10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Janši podpora rase, Golobu pada

C. R., Siol.net

Po poročanju portala Siol.net je stranki SDS Janeza Janše Mediana namerila 27,4-odstotno podporo, kar 3,9 odstotne točke več kot pred mesecem dni. Odkar je septembra 2018 merjenja za Delo začela izvajati Mediana, SDS še ni dosegla tako visokega rezultata. 

Po podatkih javnomnenjske raziskave, ki jo je agencija Mediana opravila za Delo, SDS Janeza Janše podpira 27,4 odstotka opredeljenih volivcev, kar je skoraj štiri odstotne točke več kot pred mesecem dni, še poroča Siol.net. Podpora je v primerjavi s preteklim mesecem zrasla še stranki SD Tanje Fajon na 9,6 odstotka in NSi Mateja Tonina na 8,6 odstotka. Medtem ko je podpora največji vladni stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba padla na 37,1 odstotka, podobno so nižjo podporo tokrat namenili tudi Levici Luke Meseca.

Kot je razvidno s spodnje grafike, je podpora stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba v primerjavi s preteklim mesecem nekoliko upadla, a s 37,1 odstotka ostaja na vrhu. Sledi SDS Janeza Janše, ki ji je podpora zrasla za kar 3,9 odstotne točke, na 27,4 odstotka. Gre za najvišjo izmerjeno podporo stranki SDS od septembra 2018, odkar merjenje javnega mnenja za Delo opravlja agencija Mediana.

Podpora SD vztrajno raste, Gibanju Svoboda in Levici pada

Na tretjem mestu ostaja SD Tanje Fajon z 9,6-odstotno podporo. Podpora je zrasla tudi četrtouvrščeni NSi Mateja Tonina, ki jo podpira 8,6 odstotka opredeljenih volivcev.

Podobno kot Gibanju Svoboda je podpora v zadnjem mesecu padla tudi Levici Luke Meseca. Podpira jo 4,6 odstotka volivcev, kar je 1,2 odstotne točke manj kot pri zadnjem merjenju.

(foto: Siol, posnetek zaslona)

V članku in grafikah uporabljajo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.

Agencija Mediana je anketo za Delo izvajala med 1. in 4. avgustom, v njej je sodelovalo 716 prebivalcev Slovenije.

(foto: Siol, posnetek zaslona)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine