2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

[JOŽE BIŠČAK, uredniški komentar] Moj pogled na petkovo policijsko odstranitev pripadnikov rumenih jopičev s Prešernovega trga: Policija je imela dve povsem sprejemljivi možnosti, žal se je odločila za tretjo – najslabšo in napačno

Piše: Jože Biščak

Zadnjih 48 ur se kar vrstijo komentarji in različni pogledi na petkovo ravnanje policije, ki je t.i. rumene jopiče odstranila s Prešernovega trga, ker naj bi s svojo prisotnostjo provocirali protivladne protestnike »ljudske skupščine« na t.i. alternativni proslavi. Tukaj je moj pogled na zadevo.

Če prav razumem in so informacije točne, nobena od skupin (samooklicana »protestna ljudska skupščina« in t.i. rumeni jopiči) svojega prihoda (shoda ali protesta) na Prešernov trg v Ljubljani ni prijavila in zaprosila za dovoljenje Upravno enoto Ljubljana. Torej sta bila oba prihoda (shoda) nelegalna. Ampak navadili smo se že, da slovenska policija ljudi, ki pridejo na prizorišče dogodka ne prežene, temveč zadevo spremlja in varuje ter odstrani samo tiste, ki so nasilni. Kljub temu protivladni protestniki (skupaj z MSM) ravnanja policije označujejo za totalitarna in nasilna do (nelegalnih) protestnikov, aktualno vlado pa za totalitarno (čeprav ni treba daleč čez mejo, da bi videli, kako tam policija obračuna z nelegalnimi in neorganiziranimi shodi, pa nikomur na misel ne pade, da bi denimo Merklovo vlado označil za totalitarno). To smo razčistili: obe skupini (Jenullova »ljudska skupščina« in t.i. rumeni jopiči) sta bili več kot očitno organizirani, merili sta na točno določen prostor, motili vsakdanje življenje meščanov, za njun shod UE Ljubljana ni izdala dovoljenja.

Do tukaj vse lepo in prav, težava nastopi, ker se je policija (ali tisti, ki je poveljeval enoti, ki je varovala Prešernov trg) arbitrarno odločil, da odstrani eno (»neorganizirano«) skupino, čeprav nobena od skupin ni bila nasilna. Če je že katera kazala željo po nasilju, so bili to posamezniki »ljudske skupščine«, ki so želeli s silo iz rok t.i. rumenih jopičev iztrgati transparent.

Policija je v tistem hipu pravilo presodila, da lahko pride do fizičnega obračuna med obema skupinama (Jaša Jenull je celo kričal, da bodo t.i. rumene jopiče oni odstranili, če jih ne bo policija), a kar je sledilo, je bilo napačno.

Policija bi pravilno ravnala, če bo izbrala eno od naslednjih dveh možnosti: (prvič), ker sta bili obe skupini tam nelegalno, bi obe pozvala naj se razideta, drugače jih bo ona razgnala; (in drugič), s kordonom bi se fizično postavila med obe skupini, da med njima ne bi prišlo do fizičnega stika.

A policija se je odločila za tretjo možnost in tako ravnala povsem napačno: odstranila je samo eno skupino, in to t.i. rumene jopiče, nekatere njene pripadnike je tudi aretirala. Napačno bi ravnala tudi v primeru, če bi razgnala samo protestnike »ljudske skupščine«. Policija se je torej de facto postavila na stran Jaše Jenulla in protivladne »ljudske skupščine«. In zaradi tega mora nekdo odgovarjati ali izgubiti službo. Izgovor, da so t.i. rumeni jopiči s svojo prisotnostjo provocirali, v demokratičnih in svobodnih državah ne zdrži resne in pravne presoje.

Spomnimo se protestov Odbora 2014 pred sodiščem. Tam so protestniki vsak svoj shod pred sodiščem prijavili in imeli dovoljenje. Na drugi strani Tavčarjeve ulice (ob robu Miklošičevega parka) so se (nelegalno in neprijavljeno) zbirali (in z vzkliki in transparenti provocirali) antiprotestniki. Policija jih ni razgnala (lahko bi jih, ker njihov shod ni bil prijavljen in ni imel dovoljenja upravne enote), čeprav je grozilo, da lahko pride do fizičnega obračuna med protestniki in antiprotestniki. Le s svojimi telesi in prisotnostjo je preprečevala, da bi med skupinama prišlo do fizičnega stika.

Tako bi morala policija narediti tudi pretekli petek. Če sta bila oba shoda (prihoda) nelegalna in brez ustreznega dovoljenja Upravne enote Ljubljana ter policija ni imela namena shoda preprečiti, bi se morala s kordonom fizično postaviti med skupinama, in to ne glede, kako bi skupini med seboj verbalno obračunavali ali druga drugo provocirali. Kajti t.i. rumeni jopiči imajo prav tako (ustavno) pravico prostega gibanja in govorjenja kjerkoli in kadarkoli, kot jo imajo t.i. protestniki »ljudske skupščine«. S to resno napako in zlorabo položaja je policija državljane jasno razdelila na »prvorazredne« in »drugorazredne«, kjer je »prvorazrednim« dovoljena organizacija shodov, ne da bi to prijavili na upravno enoto in dobili dovoljenje, tako ravnanje pa (očitno »drugorazrednim«) t.i. rumenim jopičem ni dovoljeno.

Primerov je še nešteto: hoja Palestincev po cestišču Dunajske ceste (policija jih ni odstranila, »varovala« jih je, čeprav so kršili sto in en cestno-prometni predpis); zborovanje »ljudske skupščine« sredi križišča med Dunajsko in Linhartovo cesto (policija jih ni odstranila, »varovala« jih je, čeprav so kršili sto in en cestno-prometni predpis). In tako naprej. Policija se pač mora odločiti, ali bo za vse uporabljala enaka merila, ali naj jasno pove, da za »prvorazredne« pravila ne veljajo, za »drugorazredne« pa veljajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine