1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Lani rekordno število ilegalnih prehodov meje: po zmagi levice in podiranju ograje se je število ilegalcev eksponentno povečalo

Piše: J. B.

Policija je objavila podatke o ilegalni prehodih meje v lanskem letu. Lani so policisti obravnavali 32.042 nedovoljenih prehodov meje, kar je največ od migracijskega vala pred leti.

Policija je lani obravnavala trikrat več ilegalnih prehodov kot leta 2021, ko so jih zabeležili 10.198. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Burundija in Indije.

Ilegalne migracije so se eksponentno povečale, ko je levica najavila, da bo porušila ograjo na južni meji in po volitvah. Do konca aprila letos je bilo namreč zaznanih 1.072 ilegalnih prehodov, kar je manj kot v enakem obdobju 2019 in nekoliko več kot lani. Z majem se je število enormno povečalo in število ujetih ilegalcev je začelo eksponentno naraščati (graf spodaj).

(Vir: Policija, kasten izračun)

Največji pritisk nezakonitih prečkanj meje še naprej beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili slabo polovico vseh primerov, opazna pa je rast števila še na območju novomeške in mariborske policijske uprave (graf spodaj).

(Vir: Policija)

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z letom 2021 povečalo za 4,5-krat.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine