-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

(VIDEO) Ekonomist dr. Rado Pezdir v Bistrici ob Sotli o knjigi »Vzporedni mehanizem globoke države«

V Kulturnem domu Bistrica ob Sotli v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja je 24. novembra 2021 ob 18. uri potekal pogovor z ekonomistom in raziskovalcem udbovskih arhivov dr. Radom Pezdirjem. Pogovor z gostom je vodil novinar, urednik in televizijski voditelj Metod Berlec.

V okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje naše založbe prirejamo pogovore v različnih slovenskih krajih z avtorji knjig, ki so nedavno izšle pri Založbi Nova Obzorja.

In kdo je dr. Rado Pezdir? Rodil se je leta 1976 v Ljubljani.

Zaposlen je na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem ter na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju.

Poleg akademskega dela je kot finančni forenzik tudi zunanji strokovni sodelavec preiskovalnih komisij Državnega zbora Republike Slovenije. Njegovo raziskovalno področje zajema ekonomiko tranzicije, ekonomsko zgodovino in finančno forenziko.

Je avtor številnih strokovnih in publicističnih člankov. Poznan je tudi kot odličen raziskovalni novinar, zelo oster kolumnist in zanimiv televizijski komentator.

Vzporedni mehanizem je gradila partija, izvajala pa Udba

»V letih 2008–2012, ko je bila v Sloveniji velika kriza in smo v sanacijo bank vrgli pet milijard evrov, mi je dalo misliti, zakaj imamo najslabše rezultate. Začel sem preučevati omrežja lastniške strukture in poslovne povezave ter se začel premikati v 90-ta … Vse to sem nekaj let sestavljal in zdaj je tu zgodba o tem, kako je bil denar izvožen iz države, potem pa spet uvožen, država pa ujeta in ukradena. Prej antikapitalisti so se leta 1991 zbudili kot kapitalisti z ogromno denarja,« je povedal avtor obsežne knjige Vzporedni mehanizem globoke države Rado Pezdir. V Arhivu RS je našel dovolj gradiva, da je lahko naredil rekonstrukcijo. »Kar je ‘Slivnikova četica’ pisala v 90-ih, je zdaj dokumentirano.«

Vzporedni mehanizem je gradila partija, operativno izvajala pa ga je Udba. Gostobesedni raziskovalec je na vprašanja voditelja Metoda Berleca opisal celotno shemo delovanja tega vzporednega mehanizma ter nanizal številne primere. Opisal je, kako so ustanavljali podjetja, švercali narkotike in cigarete …

»Titova TO in LB sta bili rojeni v grehu«

Vse se je začelo, ko sta bili ustanovljeni Titova teritorialna obramba in Ljubljanska banka (LB), »obe sta se rodili v enem velikem finančnem grehu«. Vzporedni mehanizem je bil skrit, kompleksen in učinkovit. Ob aferi oprane iranske milijarde v NLB, naslednici LB, se je po Pezdirjevih besedah pokazalo, da ni šlo toliko za to, da slovenske institucije (policija, tožilstvo, ministrstva, nadzorni organi) slabo delujejo, pač pa da je bilo to povezano prav z vzporednim mehanizmom. »Obstaja nekaj, kar omogoča delovanje mimo institucij. Odločanje je nekje drugje, ne na regulatorju«, pravi Pezdir.

Na predstavitvi knjige je bil govor tudi o številnih znanih imenih: Niko Kavčič, France Popit, Stane Kavčič, Ivan Maček Matija, Janez Zemljarič, Ivan Pušnik, Janez Škrabec, Miloš Kovačič, Darko Horvat …

Knjiga Rada Pezdirja razkrije, kako je sistem deloval pred padcem Berlinskega zidu, in pokaže, »zakaj smo po osamosvojitvi mi luzerji, rdeče omrežje pa zmagovalci. Ne da bi bili oni toliko boljši, ampak jim je to omogočil sistem. Zato se je ob prvem resnem šoku 2008–2012 tudi zgodila taka implozija«.

Videoposnetek pogovora si lahko ogledate spodaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine