20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Ob vseh nebulozah Kordiša, smo bili deležni še laganja Mesca

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Videti je, da so se v stranki Levica okužili z nekim posebnim sevom virusa. Mihi Kordišu je ob vseh njegovih nebulozah na seji Državnega zbora briljantno pariral tudi njegov kolega, koordinator stranke Levica Luka Mesec. Stavek predsednika vlade Janeza Janše: “Glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah kako pomagat takšnim, ki trosijo take nebuloze,” je namreč slišal povsem, kot bi v stranki SD rekli, drugače.

“To, kar smo danes videli, je popolna uprizoritev arogance in cinizma oblasti, ki ga ne bi smeli prenašati na nobeni točki,” je danes na seji Državnega zbora poudaril koordinator Levice Luka Mesec. A če kaj, se je na današnji seji videlo predvsem to, da bi določenim poslancem lahko postavili marsikatero diagnozo. Predsednik vlade Janez Janša je že obljubil, da se bo pozanimal, kako pomagati Mihi Kordišu, pomoč pa bi nedvomno rabil tudi Mesec. Katerega specialista bi moral obiskati je stvar debate, ni namreč povsem jasno, ali slabo sliši oziroma ne razume ali pa ima morda celo prisluhe.
“On se je tukaj posmehnil v obraz poslancem in poslankam Državnega zbora. Ste ga slišali, kaj je rekel? Rekel je: Gospod Kordiš, vi potrebujete psihiatrično pomoč. To je ponovil dvakrat. Ali se vam zdi to dostojno do kateregakoli poslanca v tem državnem zboru? Če se vam, potem si tudi vi zaslužite odstopiti z mesta predsednika Državnega zbora. Ker vi bi morali biti prvi, ki varujete integriteto te institucije,” je kolegom poslancem in predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču danes dejal koordinator stranke Levica Luka Mesec. Poleg tega pa je še na Twitterju zapisal: “Nov dan, novo dno. Janša Kordišu: “G. Kordiš, vi potrebujete psihiatrično pomoč“. Vse lepo in prav, če ne bi predsednik vlade Janez Janša v resnici dejal : “Glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah kako pomagat takšnim, ki trosijo take nebuloze.” Nekaj minut kasneje pa je rekel, da lahko doda edino še to, da gre za urgentni primer. “Bom preveril če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku.”
Lahko bi sicer parlamentirali ali pa se celo šli igrico, kolikokrat se Mesec zlaže v nekaj stavkih. Poleg zgoraj opisanega, je poslanec namreč povedal tudi, da je vprašanje, ki ga je Miha Kordiš postavil, popolnoma v skladu z napovedjo: “Rekel je, da bo postavil vprašanje glede delovanja kriminalnih združb in odnosa vlade do njih. In vprašanje je bilo kratko jedrnato in enostavno. Predsednika vlade je spraševal o kriminalni združbi njegovega davčnega svetovalca Roka Snežiča. Govorimo o kriminalni združbi, ker govorimo o človeku, ki je bil nedavno izgnan iz Bosne in Hercegovine zaradi ogrožanja nacionalne varnosti. In misli, da ima poslanec vso pravico dobiti odgovor na to vprašanje. Kako lahko predsednik vlade s človekom, ki je v predkazenskih postopkih v najmanj dveh državah, ki je iz ene države iz davčnih goljufij izgnan, ki ima dokazano neko omrežje za goljufije in izigravanje davčnih sistemov, kako je lahko tak človek v Sloveniji svetovalec vlade za davčno politiko?” O tem, ali je bilo Kordiševo vprašanje umestno, si lahko vsak ustvari svoje mnenje – treba si je zgolj ogledati posnetek današnje redne seje Državnega zbora. Naslednji dvomljiv Mesčev navedek je ta, da je Snežič davčni svetovalec predsednika vlade, kar je Janša že večkrat označil za neresnično. Mimogrede, to Mesca seveda nič ne moti, na kar nas dobro spomni tudi njegovo neskončno ponavljanje, da bo šlo 780 milijonov evrov za orožje, in to po tem, ko se je že zdavnaj razčistilo, da se orožja sploh ne kupuje. V to, ali je Snežič res kjerkoli v predkazenskih postopkih se niti ne bomo spuščali.
Dovolj je namreč to, da poslušamo Mesečevo trditev na današnji redni seji: “Ste ga slišali, kaj je rekel? Rekel je: Gospod Kordiš, vi potrebujete psihiatrično pomoč. To je ponovil dvakrat.” Janša tega namreč ni rekel niti enkrat, kaj šele dvakrat. Lahko še nekako sprejmemo, da je šlo na seji za neko Mesčevo interpretacijo. Da je pač ponovil premierjeve besede kot jih je sam razumel. Dvakrat nekoliko narobe, pa vseeno, naj mu bo. Je pa res zaskrbljujoče, da je potem to še zapisal na Twitterju in celo dal v navednice oziroma narekovaje: “G. Kordiš, vi potrebujete psihiatrično pomoč.” Češ da citira Janšo. Ker narekovaji sugerirajo točno to. Po definiciji je namreč premi govor sestavljen iz dobesednega navedka in spremnega stavka. Dobesedni navedek je natančen zapis rečenega, spremni stavek pa nam pove, kdo je tisti, ki je govoril. V danem primeru je Janša Kordišu spremni stavek, ki nam več kot jasno pove, da naj bi besede izrekel Janša Kordišu. Med dvema narekovajema pa je dobesedni navedek, torej besede, ki naj bi jih Janša izgovoril.
Priznamo, vsakemu se zgodi, da kdaj pa kdaj zamenja vrstni red izgovorjenih besed. Včasih se celo zamenja besedo za njeno bolj pravilno različico in se še vedno uporabi narekovaje. Resnično pa ni v navadi, da bi zapisali interpretacijo nekega stavka kot dobesedni navedek določene osebe, temu se namreč kratko malo lahko reče laž. Če bi sledili Mesčevemu zgledu, bi lahko napisali praktično karkoli, dopolnili z narekovaji in trdili, da je dotična oseba, to tudi zares rekla. Ni dvakrat za reči, da tega tudi ne počnejo. Vendar pa nismo zdravniki, zato diagnoze Mescu ne bomo postavljali. Morda se je zlagal, morda je slabo slišal, morda je narobe razumel, morda so mu neznani glasovi prišepnili drugače, kdo ve. Je pa to vsekakor opozorilo za naprej, da je treba trikrat preveriti, kadar KUL-ovci odprejo usta. Mesec namreč daleč ni edini s tovrstnimi težavami.
Sara Kovač (Nova24TV)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine