12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Maščevanje: Prvi kriminalist David Antolovič nad tiste, ki so mu škodili v karieri

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Hm. A to je kriminalist, ki je nekoč ‘pospeševal‘ preiskave zoper ⁦Zorana Jankovića in v aferi Iran-NLB-gate? Vladavina prava na kvadrat, ni kaj, kajne ⁦Policija,” se je nekdanji premier Janez Janša odzval na članek portala 24ur, v katerem prvi kriminalist David Antolovič zatrjuje, da verjame v vladavino prava. “Zaradi šikaniranja sem že vložil kazenske ovadbe na Specializirano državno tožilstvo. Tudi zaradi krive ovadbe bodo morali uslužbenci Policije pojasniti svoje početje, pa še za kakšna druga kazniva dejanja, ki so jih izvajali,” pa je napovedal Antolovič.

Na portalu 24ur so zapisali, da se vodstvo Policije trenutno ukvarja s številnimi kadrovskimi potezami, nekdanje vodilne premeščajo na druge funkcije, z nadzori pa ugotavljajo, kaj vse je šlo narobe v minulih dveh letih. Nastavljajo torej svoje, če se izrazimo po domače. Direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič je potrdil, da je tudi sam zoper nekdanje vodilne zaradi mobinga že vložil kazenske ovadbe na Specializirano državno tožilstvo. “Kot pravnik verjamem v vladavino prava, zato bom z vsemi pravnimi sredstvi zaščitil svojo čast, dobro ime in dostojanstvo ter sprožil postopke zoper vse ljudi, ki so mi škodili v moji karieri in se podpisovali pod neresnične obtožbe in dokumente z lažno vsebino,” je napovedal in dodal, da bodo morali določeni ljudje prevzeti odgovornost za nezakonito početje.

 

Spomnimo, Antoloviča je širša javnost spoznala, ko je leta 2019 sekretarki komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) vabilo za zaslišanje vročil kar v parku. Pred kratkim pa smo tudi pisali, da so v poročilu o nadzoru na NPU kot enega osrednjih problemov izpostavili dolgotrajnost preiskav. Poročilo je izpostavilo dve dolgotrajni preiskavi: prva se je pričela februarja 2015 in je trajala vse do decembra 2020. Pri njej poročilo opozarja na ravnanje pomočnika direktorja NPU leta 2016, ki je po ugotovitvah nadzora za pregled osnutka pobude potreboval več kot pol leta za izdajo odredbe za hišne preiskave. Druga dolgotrajna preiskava pa je trajala od oktobra 2014 do februarja 2019, pri čemer je zaradi menjave nosilcev preiskave vmes večkrat mirovala, prvič kar osem mesecev. Leta 2016 je bil pomočnik direktorja NPU prav Antolovič, ki je nato marca 2021 – ironično – postal vodja delovne skupine za reševanje zaostankov na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete. Očitki glede Antolovičevega neučinkovitega preiskovanja so bili prisotni tudi v aferi farmacevtka in pri preiskavi družine Šešok.

Iz afere Iran-NLB-gate smo se naučili, da tudi naše banke rabijo nekaj let za posredovanje podatkov

Antolovič je v pogovoru za omenjeni portal tudi sam priznal, da so zaostanki s področja preiskovanja gospodarske kriminalitete velik problem. Izpostavil je, da je posebno poglavje mednarodno sodno pridobivanje dokazov: “Vemo, da včasih traja tudi leto dni, da nam tuje banke posredujejo podatke. In potem na podlagi ugotovitev zahtevamo še dodatne podatke v isti zadevi in to pomeni dodatnega pol leta, če ne spet leto dni. Po hišnih preiskavah pa je potrebno seveda še pregledati in analizirati zaseženo gradivo. Včasih predelamo in pregledamo več sto tisoč podatkov, bančnih računov, transakcij in drugega poslovanja osumljencev. Javnost pa se potem sprašuje, zakaj potrebujemo leto, dve, tri in več, da neko zadevo pripeljemo do zaključnega dokumenta.” Glede afere Iran-NLB-gate je Antolovič sicer povedal, da po njegovi oceni ni šlo za pranje denarja, ker ni dokaza, da je bil denar, ki je bil predmet transakcij, pridobljen s kaznivimi dejanji. Koliko so se za pridobitev teh dokazov potrudili, ni povedal.

Glede kritik nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je povedal, da rezultati kažejo, da NPU ni izpolnil pričakovanj in da večino zahtevnih primerov rešijo policijske uprave, ob tem pa je navedel preiskavo v zadevi TEŠ 6, ki je bila v pristojnosti celjske uprave – kjer je Antolovič začel svojo kariero, je slednji dejal, da so bile popolnoma neutemeljene in so služile nekemu drugemu namenu. Pojasnil je, da uspešnosti dela NPU ne dokazujejo samo številke, ki jih je navedel, pač pa je bilo v letošnjem letu na sodiščih izrečenih kar nekaj odmevnih sodb, za katere so po njegovih besedah zaslužni prav preiskovalci NPU. S tem verjetno ni ciljal na Balkanske bojevnike – v tem primeru je namreč vrhovno sodišče sodbo razveljavilo.

Vir: zajetje zaslona/24ur

 

Novinar Jure Tepina je pogovor z Antolovičem opravil v skrajno pristranskem tonu. Eno izmed vprašanj se je tako glasilo: “Kako ste se zaposleni na Nacionalnem preiskovalnem uradu spopadali s političnimi obračuni? V državnem zboru smo lahko poslušali, da ste agenti globoke države, skupina za pregon desnih strank, politična policija, poslanci so vas izpostavljali z imeni in priimki, na koncu ste vsi našteti pristali v kazenski skupini v Tacnu …“
Pred časom pa smo tudi zapisali, da so v dobro obveščenih krogih že zaokrožile govorice, da bo zadnji kadrovski potezi vlade Roberta Goloba sledilo maščevanje prav naši novinarski hiši. Ne gre zanemariti niti dejstva, da je partnerka Antoloviča novinarka 24ur Damjana Seme – kar verjetno tudi pojasni obsežen in naklonjen intervju. POP TV ima tako svoje vire še v kriminalistični policiji, na podoben način politično-medijskega “sodelovanja” pa ta medijska hiša deluje, odkar jo prek nekdanjega agenta Draga Kosa vodi urednica informativnega programa Tjaša Slokar Kos.
Antolovič je v nadaljevanju pogovora še zatrdil, da ni preiskav zoper leve in desne politike, ni političnih preiskav, zato tudi ne more biti političnih vplivov na preiskovalce, vodje ali na same preiskave. “To je samo mantra politikov, ki obračunavajo z nami,” je dejal in dodal, da tudi ne drži “filmska interpretacija”, ko se razlaga, kako imajo neke zadeve kar v predalih. “Vsaka zadeva, ki se preiskuje, se evidentira in je pod stalnim nadzorom,” je dejal.  Ponovil je tudi besede ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, da političnih zaposlitev v policiji ne sme biti. “Zato je povsem na mestu, da se preveri, kaj se je dogajalo v minulih dveh letih,” je pripomnil. V letih pred obdobjem vlade Janeza Janše pa očitno ne vidi nobenega problema – precej prozorno, mar ne?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine