6 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

(VIDEO) Demokracija Magazin Tour: Pogovor z Borisom Tomašičem v Lokah pri Zagorju

Piše: L.K.F.

V galeriji upravne stavbe podjetja EVJ (Loke pri Zagorju 23, Kisovec) je bil nocoj, 3. marca 2022, ob 18. uri, pogovorni večer. Na njem je glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak gostil direktorja televizijske postaje Nova 24 TV Borisa Tomašiča, ta je znan kot ustvarjalec in voditelj satirične oddaje Kdo vam laže. Pogovarjala sta se o medijih in politiki.

Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala, in z drugimi gosti. Demokracija Magazin Tour je pripravila že več kot 25 tovrstnih pogovornih večerov po vsej Sloveniji.

Minuta molka za vojno v Ukrajini

Najprej je, po minuti molka za Ukrajino, pogovor tekel o ruski agresiji nanjo. Glavno Tomašičevo prepričanje je, da je to, kar zdaj dela Putin, zločin. Biščak pa ugotavlja, ali ni morda ameriška obveščevalna služba z namenom, da bi preprečila ruski napad na Ukrajino, napoved zanj javno objavila 48 ur prej. »Kaže, da je temu tako,« je dejal Tomašič, »a Putin bo šel do konca … In zahod ni pričakoval, da se bodo Ukrajinci tako borili. Zato se je Putin odločil vse rušiti … Samo včeraj je umrlo več kot 2000 civilistov …«

Tomašič je omenil še, da so slovenski levičarji v zadnjih dneh, ko se vojna stopnjuje, vendarle spremenili retoriko: »Prej so dejali, da gre za konflikt med Rusijo in Ukrajino. Sedaj so – vsak razumen bi spregledal in obsojal taka vojna dejanja – vendarle rekli, da gre za agresijo. A vemo, da so slovenski levičarji rusofili in imajo Putina radi. Spomnimo, kako so se, ko je bil on na slovesnosti pri ruski kapelici pod Vršičem prisoten, vsi tepli, kdo mu bo bolj kam zlezel …«

Obsojanje Janeza Janše s strani levičarjev, češ da rusko-ukrajinsko vojno uporablja v svoje propagandne namene, je Tomašič komentiral: »Vedeti moramo, da kar takega levičarji rečejo, izhajajo iz sebe, kot bi govorili o sebi. O podobnosti med ukrajinskim uporom in uporom Slovencev proti jugoslovanski vojski leta 1991 pa gost večera v Lokah pri Zagorju meni: »V Ukrajini je seveda dosti hujše, a ima sorodne elemente z našim uporom leta 1991. Ukrajinci imajo radi svojo domovino in so jo pripravljeni z vsemi močmi varovati, odločeni so, da se ne predajo. Goloroki ustavljajo tanke. A se bojim, da bo šla številka žrtev v nebo, ker nimajo dovolj opreme, moči … Če bi jaz imel vpliv, bi Nato že posredoval.«

O beguncih in NVO

O primerjavi med begunci iz Afganistana, ki bežijo pred talibani, in begunci iz Ukrajine, imata tako Biščak kot Tomašič enako mnenje: razlika je v tem, da so z Vzhoda (Afganistan, Sirija …) prihajali v Evropo večinoma moški, zreli za delo, za vojskovanje, iz Ukrajine ta čas odhaja večina šibki del prebivalstva, torej ženske, otroci, invalidi, moški so ostali doma in po svojih močeh pomagajo braniti državo. In medtem ko se bodo Ukrajinci vrnili domov, ker ljubijo svojo domovino, imajo Vzhodnjaki namen v Evropi ostati. Očitki levičarjev, češ da ta vlada ukrajinske begunce sprejema, prej omenjenih pa ne, ker so muslimani, ne držijo, še poudarja Tomašič. »Ne nazadnje smo Slovenci med vojno na Balkanu v Slovenijo sprejeli 70.000 ljudi iz nekdanje Jugoslavije, ne glede na njihovo vero,« spomni Tomašič.

Po temi o vojni sta se v prešernem slogu, polnem hudomušnih dovtipov, dotaknila predvolilnih razmer v Sloveniji, nevladnih organizacij, medijev. »Volitve se bližajo, na levici je panika. Trenutni politični koaliciji ne kaže slabo, a se ne smemo slepiti. Dokler ne bo res konec, vsi glasovi prešteti, je bolje ne imeti pričakovanj. Ker največji strah levičarjev je, da bodo za denar morali delati,« izpostavlja gost pogovornega večera revije Demokracija. Ob tem je opozoril na stotino nevladnih organizacij, ki sebe imenuje za glas ljudstva, a so prisesani na naše, davkoplačevalske denarnice. Eno milijardo evrov so v desetih letih pojedle te nevladne organizacije, kaj vse bi lahko za državljane zgradili s tem denarjem. Gredo se (svojevrstno, dvomljivo, neugledno, nizkotno, žaljivo, neučinkovito …) umetnost na naš račun. Omeni primer Inštituta 8. marec, ki se bori za ženske pravice in enakost, a ko je bilo treba v parlamentu braniti poslanko SDS Anjo Bah pred fizičnim napadom levega poslanca Trčka, predsednice tega inštituta Nike Kovač ni bilo nikjer. Tako sklene Tomašič: »Te volitve so ključne. Dovolj je bilo, za vraga.« Ob tem spomni na »svinjarijo najbolje plačanega slovenskega managerja« Roberta Goloba, ki ima višjo plačo kot direktor Krke, ki se pa mora boriti na trgu.

Tomašič je kritičen še do osrednjih medijev in novinarjev: pove, da imajo na RTV Slovenija, ki jo država vsako leto financira s 110.000 milijoni evrov, eno najboljših dopisniških mrež, a nočejo na teren v Ukrajino, namesto tega so najeli tujo dopisnico. Omeni še mile sankcije za novinarje na RTVS, ko naredijo napake. In kako se sklicujejo na svoje pravice ter na ogroženost. Večer so sklenili z močnim aplavzom. Biščak se je za gostoljubje zahvalil direktorju podjetja EJV Janezu Vidmarju.

Pogovor si lahko ogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine