-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Judit Varga: “Posvečajo nam nesorazmerno pozornost, ker smo bili uspešni s svojimi konservativnimi politikami”

Piše: Kulturnimarksizem.si

Pretekli četrtek sem bil na madžarskem veleposlaništvu v Madridu skupaj z Joséjem Antoniom Fústerjem iz časopisa La Gaceta, da bi se pogovoril z madžarsko pravosodno ministrico Judit Varga. Pogovarjala sva se o Evropi, vojni, migracijah in osebnosti madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana.

AP: Kakšno je trenutno stanje pogajanj z Evropsko komisijo?

Sodelujemo v zelo konstruktivnem, zelo pozitivnem pogajalskem postopku. Bilo je veliko dela, vendar moram reči, da smo se s službami Komisije dogovorili o vseh korektivnih ukrepih, ki jih je Madžarska predlagala ob koncu tega časa. Od Madžarske so zahtevale jamstva, mi pa smo jim vsa zagotovila dali. V naslednjih dneh in tednih bomo uvedli nove zakone in spremembe, s katerimi bomo izpolnili zahteve Evropske komisije, tako da ne bo več razlogov za blokade. Zdaj je odločitev v rokah Komisije (dogovor med obema stranema je bil uradno objavljen v nedeljo). Madžarska je vse položila na mizo in zdaj je čas, da Evropa uporabi pogoje v tem primeru. Postopek pogojevanja bi moral biti res orodje za preprečevanje in ne za namene sankcij ter ne more biti talec določenih političnih programov. Vidimo tudi, da želi biti Evropski parlament del problema in ne rešitve, Madžarska, Komisija in države članice pa so del rešitve.

AP: Komisija se je torej spremenila, saj je bil prej dialog z njihove strani tesen. Zakaj menite, da je prišlo do te spremembe v odnosu Komisije? 

Mislim, da smo imeli volilni čas, zelo občutljivo obdobje, in po volitvah nam uspe ločiti ideološka vprašanja od strokovnih in pragmatičnih. Ne vem, kaj je bil povod za to spremembo, vendar je mehanizem pogojenosti zelo jasen in Komisija mora biti zelo natančna pri tem, kaj zahteva od Madžarske, in tako smo šli resnično do praktičnih podrobnosti. Upam, da bomo skupaj prišli do zelo pozitivnega zaključka.

AF: Evropski parlament je sprejel novo resolucijo proti Madžarski, ali menite, da bi to lahko vplivalo na odločitev Komisije? Kakšno ceno bo morala Madžarska plačati za to resolucijo?

Mislim, da cena sploh ni določena, saj je v skupnem interesu, da se stanje zelo dobro izboljša. Res je, da je v Evropskem parlamentu veliko glasov, zlasti iz vrst nemških konservativcev, ki želijo, da se to ne zgodi. Vendar sem prepričan, da lahko strokovnost Komisije pomiri tudi številne kritike. Če Komisija ukrepe odobri, Evropski parlament nima kaj reči.

JAF: Spomnite se odziva Georgea Sorosa, ko je Evropska unija nazadnje Madžarski namenila sredstva.

Da, razočarani so. Parlament je bil velik del problema in večja ko so ta omrežja, večje je njihovo razočaranje, saj menijo, da nam je končno uspelo priti zadevi do dna ter da smo zelo natančni in strokovni. Seveda imajo zelo močan glas v medijih, vendar se države članice in službe Komisije ne odločajo po tem, kaj govorijo mediji.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine