3.2 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Luka Mesec in Zoran Janković gostita tiste, ki bi razgradili parlamentarno demokracijo in nacionalizirali vaša stanovanja!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

V Sloveniji gostimo evropsko različico Levice, ki z našo vred kuje načrte, kako premagati aktualnega premierja in ‘skrajno desnico’. “Krizo, v katero je Slovenija zašla z Janševo vlado, je treba razumeti v evropskem kontekstu,” pravi koordinator Levice Luka Mesec. Povedal je, da njihov cilj ni samo premagati Janeza Janšo na prihajajočih volitvah v Sloveniji, ampak je njihov skupni cilj najti levo, progresivno rešitev za izziv, ki ga danes skrajna desnica predstavlja v Evropi, in najti pot za družbo, ki bo ljudi in planet postavila pred dobiček. Da so deli njihovega programa protiustavni in da z njim kršijo načela pravnega reda RS, niso omenjali. Se nam obeta “progresivna” nacionalizacija?

Levica v Evropskem parlamentu in slovenska stranka Levica sta ta teden v Ljubljani priredila “študijske dneve”, na katerih obravnavajo trenutno stanje v EU in načrtovanje alternativ, “ki jih ljudje in planet zahtevajo”. Na agendi imajo tudi raziskovanje, kako se levica v Sloveniji zoperstavlja virulentnemu korporativnemu avtoritarizmu skrajno desne vlade, ki trenutno predseduje Svetu EU – tako imajo zapisano na spletni strani. Leve sile bodo skupaj z zavezniki iz civilne družbe razpravljale o tem, kako obnoviti dostojanstveno in solidarno Evropo s posebnim poudarkom na soočanju z neoliberalizmom in razkrivanju nasilnih posledic nečloveške migracijske politike EU. Med dejavnostmi imajo v načrtu tudi obisk bodeče žice na hrvaški meji. “Čas je, da stvari uredimo pravilno. Za ljudi, za planet,” je dejala evropska poslanka Evropske levice Manon Aubry.

“Načrtujemo spremembe, ki jih potrebuje Evropa. EU ambicioznosti in vizije, ki bi iz te krize lahko izšla bolj pravično,” je dejal levi evropski poslanec Martin Schirdewan in dodal, da bodo s pomočjo zaveznikov v Levici raziskali, kako ljudje v Sloveniji in po vsej Evropi nasprotujejo nevarni skrajno desni vladi pod vodstvom Janeza Janše, da bi uresničili program solidarnosti. Kaj solidarnost pomeni za Levico, si lahko predstavljamo.

Njihov program ima številne protiustavne elemente
Če samo na hitro preletimo njihov program, s katerim pravzaprav kršijo načela pravnega reda RS, z načinom delovanja pa posegajo v osnovna demokratična načela. Odprava kapitalizma in uvedba gospodarjenja, ki bo “zagotavljalo blaginjo vseh prebivalcev” – ekosocialistično gospodarstvo naj bi temeljilo na treh stebrih: na delavskem upravljanju, na družbeni in skupnostni lastnini ter na demokratičnem planiranju. Sem lahko vključimo torej tudi ukinitev koncesij v zdravstvu, vzpostavitev temeljnega univerzalnega dohodka, krepitev javnega šolstva – in s tem slabljenje zasebnega, potencialno tudi ukinitev vojske, vsekakor pa izstop iz Nata, seveda ne smemo pozabiti niti na nacionalizacijo.

“V Ljubljani Luka Mesec in Zoran Janković gostita tiste, ki bi spremenili sistem. Razgradili parlamentarno demokracijo, nacionalizirali stanovanja ter podjetnike nagnali z bajoneti v morje. Protiustavni elementi programa stranke Levica, političnega krila teroristične antife,” je dogodek, ki je potekal v Cankarjevem domu, komentiral premier Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine