1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Nekdanji kulturni minister Simoniti: Z ukinitvijo muzeja je vlada izrazila določen prezir do osamosvojitve

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv.si)

“Argument vlade, da je treba za potrebe “transparentnega in strateško začrtanega strokovnega dela” muzeja združiti, je povsem napačen in v resnici politično motiviran argument, ki je objektivno vzeto, naperjen proti razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti,” so zapisali v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve in pozvali vlado, naj se tej nameri odpove in tako prepreči dodatno polarizacijo. Gosta v oddaji Arena sta bila aktualna ministrica za kulturo – ki ji zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve grozi tudi interpelacija – ter njen predhodnik Vasko Simoniti.

Muzeja nismo ukinili, pač pa smo s to potezo združili dva javna zavoda, ki se ukvarjata z obdobjem svobodne zgodovine in tudi z obdobjem novejše zgodovine,” je v oddaji Arena ministrica za kulturo Asta Vrečko pojasnila, da so ustanovili nov javni zavod, ki bo z okrepljeno ekipo in večjimi možnostmi raziskoval obdobje novejše zgodovine, kamor po njenim besedah spada tudi obdobje slovenske osamosvojitve in demokratizacijski procesi tistega časa. Po njenih besedah prejšnja vlada z ustanovitvijo muzeja ni dala prave možnosti, da bi poglobljeno raziskovanje tega obdobja zares zaživelo. Pravzaprav je ministrica tudi mnenja, da ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve niti ni bil resno zastavljen projekt – kar bi seveda marsikdo lahko vzel kot žalitev. Dejstvo torej je, da Muzeja slovenske osamosvojitve več ni, saj ga je vlada s sklepom “združila” v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti je povedal, da se z aktualno ministrico ne strinja, pred 30 leti je bila vendarle za Slovenijo neka ločnica, ki jo je treba poudariti. Gre za ločnico, ki jo sestavljajo tri pomembne stvari: razpad bivše države, nastanek nove samostojne države in sprememba družbeno-političnega sistema, ki prej ni bil demokratičen, sedaj pa upajmo, da gre v smeri demokracije. “V načelih ima seveda popolna zagotovila, da svobodno demokracijo imamo,” je dejal Simoniti, ki osebno meni, da je s to ukinitvijo muzeja vlada izrazila določen prezir do osamosvojitve, do osamosvojiteljev in s tem skušala pokazati, da gre za neko kontinuiteto iz prejšnjega v nov družbeni sistem in s tem razvodeneti novo družbeno stvarnost, ureditev in nenazadnje tudi državo. “To se na najbolj brutalen način kaže v tem, da se člane nekdanje tajne policije odlikuje ali z vsemi vojaškimi častmi pokopuje – torej ljudi, ki so bili dejansko proti novemu družbenemu redu,” je prepričan nekdanji minister, ki meni, da se s tem vzpostavlja kontinuiteta, s tem ko se ukinja muzej, pa se tudi briše ločnico.

 

Voditelj oddaje je izpostavil, da ima sosednja Hrvaška več muzejev domovinske vojne – gre torej tudi za neko simboliko. A po mnenju sedanje ministrice pri ustanavljanju muzeja ni šlo za strokovno odločitev, pač pa za političen projekt, ki so se ga lotili sredi epidemije, po njenih besedah pa tudi ni bilo javne razprave, v kateri bi lahko odločitvi o ustanovitvi muzeja kdorkoli nasprotoval. “To, ali je nekaj v imenu ali ne, ne implicira ničesar,” je ministrica pojasnila odločitev, da v imenu javnega zavoda ni več slovenske osamosvojitve ter ponovila, da ne gre za ukinitev zavoda, ampak za združitev. Povedala je še, da so na ministrstvu za kulturo pravkar ustanovili tudi novo skupino za muzeje, ki debatira o tem, kakšno reformo mora muzejska politika v Sloveniji sprejeti, da bo učinkovita, sodobna in dobro delujoča. Po mnenju ministrice gre za optimizacijo dela, saj bo vse pod eno streho, obdobje osamosvojitev pa bodo lahko sistematične preučevali. Vsemu navkljub pa je precej povedno, da imamo v Sloveniji vsaj štiri rudarske muzeje, pet vojnih in še kaj, slovenski osamosvojitvi pa samostojen muzej po mnenju aktualne vlade očitno ne pripada.

Mnogi ukinitvi muzeja nasprotujejo. (Foto: Twitter)

Muzejev, ki so posvečeni neodvisnosti posameznih držav in njihovi samostojnosti, je v Evropi celo vrsto, zlasti iz obdobja devetdesetih let – tovrstne muzeje pa najdemo tudi v Afriki, Aziji in seveda v Združenih državah, kjer neodvisnost resnično živijo. “Vsa dediščina je po svoji družbeni naravi neločljivo povezana s politiko ali političnostjo,” se je Simoniti odzval na ministričin očitek, da je šlo pri ustanovitvi muzeja za politično odločitev, in ob tem izpostavil, da stroka vstopi predvsem pri tem, kaj te ustanove vsebinsko imajo. Simoniti se tudi ni strinjal, da pri ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve ni sodelovala stroka, sodelovala je namreč ena najbolj priznanih muzeologinj v Sloveniji z mednarodnim ugledom, pa tudi Svet tega muzeja je kvalificiran in sestavljen iz ljudi, ki so napisali toliko knjig, kot jih nekateri niso niti videli.

Dr. Vasko Simoniti (Foto: zajetje zaslona)

Jaz mislim, da je bil muzej utemeljen na trdnih temeljih in je tudi potreben, ker pomeni središčno točko tiste prelomnice, ki jo je treba posebej poudariti,” je izpostavil Simoniti in opozoril, da so pojasnjevanja odločitve o združitvi zavodov na trhlih tleh – vlada je namreč med drugim zapisala, da bo združitev dveh muzejev tudi varčnejša – istočasno pa ta ista vlada ustanavlja nova ministrstva. Treba je tudi spomniti, da so bila za Muzej slovenske osamosvojitve sredstva zagotovljena, njegova ustanovitev pa uvrščena v Nacionalni program za kulturo – to pomeni, da se z ukinitvijo muzeja krši tudi tega. “Ni nekih pravih argumentov, razen da gre za negativen odnos do naše samostojnosti, do naše samobitnosti in nacionalne države, ki jo je dobil slovenski narod,” je poudaril minister, ki meni, da je Muzej slovenske osamosvojitve nekaj nujnega, kajti pokaže tisto, na kar smo lahko ponosni – na državo, identiteto, kulturo, narod in nacijo, ki je ustanovila državo – torej na skupek tistega, kar nam daje identiteto.

 

“Če vlada meni, da bi Muzej slovenske osamosvojitve enostransko prikazoval to obdobje, ima vse pristojnosti, da zamenja vodstvo, tako kot so to storili povsod drugod. V tem primeru niso ukinili vodstva, ampak institucijo. Njihovi izgovori pa so izjemno prozorni,” je na tiskovni konferenci VSO komentiral obrambni minister v času osamosvajanja Janez Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine