7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Kaj kaže analiza “neodvisnega” poročanja RTV ob nastopu Janševe in Golobove vlade?

Piše: Ana Hribar (Nova24TV.si)

Ob glasnem in nenehnem vzklikanju ter dokazovanju državne televizije o svoji objektivnosti in profesionalnosti, se je Portal Plus odločil, da pod drobnogled vzame in primerja poročanje RTV Slovenija po zaprisegah Janševe vlade 2020 in Golobove letos. V obeh sta začuda nastopala isti voditelj in ista politična komentatorka, ugotovitve pa so za neodvisno  novinarstvo, kakor se razglašajo na RTV, naravnost strašljive.

Svoje poročanje novinarji javne RTV Slovenija vedno opredeljujejo kot  profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno. Neštetokrat se je že izkazalo, da to ne drži, tokrat pa se z zanimivimi, če ne celo strašljivimi ugotovitvami oglasil Portal Plus, ki je analiziral in primerjal poročanje v prvem večernem dnevniku po zaprisegi Janševe vlade leta 2020 in po nastopu Golobove vlade 2. junija letos.

V prvem delu Portal Plus povzame poročanje večernega Dnevnika na RTV Slovenija po prevzemu Janševe vlade, 14. marca 2020, kjer so v uvodnem prispevku najprej obširno poročali o koronavirusu, saj se je takrat začel prvi val, nadaljevali so s primopredajami ministrov, kjer je bilo zaslediti opazko, da se nekateri niso želeli rokovati in da so si maske (ki so bile takrat obvezne), nadeli samo za čas fotografiranja, ob tem pa so prikazali še polemični tvit nekega neznanega zdravnika. Sledilo je naštevanje o menjavi kadrov in kdo je “moral oditi”, in da je zasedel mesto Hojsovega državnega sekretarja Franc Kangler, pri čemer so bila v ospredju njegova “sporna” zaposlitev, sploh ko se je na fotografiji pojavil Kangler na zatožni klopi.

Kritike in očitki Janševi vladi, še preden je ta začela z delom

V prispevku je bilo tako slišati, da “vlada še niti ni začela delati in ga glede koronavirusa že lomi z nepravilnim rokovanjem in nedoslednim nošenjem mask, medtem ko jih v zdravstvu primanjkuje. RTV uporablja tvit nekega niti ne javno znanega zdravnika kot dokaz javnih polemik proti vladi in trdi, da vlada zaposluje ljudi, ki so v preiskavi “spornega” bivšega župana Maribora.”

Polemičen tvit nekega neznanega zdravnika (Foto: zajem zaslona)

Sledil je uredniški politični komentar Tanje Gobec, ki je v svojem komentarju uporabljala besedne zveze, kot so “zelo hitro zvrstile menjave, zažugal, v javnosti izzvenelo, neprimerno, spor, veliko stane, povečanje zaposlitev, to veliko stane” in ostale besedne zveze z negativnim prispevkom, sporočilo pa je bilo, kot je navedel portal: “da vlada kadruje neobičajno in grozi z zamenjavami. Javnost je vznemirjena. Preiskava proti Kanglerju bo verjetno ustavljena. SDS ni fer do koalicijskih partnerk, Janša se vede avtoritarno. Varovanje podpredsednikov ni strokovno utemeljeno in bo davkoplačevalce drago stalo, prav tako dodatne zaposlitve v kabinetih.”

Ključne besede, ki so jih pri tem uporabili so: Zelo hitro so se zvrstile menjave, ni običajna (zamenjava), zažugal, v javnosti izzvenelo, neprimerno, neobičajno, spor, bo razrešen zaradi spora, odzivi na medmrežju, mnoge pustil odprtih ust, domnevne zlorabe.
Sporočilo prispevka: Vlada kadruje nenavadno, grozi z zamenjavami. Javnost je vznemirjena. Preiskava proti Kanglerju bo verjetno ustavljena.

Novi Golobovi vladi hvalospev

V drugem delu je povzet večerni Dnevnik na RTV Slovenija po prevzemu Golobove vlade, 2. junija 2022, kjer za menjavo kadrov uporabijo besedno zvezo “kadrovski vrtiljak” in primopredaje. V nadaljevanju se predvaja izjava nove notranje ministrice Tatjane Bobnar, da smo pri prejšnji vladi bili “priča pravnemu razgrajaštvu in barbarstvu v podobi odlokov, ki so bili prepoznani kot protiustavni”, voditelj pa doda, da je nova vlada “hitro zavihala rokave”, se že dvakrat sestala in da so “člani koalicije sporočili prve kadrovske zamenjave”. Fotografije Roberta Goloba v prispevku so hvalospevne, mimogrede pa so javnost obvestili, da so novi ministri prišli na prvo sejo “večinoma peš”.

Foto: zajem zaslona

Sledilo je poročanje o kadrovskih menjavah in sprejetju sklepa o reviziji vseh zaposlitev, premestitev in napredovanj od 1. januarja 2020 naprej, sklep pa je Golob opredelil kot “tehnične narave”. Dodajo še, da je vse skupaj zelo transparentno. S prispevkom je bila tako javnost obveščena o hitrem in pridnem delu nove vlade, ki je zamenjala “razgrajaško” staro, kadrovanja niso sporna, ministri so prišli na sejo peš in da bojazni, da gre v primeru spornega odloka o reviziji zaposlitev in premeščanj za priprave na “čistko”, ni, sklep je kvečjemu korak k “transparentnosti”.

Ključne besede, ki so jih uporabili: Popolnitve, dolgoletna in izkušena predstavnica, izkušen diplomat (2X), v več vladah, univerzitetni profesor, odvetnica, vodja British Council
Sporočilo: Vlada imenuje zelo izkušene in strokovne kadre. Spornih imen ni (niti med kadri SABa in LMŠja, ki nista niti prišli v parlament ali imenovanje Benedejčiča, ki so ga v preteklosti obtožili vohunjenja za Rusijo).

Tanja Gobec ob poročanju popolnoma spremenila retoriko

Uredniški politični komentar je tudi tokrat podala Tanja Gobec, ki je tokrat uporabljala besedne zveze, kot so: “izkušen diplomat, dolgoletna in izkušena predstavnica, v več vladah, popolnitve, odvetnica, strokovnjak, kirurg, nekdanji ministri“, ki imajo v nasprotju s prejšnjimi popolnoma drugačen, pozitiven prizvok. Portal plus je povzel sporočilo njenega komentarja “vlada imenuje zelo izkušene in strokovne kadre. Spornih imen ni (niti med kadri SAB-a in LMŠ-ja, ki nista niti prišli v parlament, ali imenovanje Benedejčiča, ki so ga v preteklosti obtožili vohunjenja za Rusijo). Znanih imen je v novi vladi toliko, da jih tukaj ne moremo niti vseh našteti. Gre za izkušene in strokovne kadre.”

Tako poročanje javne televizije s tovrstnimi komentarji na ostalih evropskih televizijah ni zaznati z izjemo Madžarske, kjer je to možno. Javna televizija si tako očitne pristranskosti ne bi smela dovoliti, vendar to počnejo subtilno,  kar morda mnogi niti ne zaznajo, vendar se to sčasoma zagrize v podzavest. Predstavnik kolektiva Informativnega Programa TV Slovenija Igor Bergant, ki se že venomer predstavlja za profesionalnega, je še nedavno ostro obsodil vodenje predvolilnega soočenja novinarskega kolega Igorja Pirkoviča, češ da je bilo neprofesionalno, po navedbi portala pa je trdil, da so levim strankam naklonjeni novinarji bolj profesionalni, kar gre pripisati njihovemu dolgoletnemu razvoju na svojih pozicijah in nič drugega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine