3.1 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

[POSNETEK] Slovesnost ob odkritju spominskega obeležja Edvardu Peperku, padlemu pripadniku TO v vojni za Slovenijo in slavnostni nagovor predsednika vlade Janeza Janše

Avtor: C.R.

Ob 30. obletnici bitke v Trzinu in vojne za Sloveniji so ob 18.45 odkrili spominsko obeležje padlemu pripadniku Teritorialne obrambe Edvardu Peperku.

Spominsko ploščo padlemu pripadniku Teritorialne obrambe sta odkrila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki je bil tudi slavnostni govornik in je povedal, da je pred 30 leti v Sloveniji na današnji dan hkrati potekalo 75 oboroženih spopadov na različnih koncih Slovenije. “Za večino od teh spopadov takrat nismo niti vedeli. Tam, kjer je bilo potrebno, smo se borili, kjer je bilo potrebno pogajanje, smo se pogajali, kjer je bilo treba stopiti korak nazaj kot pri Brionskem sporazumu, smo stopili korak nazaj, a končnega cilja nikoli nismo izpustili izpred oči. Slovenija ni zmagala, ker se je vse vodilo iz centra. Zmagala je iniciativa posameznikov, poveljnikov. Odločali so ljudje, ki niso bili profesionalci in so se odločali pravilno. Te odločitve so skovale zmago v vojni za Slovenijo,” je povedal predsednik vlade Janez Janša in poudaril, da je bila v Trzinu dosežena ena od pomembnih zmag, da lahko danes obhajamo 30. obletnico slovenske države.

“Imamo lastno državo, okolje, ki je ugodno za razvoj. Vse štiri naše sosede so prijateljske države. Imamo dobre odnose z njimi. Pred 30 leti smo praznovali sami, v petek pa skupaj s sosedami in predsednikom Evropskega sveta. Lokalna samouprava je dala razvoj v krila. Čestitke za to, da ste ena od najuspešnejših slovenskih občin, ki se z razvojnimi izzivi sooča tako, da napredujete,” je premier čestital občini Trzin, ter nadaljeval: “Pred 30 leti smo na Trgu republike dvignili zastavo z državnim grbom, ki je takrat nihče ni poznal. Tuji novinarji so spraševali, kaj je zdaj to. Naši rojaki po svetu so dosegli, da so se barve Slovenije začele hitro prepoznavati. Znameniti objekti iz Unescove kulturne dediščine po celem svetu so bili odeti v barve slovenske zastave, grba in naše 30. obletnice.

Slavnostni govornik, predsednik vlade Janez Janša je poudaril še, da če bomo v ospredje dali obdobje, ko je bil slovenski narod enoten, simbole, ki nas združujejo, če bomo za naklonjenost volivcev tekmovali s programi, potem se za slovensko prihodnost ni bati.

Spominsko ploščo v Trzinu je blagoslovil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. V kulturnem programu pa so med drugimi sodelovali Orkester slovenske Policije, sopranistka Alenka Gotar in basist Zoran Potočan.

V junijski vojni za Slovenijo je bil Peperko ena prvih žrtev. 27. junija 1991 so ga armadni specialci v Trzinu zadeli v prsi. Za hudo ranjenega Peperka so poklicali rešilni avtomobil iz Domžal, a je nekje na poti pri Šentjakobu umrl – leta 2012 je bila po njem poimenovana Vojašnica Edvarda Peperka.

Posnetek nagovora lahko pogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine