razmišljamo o dobrobiti stranke, da bi iz tega izšla čim bolj pozitivno in da bi na naslednjih volitvah prišla v državni zbor. Tako kot se zdaj odvijajo stvari, pa mislim, da je ravno nasprotno,” je bil jasen. Poročali smo že, da nezadovoljstvo nad potezami Erjavca izražajo tudi nekateri lokalni odbori DeSUS-a. Člani Mestnega odbora DeSUS Ljubljana so denimo dali jasno vedeti, da podpirajo poslance poslanske skupine DeSUS pri sodelovanju z vlado na način, da se izpolnjujejo programske vsebine stranke DeSUS. Ob tem so ostro obsodili ravnanja vodstva stranke in predsednika DeSUS-a Erjavca zaradi njegove samovoljne odločitve za sodelovanje pri političnem projektu Gregorja Golobiča, koaliciji KUL.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine