11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Ob 20. obletnici smrti očeta naroda Jožeta Pučnika, ki je spremenil tok slovenske zgodovine

Piše: Sara Kovač (Nova 24TV), C. R. 

Mineva 20 let od smrti dr. Jožeta Pučnika, očeta slovenske državnosti, ki je ena od izjemnih osebnosti slovenske zgodovine in med najbolj zaslužnimi za osamosvojitev Slovenije. Pred parlamentom bo shod v počastitev obletnice njegove smrti. 

Vljudno vabljeni na obeležitev dvajsete obletnice smrti očeta slovenskega naroda dr. Jožeta Pučnika. Obeležitev bo v sredo, 11. 1. 2023, od 15. ure dalje na Trgu republike v Ljubljani. Na prireditvi bosta spregovorila Janez Janša in Lojze Peterle, so zapisali v stranki SDS.

Vabilo na obeležitev 20. obletnice smrti Jožeta Pučnika

Pučnik je bil politik, mislec in osrednja osebnost slovenskih demokratizacijskih ter osamosvojitvenih procesov, ki je s svojo odločnostjo in pogumom spremenil tok slovenske zgodovine. Z vsem spoštovanjem ga upravičeno nazivamo oče slovenske državnosti.

Pučnik je spremenil tok slovenske zgodovine


Pučnik je odločilno zaznamoval prehod Slovenije v samostojno državo, saj je Slovenija na podlagi njegovega udejstvovanja dosegla vse tiste cilje, ki si jih je zadala v času prvih demokratičnih premikov. S svojo odločnostjo in delovanjem je spremenil tok dogodkov slovenske zgodovine. Samostojno Slovenijo si brez njegovega posega v slovenski politični prostor težko predstavljamo. V ključnih trenutkih je kot predsednik Demosa prevzel nas odgovornost in težo slovenske osamosvojitve ter demokratizacije.

 

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj s Pučnikovim sinom Gorazdom Pučnikom slovesno odkril doprsni kip dr. Jožeta Pučnika. (Foto: Vlada RS)

“Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo.”

Po razpustu Demosa je Pučnik nadaljeval pot kot poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. V mandatu od leta 1992 do 1996 je vodil Preiskovalno komisijo o raziskovanju povojnih množičnih pobojev. Po končanem poslanskem mandatu se je umaknil iz aktivne politike, a ostal častni predsednik Socialdemokratske stranke Slovenije. V spominu Slovencev bo ostal s svojimi znameniti besedami, ko je dejal: “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo.”

Pučnik je umrl 11. januarja 2003, v čast očetu slovenske osamosvojitve pa je vlada leta 2007 sklenila, da bo po njem poimenovala ljubljansko letališče. Ob koncu svojega desetletnega predsedniškega mandata pa je Borut Pahor konec leta 2022 posthumno vročil red za izredne zasluge Jožetu Pučniku. Po njegovi smrti junija 2006 ga je z redom za zasluge sicer odlikoval že predsednik Janez Drnovšek, a njegova družina odlikovanja doslej ni želela sprejeti. Odlikovanje je sedaj prevzel njegov sin Gorazd Pučnik. Z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije je Pučnika Drnovšek odlikoval ob 15-letnici samostojnosti naše države. Odlikovanje je bilo pozneje razstavljeno na častnem mestu v Predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku.

 

Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika, prejema nagrado iz rok predsednika republike Boruta Pahorja. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine