12.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Nesramno: Minister Jevšek se hvali s tujimi dosežki: Pridobljena sredstva so plod dela vlade Janeza Janše

Piše: Tanja Brkić / Nova24tv

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek se je na Twitterju brez vsakršne slabe vesti pohvalil z novico o odobritvi sporazuma o partnerstvu s strani Evropske komisije, ki bo Sloveniji omogočil, da bo v obdobju od 2021 do 2027 prejela 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev, pri čemer je “pozabil” omeniti, da je bil osnutek Sporazuma o partnerstvu med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2021–2027 pripravljen že v rokah vlade Janeza Janše. Vso delo je opravila nekdanja vlada, zdaj pa pa se z rezultati hvali aktualna.

Ta vlada je v treh mesecih naredila, kar prejšnja ni storila v dveh letih,” je na Twitterju zapisal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek. Očitno jih ni niti malo sram javno izjaviti kaj takega, ko pa dobro vemo, da do tega sporazuma ne bi prišlo, če jim prejšnja vlada Janeza Janše ne bi “pripravila terena”. Odkar so na oblasti, niso storili absolutno nič, s tem, da so bili vmes še na dopustu – zdaj pa se hvalijo s sadovi tujega dela. In to brez vsakega sramu.

Minister Jevšek je  na Twitterju napovedal podpis “strateško pomembnega sporazuma z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira ob njenem obisku v Sloveniji konec septembra. “Sporazum o partnerstvu Sloveniji omogoča dostop do 3,26 milijarde evrov evropskega denarja. Tako bomo v naslednji finančni perspektivi skupaj z integralnimi sredstvi lahko črpali dobrih 4,5 milijarde evrov evropskega denarja,” je še dodal. Ob vsem tem hvalisanju pa je pozabil povedati, da je to sad dobro pripravljenega osnutka omenjenega sporazuma in načrta, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše in ne oni, ki se hvalijo s tujimi dosežki. Njegova objava na Twitterju pa ni ostala neopazna. Čeprav si leva vlada želi, da bi javnost sproti pozabljala zadeve, jim to ne uspeva, kar potrjujejo tudi komentarji uporabnikov, med katerimi se je oglasil tudi Davorin Kopše, ki je zapisal “nesramnost brez primere. Sredstva je zagotovila vlada JJ. Tako kot za prejšnjo perspektivo, leve vlade pa niso bile sposobne omogočiti projektov, ki bi zagnali dejansko črpanje sredstev. Verjamem, da bo tudi zdaj enako. Zamujene priložnosti so vedno zasluge levih vlad.”

 

Poleg ostalih sta se odzvala tudi poslanec SDS Branko Grims in nekdanji minister Aleš Hojs, ki sta prav tako naštela dejstva, ki jih Socialni demokrati ne morejo zanikati.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Vse je pripravila Janševa vlada, to je zapisano v revizijskem poročilu
To je moč najti v revizijskem poročilu Računskega sodišča za leto 2021 “Uspešnost črpanja sredstev evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014–2020“, kjer je bila ocena črpanih sredstev v preteklem obdobju le delno uspešna. Prav tako je Računsko sodišče ugotovilo, da operativni program, ki ga je vlada sprejela 11. 12. 2014 in ki ga je Evropska komisija potrdila 16. 12. 2014, ni bil pripravljen niti na podlagi Strategije razvoja Slovenije, ki je bila sprejeta šele 7. 12. 2017, niti na podlagi programa državnih razvojnih prioritet in investicij, saj vlada ni zagotovila, da bi bila ta strateška dokumenta pravočasno sprejeta. To je bilo vse v času vlade Mire Cerarja, medtem ko kratkotrajne vladavine Marjana Šarca tukaj niti ni vredno omeniti, pa je kasneje Organ upravljanja za programsko obdobje 2021–2027 dne 22. 1. 2021 (v času Janševe vlade) pripravil osnutek Sporazuma o partnerstvu med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2021–2027, upoštevajoč veljavno Strategijo razvoja Slovenije, ki velja do leta 2030.

Zvone Černač (Foto: SDS)

Spomnimo, da je bila Janševa vlada ob prevzemu mandata marca 2020 priča izredno slabemu črpanju evropskih sredstev. Nekdanja vlada je tako pospešila aktivnosti in odpravila zastoj iz časa Šarčeve vlade ter v dveh letih podvojila investiranje evropskih sredstev. To je takrat potrdil tudi sam nekdanji minister Zvonko Černač, pristojen za kohezijo, ko je našteval najpomembnejše dosežke s področja kohezijske politike. Z dodatnimi sredstvi, ki jih je predsednik vlade Janez Janša izpogajal julija 2020, so se sredstva za zahodno kohezijsko regijo povečala skoraj za dvakrat oziroma za 350 milijonov evrov. Skupni obseg sredstev, ki bodo Sloveniji na voljo iz različnih skladov, pa je presegalo 10 milijard evrov. To je toliko, kot še nikoli doslej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine