-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Jarčeva za zgled študentom, kako s čim manj truda priti do denarja

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru zahteva od študentov vračilo domnevno preveč izplačanega denarja za sodelovanje pri projektih. Dekanka Maja Fošner pojasnjuje, da ni pravne podlage, da bi študenti lahko ta denar obdržali. Sindikat Mladi plus pa poudarja, da gre za napako fakultete in ne študentov. V sindikatu Mladi plus pa so ogorčeni. “Po pregledu dokumentacije je popolnoma jasno, da mladi niso zakrivili nič napačnega, da gre za napako fakultete in da vse podpisane pogodbe, sporazumi in dokumentacija kažejo, da mladim ni treba vračati plačila,” so zapisali. Levičarska aktivistka Tea Jarc bi torej že študente naučila nepoštenosti in tega, kako s čim manj truda priti do denarja. Če se denarja ni porabilo za projekte, je namreč edino prav, da se denar vrne.

Fakulteta, ki ima svoje prostore v Celju, terja od študentov domnevno preveč izplačana sredstva, ki so jih prejeli za lansko sodelovanje v projektih Po kreativni poti do znanja in Študentski inovativni projekti za družbeno korist. 46 študentov mora skupno vrniti 18.317 evrov. Dekanka Maja Fošner, ki je položaj prevzela aprila letos, priznava, da so bila previsoka izplačila napaka fakultete, a poudarja, da ni pravne podlage, da bi študenti lahko ta denar obdržali. “Pri izplačilih je prišlo do človeške napake, najprej s strani strokovne sodelavke fakultete, napaka je bila spregledana tudi od ostalih nadrejenih. Za napako se je fakulteta študentom večkrat javno opravičila. Za storjeno napako nam je resnično žal. Žal pa je treba poudariti, da bodo študenti preveč izplačane zneske morali vrniti, saj ni pravne podlage za izplačila, ki so jih prejeli,” je povedala za STA.

Študentom, ki denarja še niso vrnili, je fakulteta sredi julija po poročanju časnika Večer poslala opomin pred tožbo. Dekanka pravi, da jim drugega ne preostane. “Ker je bil posameznim študentom, ki so sodelovali na projektih, napačno in brez pravne podlage izplačan previsok znesek plačila za njihovo delo na projektu, je Univerza v Mariboru dolžna izterjati preplačane zneske, v kolikor jih študenti ne bodo vrnili prostovoljno,” je povedala. Po njenem pojasnilu so študentom ponudili možnost obročnega vračila do decembra 2022. Po njenih besedah je treba zagotoviti enakopravno obravnavo vseh študentov v Sloveniji, ki so sodelovali pri navedenih projektih. “Če bi posamezni študenti lahko obdržali preplačane zneske, bi bili neenakopravno obravnavani študenti, ki so prejeli plačilo v višini, kot jim je pripadala,” je dejala. Po njenih navedbah je sodna pot zadnja rešitev. “Univerza v Mariboru si še vedno prizadeva za sporazumno rešitev, saj ne želi sprožati sodnih postopkov, v kar bo prisiljena, če ne bo prišlo do prostovoljnega vračila preplačanih zneskov. Nihče namreč ne more obdržati tega, kar je prejel brez pravne podlage, zlasti, če gre za javna sredstva,” je povedala Fošnerjeva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine