16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Janez Janša v zahvalnem nagovoru za prejeto nagrado Osebnost leta 2020: Ni močne Evropske unije brez močne Srednje Evrope. Pravzaprav nobene Evropske unije ni brez držav Srednje Evrope

Piše P.T. (Vir: Vlada RS)

Predsednik vlade Janez Janša je nocoj na slovesnosti, ki je potekala v okviru 30. Ekonomskega foruma na Poljskem, prejel nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope.

Predsednik vlade je ob podelitvi nagrade imel tudi zahvalni nagovor, ki ga objavljamo v celoti.

“Dziękuję za zaproszenie. To dla mnie wielka radość być dzisiaj z Państwem w przepięknym Karpaczu.

Dragi prijatelji, ekscelencije,

v veliko čast mi je bilo prejeti to nagrado, kajti Poljska je bila naš vzor našega boja za svobodo in demokracijo v Sloveniji in seveda tudi drugod po Srednji in Vzhodni Evropi od samega začetka pred skoraj štirimi desetletji, ko je bila Slovenija še globoko v komunistični Jugoslaviji.

Gibanje Solidarnost ter papež Janez Pavel II sta s svojim pogumom ter vizijo svobode navdihovala vse, ki smo takrat čutili težo okovov totalitarnih režimov. Sam to nagrado ponižno sprejemam in razumem kot zavezo in odgovornost za prizadevanje za uresničitev našega zgodovinskega cilja, to je celovite in svobodne Evrope, ki je v miru sama s seboj. Evrope, ki je združena in močna, ker so močne in svobodne vse njene države članice. Evrope, v kateri živijo Evropejci, ki delijo vrednote evropske civilizacije. Evrope, kjer živijo svobodni in ponosi in suvereni evropski narodi. Kajti Evropejci smo zato, ker smo Poljaki, Slovenci, Francozi, Madžari, Čehi, Srbi, Ukrajinci, itd.

Srednjo Evropo zaznamuje krščanstvo. V tem prostoru sta se iz katoliškega družbenega nauka izoblikovali načeli subsidiarnosti in solidarnosti kot osrednji ideji evropskega povezovanja. Poleg tega so Srednje Evropejci skozi zgodovino branili evropski način življenja. Spomnimo se samo bitke za Dunaj leta 1683, ko so enote poljsko-litovske zveze premagale Osmansko cesarstvo in rešile habsburško Sveto rimsko cesarstvo. To je bila evropska solidarnost v svoji najboljši luči.

Stoletja kasneje je bila žal Srednja Evropa predmet spora in delitev med velikimi silami. Dolga desetletja je trpela pod totalitarno vladavino. A kultura, ki jo je izoblikovalo krščanstvo, je kljub represiji in nadzoru totalitarnih oblasti navdihovala bojevnike za svobodo. Nasproti surovi moči represije je stala moč resnice, ki je na koncu zmagala.

Navdihovalo nas je gibanje Solidarnost in njegov moto: Nie ma wolności bez Solidarności. ”Ni svobode brez solidarnosti.” To, da je gibanje s prav tem imenom utiralo pot svobodi in vrnitvi Poljske, pa tudi vseh srednjeevropskih držav, v suveren prostor svobode, je velikega pomena in o tem velja tudi danes razmišljati. Solidarnost je vez med člani skupnosti, katere cilj je, da so vsi udeleženi pri skupnem dobrem, za katerega si prizadevajo in ki ga lahko dosežejo le skupaj. To mora biti tudi večni cilj ali moto evropskega povezovanja.

Leta 1988, ko sem ravno bil izpuščen iz komunističnega zapora, je papež Janez Pavel II dejal, da Evropa ne bo mogla dobro dihati, dokler ne bo dihala z obema pljučnima kriloma. To se je v veliki meri zgodilo leta 2004. Vendar pa naše delo še ni končano. Evropa še vedno ni cela in svoboda. Čaka nas delo tako v vzhodni soseščini kot tudi na Zahodnem Balkanu. Pa tudi doma, v Evropski uniji.

Zdi se namreč, da se je Evropa v času blagostanja sčasoma prehladila, in upajmo, da se iz tega ne bo razvila astma. Evropska unija se je v političnih razpravah in deloma tudi ravnanju nekaterih institucij preveč oddaljila od temeljnih načel evropskega združevanja, to je iskanja soglasja in medsebojnega spoštovana, subsidiarnosti in solidarnosti.
Naj zaključim: ni močne Evropske unije brez močne Srednje Evrope. Pravzaprav nobene res Evropske unije ni brez držav Srednje Evrope. Srednja Evropa namreč vse bolj postaja to, kar govori že poimenovanje našega dela kontinenta. To je nekaj osrednjega, tako v gospodarskem kot vrednotnem smislu.

Ponovno spomnimo, načela, na katerih so ustanovni očetje Evropske unije in velike večine med njimi so bili krščanski demokrati, utemeljili Evropsko unijo izhajajo iz znanega vodila svetega Avguština. In to vodilo se glasi: enotnost v nujnih stvareh, svoboda v nedogovorjenih stvareh, sočutje v vseh stvareh. Samo na teh temeljih lahko gradimo trdno evropsko zgradbo.

Hvala vam, ker se v okviru tega foruma pa tudi sicer, kot srce Srednje Evrope za vse to močno prizadevate. Na ta način se učimo drug od drugega in samo tako smo v Evropi lahko uspešni – tako da se spoštujemo in da se učimo drug d drugega.

Dziękuję za uwagę. Hvala za vašo pozornost.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine