23.9 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Milan Brglez (SD) v težavah, inšpektorat ugotovil več nepravilnosti pri namenski porabi javnih sredstev v Šahovski zvezi Slovenije, ki jo vodi

Piše: Vida Kocjan

Inšpektorat za šolstvo in šport je opravil izreden inšpekcijski nadzor v Šahovski zvezi Slovenije (ŠZS), ki jo od marca 2019 vodi Milan Brglez, evropski poslanec iz vrst SD in nekdanji predsednik državnega zbora, in ugotovil vrsto nepravilnosti pri namenski porabi javnih sredstev.

Nepravilnosti so povezane z Brglezovo izvolitvijo na mesto predsednika ŠZS. Inšpektorat je o nepravilnostih seznanil tudi Policijsko upravo Ljubljana. Komisija za preprečevanje korupcije se je namreč izrekla za nepristojno, ker pri tem ne gre za nepravilnosti ali kršenje zakona o integriteti in preprečevanja korupcije, ampak za domnevno kaznivo dejanje na strani vpletenih.

Iz končnega zapisnika o inšpekcijskem nadzoru zoper ŠZS pa je med drugim razvidno, da je ŠZS poleg stroškov, ki jih je uveljavljala pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in dajala v končni obračun pri Fundaciji za šport (FŠO), izdajala tudi račune na šahovske klube in starše otrok. To pomeni, da so bili določeni stroški dvakrat vrnjeni, kar predstavlja dvojno financiranje.

Po odstopu nekdanjega predsednika dr. Tomaža Subotiča je ŠZS kot prvi podpredsednik vodil Mirko Bandelj, nekdanji vidni funkcionar propadle LDS. V upravni odbor ŠZS je bil 4. septembra 2018 neposredno kooptiran kot nadomestni član upravnega odbora. ŠZS je vodil do vključno 30. marca 2019, ko je zvezo prevzel Brglez

Slednji je s svojo ekipo na volilnem občnem zboru 30. marca 2019 delegate klubov vztrajno prepričeval in hkrati svojo izvolitev pogojeval s sponzorstvom javnega državnega podjetja Slovenske železnice (SŽ). Z Brglezovo izvolitvijo je bil namreč pogojevan podpis silno težke sponzorske pogodbe za 200 tisoč evrov (4 leta po 50 tisoč EUR/letno) med ŠZS in SŽ, od katere naj bi imela domnevne koristi tudi šahovska mladina, kar pa se v nadaljevanju ni zgodilo.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport (IRSŠŠ) je zdaj v sklopu inšpekcijskega nadzora ŠZS ugotovil nepravilnosti pri namenski porabi javnih sredstev. Z ugotovitvami so poleg Policijske uprave Ljubljana, KPK, ministrstva in Fundacije za šport seznanili tudi Finančno upravo RS. Policija je že potrdila, da trenutno poteka predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo dejanje.

Na inšpektorat so se sicer obrnili starši mladih šahistov, zdaj pa je proti enemu med njimi ŠZS pod Brglezovim vodstvom vložila tožbo, s katero zahteva, da je ta dolžan ŠZS plačati 5000 evrov odškodnine. Prepoveduje mu tudi kakršnokoli razširjanje »neresničnih trditev o ŠZS«, predvsem o nezakoniti porabi sponzorskih in drugih denarnih sredstev ŠZS, o nezakonitih volitvah predsednika Brgleza ter o obvladovanju Brgleza s strani politične stranke SD.

Predstavnik staršev je povedal, da je tožba utemeljena na popolnem medijskem zavajanju in lažeh, kar je po njegovem mnenju dokončno potrdil tudi Inšpektorat za šolstvo in šport. Tožbo razume kot da ga toži stranka SD, v njenem imenu njihov član Brglez, za potrebe ŠZS.

V nadaljevanju objavljamo tožbeni zahtevek Šahovske zveze Slovenije proti predstavniku staršev mladih šahistov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine