15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

O Golobovi “albanski” finančni aferi tudi hrvaški mediji: Kurtijeva volilna kampanja je bila financirana s slovenskim denarjem

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Golobova “albanska” finančna afera je že lani aprila postala mednarodno prepoznavna, čeprav se je na vse pretege skušal trudil zadevo utišati. Pri tem so sicer sodelovali osrednji mediji, ki se v zvezi s to zadevo niso oglašali, vendar je afera že takrat postala mednarodno prepoznavna, na dan pa še danes prihajajo določene informacije, ki potrjujejo Golobovo vpletenost v domnevno sumljive posle s kosovskimi političnimi predstavniki. Tokrat so o tem poročali tudi prominentni hrvaški mediji, ki poročajo, da je bila volilna kampanja kosovskega premierja financirana z denarjem iz Slovenije.

Premier Robert Golob je v preteklosti večkrat zanikal svoje poznanstvo z albanskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem in povezavo s podjetjem v Črni gori, zdaj pa na dan prihajajo dejstva, da je zadeva veliko večja, kot smo si predstavljali. Omenja se celo nezakonito financiranje volilne kampanje Albina Kurtija s slovenskim denarjem, o tem pa pišeta tudi Index.hr in Tportal.hr.

Predstavniki Demokratske lige Kosova so kosovskega premierja Albina Kurtija obtožili, da je skupaj s kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem vpleten v finančno afero, o kateri so mediji v Sloveniji poročali že dlje časa, kosovske medije navaja Index.hr. Član predsedstva Demokratske lige Kosova Xhafer Tahiri je na novinarski konferenci dejal, da je bila Kurtijeva zadnja volilna kampanja financirana s sumljivim denarjem. “Ta škandal postaja vedno večji. Po zadnjih informacijah gre za približno 100 milijonov evrov družbe GEN, ki je osumljena financiranja Kurtijeve kampanje preko hčerinske družbe v Tirani, kamor je bilo nakazanih 14 milijonov evrov,” je dejal Tahiri, poroča Kosovo Online. Izvršne oblasti je pozval, naj raziščejo te obtožbe, ki po njegovem mnenju kršijo integriteto kosovske vlade.

Kosovski premier Albin Kurti (Foto: epa)

Podpredsednica Demokratske stranke Kosova Vlora Citaku je zahtevala pojasnila o aferi, v katero naj bi bil po poročanju medijev vpleten veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martin Berishaj. Zahtevala je tudi njegovo razrešitev, češ da je pod zaščito kosovskega premierja Albina Kurtija, poroča Koha. Meni, da je v ozadju veleposlanika Berishaja veliko globlja povezava moči z energetsko mafijo držav v regiji. Berishaj je prijatelj premierja Kurtija, ki ga je osebno imenoval za veleposlanika. Zdaj se sooča s tem škandalom in je pod neposrednim nadzorom.

Enako, kot je to želel prikriti Golob, se trudi prikriti tudi kosovska vlada, vendar se po besedah Citaku “škandal poglablja in vodi v razkritje izjemno zaskrbljujočih dejstev, ki presegajo vprašanja diplomatske in osebne integritete ali celo kazenskega pregona,” je na tiskovni konferenci povedala Citaku, piše Kosovo online. Pozvala je, da se ta afera razjasni do konca, da ne bi dodatno škodovali podobi Kosova. Po njenih besedah ​​je Kurtijeva vlada ta škandal poskušala prikriti že od začetka aprila 2022 (čas volitev pri nas). Citaku je spomnila, da so mediji včeraj objavili druge podatke, ki dokazujejo, da je družba GEN na račun veleposlanika Berishaja plačala 1.470.000 evrov.

O skupnih “poslovnih podvigih” Goloba in kosovskega veleposlanika Berishaja na Balkanu poročajo celo albanski mediji. (Foto: STA, RTVS)

Kosovski mediji so poročali še o drugih dejstvih o Berishajevi komercialni dejavnosti z družbo GEN-I, informacije, o katerih pa Berishaj med nastopom pred preiskovalno komisijo ni bil iskren. Po teh podatkih je družba GEN na Berishajev račun položila 1.470.000 evrov, kar Berishaj ni prijavil komisiji. Ob teh zgovornih podatkih gre za organizirano prikrivanje sledi. “Včeraj so se v tujih medijih pojavile informacije, da je družba GEN v okviru pranja denarja prek fiktivnega računovodstva financirala tudi politične kampanje, med drugim pa je bila omenjena predvolilna kampanja premierja Albina Kurtija,” je dejala Citaku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine