9.1 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

(VIDEO) Demokracija Magazin Tour: na pogovornem večeru z Radom Pezdirjem in Alenko Jeraj o tem, kako presekati z udbovsko miselnostjo

Piše: M. Bo.

Danes se je v dvorani Centra Ig odvil pogovorni večer s predstavitvijo knjige »Vzporedni mehanizem globoke države«. Voditelj večera, glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak, je poleg avtorja te knjižne uspešnice, ekonomista Rada Pezdirja, gostil tudi Alenko Jeraj, poslanko SDS.

Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala. Med njimi je tudi uspešnica ekonomista Rada Pezdirja »Vzporedni mehanizem globoke države«, v kateri avtor na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo.

Minuta molka za žrtve Putinove agresije na Rusijo

Na začetku pogovornega večera so obiskovalci najprej prisluhnili pesniku Tonetu Kuntnerju, ki je doživeto recitiral Zdravljico. Sledila je minuta molka za vse žrtve Putinove agresije na Ukrajino.

Alenka Jeraj je opozorila, da se že dolgo ve, da v Rusiji ni neka visoka stopnja demokracije, Putin pa je invazijo na Ukrajino tudi napovedoval; a evropski voditelji so po njeni oceni v udobnih časih malo zaspali, EU se je ukvarjala s teorijami spola ipd. namesto z resnimi stvarmi, kot je energetska odvisnost od Rusije, ZDA pa ima šibkega predsednika – in Putin je to izkoristil. V Sloveniji pa imamo zgodovino levih vlad, ki so pogosto hodile v Rusijo, in zaradi dolgoletne propagande nekateri danes mislijo, da napad na Ukrajino ni tak problem, je dejala Jerajeva. Škandalozno je, da je generalni državni tožilec Drago Šketa v začetku leta obiskal Moskvo, ko se je že marsikaj vedelo, je dodal Jože Biščak. Omenil pa je tudi najnovejši primer, ko je Višje sodišče v Ljubljani odredilo pripor za raziskovalnega novinarja Bojana Požarja, ker se ni udeležil obravnave v zadevi, v kateri je bil prej oproščen; kot je dejal Biščak, to ni naključje, volitve se bližajo.

Udba je bila preslikava ruske KGB; danes lahko vidimo, kam to pripelje

Še danes se pač soočamo s posledicami tega, kar Rado Pezdir opisuje v knjigi Vzporedni mehanizem globoke države. Naša Udba je bila preslikava sovjetske KGB, katere agent sta bila Putin in vrh ruske Pravoslavne cerkve; danes lahko vidimo, kako vrh Ruske federacije vidi svet, je z nazorno primerjavo postregel Pezdir. »To je ta miselnost, da oporečnike preganjaš, zapiraš, moriš … in posledično pride do norosti, ki jo Putin danes počne v Ukrajini.«

V nadaljevanju je Pezdir opisal, kako je začel pisati obsežno knjigo o vzporednem mehanizmu in katere dokumente je našel v Arhivu RS. V knjigi je dokazal, da se je leta 1989 družbeni kapital izvozil v Luksemburg in Švico, potem pa se je v času privatizacije vrnil v obliki privatnega kapitala in s pomočjo NLB začel prevzemati centre moči v državi. Nekdanji Udbovci so postali pomembni podjetniki in odločevalci, neformalno odločanje in nedemokratične prakse pa so se iz prejšnjega sistema prenesle v sedanjega.

Kako presekati s tem? Težko je, je dejala Jerajeva in poudarila, da se aktualna vlada zelo trudi. »Kjer koli hočemo kaj narediti in postaviti neobremenjene ljudi, je takoj vik in krik, takoj so protesti itd.« »Po naravi sem optimistka, upam, da ta gnev predstavlja zadnje izdihljaje tega zmaja,« je dodala. Nato je spregovorila o številnih projektih in uspehih vlade Janeza Janše, za katero upa, da bo z delom nadaljevala.

Posnetek dogodka si lahko ogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine