18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

NSi preverja sum korupcije in zlorabe položaja. Vrečko: Načrtna in zlonamerna diskreditacija

 

Piše: Peter Jančič, Spletni časopis

 

“Namigovanja na znake korupcijskih tveganj ter namigovanje na kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja služijo le načrtni in zlonamerni diskreditaciji ministrice dr. Aste Vrečko ter nabiranju političnih točk pred začetkom parlamentarnih počitnic.” To so med drugim iz ministrstva za kulturo zapisali o za danes sklicani nujni seji komisije za nadzor javnih financ, ki se ravno (ob 10.00) začenja v državnem zboru.

Razpravo o dodelitvi 8.346 evrov finančne nagrade Svetlani Makarovič, ki se ji je odrekla pred triindvajset leti, je zahteval vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj po opozorilih v Spletnem časopisu, da je nakazilo ministrice hudo nenavadno. Sejo nadzorne komisije je predsednik Jernej Vrtovec (NSi) tudi takoj sklical, delo te nadzorne komisije pa je nekoliko nenavadno, v njej so namreč le predstavniki koalicijskih strank in NSi, ker so skupaj onemogočili, da bi to komisijo vodila največja opozicijska stranka SDS, ki bi to morala po rezultatu volitev. Ker je koalicija to onemogočila z dodelitvijo položaja NSi, SDS protestno ne sodeluje pri “nadzoru”.

 

Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič je na seji opozoril, da je bilo ravnanje ministrstva za kulturo povsem mimo Prešernovega sklada in da je v delu, ko se pri nakazilu denarja ministrstvo sklicuje na Prešernov sklad, ravnanje ministrstva za kulturo zloraba. Prešernov sklad je zahteval pojasnila od ministrstva o ravnanju, a jih doslej ni prejel. Muhič je opozoril, da so dogovarjanja o podelitvi nagrade, ki je bila zavrnjena, tudi v začetku leta potekala mimo sklada, ki edini lahko odloča o tem, in to neposredno z ministrstvom, ki ni pristojno za te odločitve.

 

Cigler Kralj je v zahtevi za sejo predlagal, da bi računsko sodišče opravilo pregled pravilnosti in smotrnosti izplačila nagrade iz leta 2000 v letu 2023, KPK pa preverilo sume korupcije in kršitve integritete uradne osebe, ministrstvo za kulturo pa bi komisija pozvala tudi k pričetku postopkov za vložitev tožbe za vrnitev izplačane denarne nagrade iz naslova dodelitve leta 2000. Celotna zahteva za izredno sejo, je takšna:

Z ministrstva za kulturo so se odzvali tako:

“Na Ministrstvu za kulturo v celoti in ostro zavračamo navedbe predlagateljev sklica nujne seje komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ.

Na Ministrstvu za kulturo upoštevamo sklep številka 902-3/99 Upravnega odbora Prešernovega sklada z dne 29. decembra 1999, po katerem je Svetlana Makarovič prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000. Umetnica Svetlana Makarovič je kot nagrajenka Prešernovega sklada tudi vodena v evidenci. Tedanja odločitev Upravnega odbora Prešernovega sklada je še vedno v veljavi, saj ni bila nikoli spremenjena, predstavlja ob spremenjeni volji Svetlane Makarovič pravno podlago za izročitev Prešernove nagrade za leto 2000. Navedeni sklep Upravnega odbora Prešernovega sklada torej predstavlja podlago za izpolnitev obveznosti. Zastaranje ne vpliva na veljavnost obveznosti. Obveznost obstaja še naprej, la da postane zaradi zastaranja naturalna.

Zaradi navedenega je Ministrstvo za kulturo na podlagi 12. člena Zakona o Prešernovi nagradi, ki določa, da sredstva za dodeljevanje nagrad in delo upravnega odbora zagotavlja Republika Slovenija, ter da strokovna in administrativna dela za upravni odbor opravlja Ministrstvo za kulturo, Svetlani Makarovič izplačalo 8.346 evrov. Znesek predstavlja v evre preračunano denarno nagrado, ki je bila določena v tolarjih v zgoraj navedenem sklepu Upravnega odbora Prešernovega sklada. Denarna nagrada ji je bila nakazana dne 16. junija 2023. Nakazani znesek ne vsebuje obresti.

Navedbe, da naj bi umetnica Svetlana Makarovič leta 2000 sprejela le denarni del nagrade, ne držijo, saj ji denarna nagrada takrat ni bila izplačana.

Ministrstvo za kulturo meni, da gre pri zahtevi nujnega sklica komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ le za ustvarjanje političnih pritiskov na Ministrstvo za kulturo. Namigovanja na znake korupcijskih tveganj ter namigovanje na kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja pa služijo le načrtni in zlonamerni diskreditaciji ministrice dr. Aste Vrečko ter nabiranju političnih točk pred začetkom parlamentarnih počitnic.”

Nekaj odzivov na TW:

Ali TU:

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine