13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Leto Golobove vlade, leto izgubljenih priložnosti

Piše: Vida Kocjan

»Leto, ki je minilo, je leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev,« je prvo leto dela vladne koalicije pod vodstvom Roberta Goloba komentiral Janez Janša, predsednik SDS. Na simbolni ravni pa je zadnje leto tudi leto »vračanja v Jugoslavijo in obujanja zloveščega duha državljanske vojne«, politično gledano pa tudi padanja mask.

Vlada Roberta Goloba je 1. junija sklenila prvo leto mandata, ki ga je nastopila z obljubami o izvedbi več reform, od katerih doslej niso naredili še niti ene. Njihovo enoletno obdobje je spremljala predvsem odprava sprejetih zakonov in sklepov prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše. Pri izvajanju tako imenovane politike antijanša pa so bili uspešni. Uspešni so bili tudi pri povečevanju davkov, javne porabe, v zadnjih dneh jim je s pomočjo Ustavnega sodišča RS uspel tudi njihov največji projekt, to je politični prevzem RTV Slovenija. Golobovi so zadovoljni, kako tudi ne, njihov edini cilj je »vladati«, zato ne preseneča Golobova izjava, da so »na vladi vsi srečni in zadovoljni«, trenj v koaliciji pa menda ni.

Opozicija meni drugače

Dosežkov vlade ne vidijo, rezultati, ki jih ta izpostavlja, pa so po mnenju tako SDS in kot NSi posledica dobro zastavljenih temeljev prejšnje vlade. Vlada ob odsotnosti rezultatov dela na izključevanju in odpiranju kulturnobojnih in ideoloških tem.

Za vlado, ki je v državnem zboru prisegla 1. junija lani, Janez Janša še pravi: »Verjetno rekordni lanski dobički v gospodarstvu niso rezultat vlade, ki je nastopila 1. junija lani. Gospodarska rast v prvi polovici lanskega leta, ko še ni bilo Golobove vlade, je bila še enkrat višja kot gospodarska rast na koncu lanskega leta, tako da si vsak lahko izračuna.« Za Goloba navaja, da je posvojil »govorico izključevanja, ki jo je gojila prejšnja opozicija« (SD, Levica, SAB oz. KUL). Tudi v NSi ocenjujejo, da vlada ni pomirila politične situacije v Sloveniji. »Nasprotno, v odsotnosti drugih rezultatov je začela odpirati kulturni boj, ideološke teme, ki so Slovenijo, namesto da bi jo pomirile, še bolj razdelile,« je dejal Janez Cigler Kralj. Vlado je pozval h »koraku nazaj«, Slovenija pa bi se morala po njegovih besedah osredotočiti na zagotavljanje dobrega poslovnega okolja, samooskrbo z električno energijo in dostopno javno zdravstvo. Dodajmo, da je opozarjanje NSi izredno šibko. Robert Golob pa je to v eni od zadnjih izjav na komercialni televiziji označil kot »razumno opozicijo«. Poznavalci opozarjajo, da je NSi sicer že del neformalne Golobove koalicije.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine