11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Loredanovo opravičilo Jankoviću – To so zakulisna pajdašenja in le predstava za javnost

 

 

Piše: Sara Kovač (Nova 24TV)

 

Pri predsedniku vlade Robertu Golobu sta se včeraj sestala Danijel Bešič Loredan in Zoran Janković, med katerima so v minulih dneh padale težke besede. Po Golobovem posredovanju se je moral zdravstveni minister kar dvakrat javno opravičiti ljubljanskemu županu, opravičilo pa pričakuje tudi Jenull, saj je Loredan stavko pacientov označil za ekstremizem, na kateri bo očitno prisoten tudi premier. Se bo moral opravičiti še tretjič in kaj pomeni to ponižanje Loredana, je komentiral analitik Boštjan M. Turk.

 

Danijel Bešič Loredan je bil v zadnjem mesecu kritičen do ljubljanskega župana, Zoran Janković pa je bil nad njegovimi izjavami zgrožen in med njima napovedal sestanek. A je posredoval Robert Golob in sledilo je ponižanje zdravstvenega ministra. Dejal je, da je povsem narobe razumel, da Janković ni mogel priti do njega, in drugič, da je napačno predvidel prodajo zdravstvenih domov, ter da sta se s premierjevo pomočjo o tem odkrito pogovorila in da mu je Janković pojasnil zadeve.

Analitik Boštjan M. Turk je o dogodku dejal, da vse to kaže na to, da se uveljavljajo zelo nečloveški odnosi, ki bolj kot na civilizirano družbo spominjajo na džunglo. Enkrat se med seboj napadajo, žalijo, si strežejo po položaju in se blatijo in to nima z državljani in njihovimi neposrednimi interesi nobene zveze, drugič se opravičujejo, pravi. “Gre za zakulisna pajdašenja in imajo takšne in drugačne namene. Problem zdravstva in zdravstvenega doma Ljubljana se na takšen način ne rešuje. To je nek nov modus operandi te vlade, ki uvaja stališča bontona v komunikaciji, odnosih in nastopanja v javnosti. Česar se nihče pred njimi ni posluževal – to je “sproščenost”, ki jo je patentirala Levica in ta modus se prenaša tudi na ostale člane vlade.”

Tisti, ki vodijo državo, so v razglasju, ki se bo le še nadaljevalo

A to je cirkus, ki z urejanjem javnih zadev, kar je sicer prvo pravilo vlade, sploh v tako zaostrenih razmerah, v katerih živimo, nima ničesar, je prepričan M. Turk. “Kaže na to, da so v razglasju, kar je zelo slabo za državo. In razglasje se bo le še nadaljevalo, v eventualno do predčasnih volitev. Glavni poraženec pa je tista manjša polovica državljanov, ki je 14. aprila in tudi v zaporednih volitvah in referendumih glasovala za zdrav razum. Poraženi so na račun politično zagotovo popolnoma nepismene volilne večine, ki je dala mandat ljudem, ki sedaj vodijo državo.” A to je paradoks, da je dve tretjini, ki so stali pred ZD Bežigrad, nekaj dni pred tem obkrožilo tistega, ki je neposredno odgovoren za to stanje, to je Zoran Janković, pravi M. Turk.

 

Se bo Loredan moral opravičiti tudi Jenullu?


Civilna iniciativa Glas ljudstva z Jašem Jenullom na čelu prav tako od ministra za zdravje pričakuje opravičilo za “škodljive izjave o tem, da izvajajo ekstremizem”.  “To je ekstremizem, ta vlada uveljavlja ekstremizem v boju zoper zdravo pamet“, pa je komentiral analitik M. Turk. In eden najlepših dosežkov oziroma trofej je ta, da za paciente pridejo stavkat za paciente tisti, ki so ves čas bili v aktivnih vzvodih, ki so urejali zdravstvo, kot je Dušan Keber, dodaja. “Prej so protestirali proti vladi, zdaj pa ne vedo, proti komu protestirajo. Sploh pa to ni več stavka, ampak le še tragikomedija, ki bi bila zgolj komedija, če ne bi bilo to pokrito z večinskimi mediji in bi se skušalo ljudi prepričevati, da se ti ljudje borijo za njihove interese.” To je komedija absurda, ki je tudi tragična, je dejal M. Turk in dodal, da se kaj takega še ni zgodilo, da je celo Serpentinšek bil kvalitativen korak pred tem, kar se sedaj dogaja. “Da pa se na stavki pojavi Robert Golob, je le pika na i, saj je na izvršni oblasti in stavka proti sebi in Loredanu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine