5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Predsednik Vlade RS na januarskem srečanju Združenja Manager: “V tej bitki vlada ne more zmagati brez podpore gospodarstva in managementa”

Piše: Z.M.

Jeseni prihajajo boljši časi, je na včerajšnjem srečanju slovenskih managerjev in managerk napovedal predsednik Vlade RS Janez Janša in dodal, da bo vlada v drugi polovici leta kombinirala državne spodbude z nujnimi reformami, ki bodo izboljšali poslovno okolje.

»Produktivnost je eden ključnih izzivov Slovenije za njen preboj. Pri tem lahko največjo odpravimo mi, in sicer z debirokratizacijo. Veliko število predpisov, ki jih imamo, je velikanski problem. To se še posebej vidi v kriznih situacijah, ko bi morali ukrepati čez noč. Če ne bomo radikalno skrčili birokratskih navlak, bo to še naprej dušilo okolje in produktivnost. A v tej bitki vlada ne more zmagati brez podpore gospodarstva in managementa,« je dejal predsednik Vlade RS, Janez Janša. V prihodnosti se mu zdi pomembno, da Evropa poveča svojo odpornost in da se nov zagon gradi na zelenem, digitalizaciji, inovativnosti in produktivnosti.

»Nič o nas, brez nas«

Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager, se je v svojem nagovoru navezala na slovensko predsedovanje Evropski uniji in predlagala, da Slovenija evropske voditelje navduši z vrlinami sodobnih voditeljev in sposobnostjo učenja ter preobrazbe, ki je osrednja ambicija združenja v zasledovanju družbene blaginje: »Odgovornost voditeljev iz vseh delov družbe je tudi, da znamo pogledati čez svoje okvire in videti, kaj je dobro za širšo skupnost in kar je pomembno za naš dolgoročni razvoj. In to je tisto, o čemer govorimo, ko se pogovarjamo o trajnostnem voditeljstvu: odgovorno delovanje na vseh ravneh: ekonomskem, družbenem, okoljskem in osebnem. Prehod od jaz na mi, sistemsko razmišljanje in delovanje ter vključevanje namesto upravljanja deležnikov, in tisto, kar v vključujočih družbah že velja: Nič o nas, brez nas.« Predsednika vlade je pozvala, naj v pomembne odločitve vključi tudi managerke in managerje, ki vsakodnevno vodijo in usmerjajo tisoče ljudi, ker želijo prispevati tisto, kar vedo in znajo, ter tako pomagati, da bodo skupaj dosegli tisto, kar je za Slovenijo dobro.

Sodelovanje prinaša nove vrednosti

Jadran Lenarčič, dolgoletni direktor Instituta Jožef Stefan. (Foto: Andraž Kobe)

Gost Januarskega srečanja je bil tudi Jadran Lenarčič, dolgoletni direktor Instituta Jožef Stefan, ki se je v pogovoru dotaknil prihodnosti, vrednot in pomena sodelovanja različnih deležnikov v slovenski družbi: »Ideja ne nastane sama od sebe. Do nove pridemo tako, da trčimo z idejo nekoga drugega. Sodelovanje je potrebno zato, da pridemo do novih vrednosti, zamisli in novih razsežnosti. V Sloveniji je to sodelovanje težko, problem sodelovanja znanosti in gospodarstva postaja že izrek. Ni pa seveda samo tako, ampak nam manjka tudi odprtosti

Mladi manager 2020 je Žiga Hieng, predsednik uprave Salusa

Mladi manager 2020, Žiga Hieng, predsednik uprave Salusa, (foto: Andraž Kobe)

Žiga Hieng je od januarja 2018 predsednik uprave Salusa, pred tem je bil pet let član uprave, dve leti pa je vodil tudi Tosamo. Med svoje največje uspehe uvršča rast in razvoj Skupine Salus, prevzem Skupine Sanolabor in prestrukturiranje prezadolžene Tosame. Hieng pravi, da so pri uspehu podjetja najpomembnejši zaposleni, fleksibilnost in zaupanje, pri vodenju pa je ključno spoznanje, da dosežkov ne moreš ustvariti sam, ampak za to potrebuješ odlično ekipo sodelavcev. Več o mladem managerju leta.

Ob prejemu nagrade se je Hieng zahvalil predvsem sodelavcem, ki so zaslužni, da je danes tu: »Danes nas je že 450, ko sem prišel, nas je bilo 150. Vseeno v podjetju včasih rečem, da sem v družino prišel kot zadnji, saj je podjetje staro že 50 let in nekateri sodelavci so tu že desetletja. Kar želim povedati je, da so sodelavci naredili vso zgodbo, ki jo danes tu predstavljam. Nagrada in priznanje gre njim

Stane Rožman je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2020

Stane Rožman, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2020 (Foto: Andraž Kobe)

Upravni odbor Združenja Manager je priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2020 podelil Stanetu Rožmanu, predsedniku uprave Nuklearne elektrarne Krško. »Nagrado razumem in jo jemljem kot priznanje širši ekipi, ki je ustvarila prepoznavno podjetje. Je tudi potrditev dejstva, da jedrska energija postaja del rešitve okolja in planeta. Naš skupni izziv je to, kako ohraniti uravnoteženost skupnega življenjskega prostora. Dosežki vedno pridejo, če se pravočasno zavemo izzivov in priložnosti, ki jih ti prinašajo. Rezultati pa so odvisni od tega, kako znamo biti spoštljivi do narave, sodelovati in ohranjati medsebojno zaupanje in spoštovanjeVeč o prejemniku, ki NEK vodi že dobrih 32 let.

Mojca Leskovar in Nataša Kraškovic sta prejemnici priznanja Artemida 2020

Mojca Leskovar, predsednica uprave družbe Thermana, in Nataša Kraškovic, direktorica družbe Alpeks Celje in Alpeks Gastro Zagreb (Foto: Andraž Kobe)

Priznanje Artemida, ki ga združenje podeljuje managerkam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji, sta letos prejeli Mojca Leskovar, predsednica uprave družbe Thermana, in Nataša Kraškovic, direktorica družbe Alpeks Celje in Alpeks Gastro Zagreb. Več o letošnjih prejemnicah.

»Ta nagrada mi zelo veliko pomeni in je potrditev mojega dosedanjega dobrega dela. V njej se skriva tudi podpora mojih najbližjih in izjemne ekipe sodelavcev, ki s pripadnostjo in zagnanostjo ustvarjajo zgodbo Thermane,« je ob prejemu Artemide dejala Leskovar. Kraškovic pa: »Izjemno sem počaščena, da sem prejela to priznanje. Zame je potrdilo, da sem na pravi poti in mi daje še večji zagon za nadaljnje uspehe

Vir: Združenje Manager

Zadnje novice

Sorodne vsebine