Dvodnevni dogodek ima po nedavnih uničujočih poplavah v Sloveniji tudi humanitarno noto, saj bodo vsi udeleženci lahko prispevali v sklad za obnovo. Gre namreč za največjo vsakoletno mednarodno konferenco na območju srednje in jugovzhodne Evrope, ki na Bledu poteka že od leta 2006. A če je še nekaj let nazaj v času Janeza Janše Blejski forum odmeval v tujini zaradi impresivne udeležbe gostov, letos ne bo tako. Očitno bo odmeval le na Balkanu.

Predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen letos ne bo na Bled, najvišji predstavnik Bruslja je predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Poleg premierja Roberta Goloba so bili prisotni še premier Črne gore Dritan Abazović, Bolgarije Nikolai Denkov, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Kosova Albin Kurti, Hrvaške Andrej Plenković, Albanije Edi Rama in predsednica sveta ministrov Bosne in Hercegovine Borjana Krišto. Povabljena sta bila tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in premierka Ana Brnabić, a je prišla samo slednja. Skupno naj bi bilo prisotnih 13 zunanjih ministrov. Poleg predsednice Nataše Pirc Musar sta bili prisotni predsednici Moldavije Maia Sandu in Grčije Katerina Sakellaropoulou.

 

Fajonova uspela nasmejati “jedrno” Evropo
Ne le, da je letošnji Blejski strateški forum z manj odmevnimi gosti: eden najboljših slovenskih poznavalcev političnih razmer na Balkanu Miran Videtič je celo dejal, da je panel “zahodni Balkan” deloval kot “Stand up komedija ali diplomatsko roastanje” ter da je Tanja Fajon uspela nasmejati “jedrno” Evropo.

Foto: fb

Spomnimo, kako je v času Janševe vlade Fajonova kritizirala izbiro gostov na Blejskem strateškem forumu, češ da se Slovenija oddaljuje od tako imenovane “jedrne Evrope”. Po letošnjih gostih sodeč je kot jedrno Evropo imela v mislih Balkan. Spomnimo pa, da so se strateških forumov v prejšnji vladi udeležili tudi predstavniki iz Španije, Finske, Portugalske in Francije.

 

Mediji opravičujejo slabo izbiro gostov na letošnjem Forumu 
“Menda premierja in predsednika Gibanja Svobode zunanja politika ne zanima toliko kot njegovega predhodnika, za katere so analitiki pisali, da je bil Anže Logar prej kot ne izvajalec pri njem zasnovanih temeljnih kontur zunanje politike. Morda tudi zato ni bilo zaznati, da bi Golob in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon tekmovala za prestiž,” piše Reporter. Tudi mediji so ugotovili, da tokrat ni prestiža, kot je bil v času Janševe vlade, dejstvo pa je, kot je dejal priznani diplomat in poznavalec mednarodne politike dr. Božo Cerar, da je bila visoka udeležba pri prejšnji vladi dokaz, da je bila zunanja politika veliko aktivnejša kot v drugih vladah in da se je Slovenija za kratek čas vrnila na diplomatski zemljevid.