3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

[NUJNA NOVICA] VOJNA! Putin napadel Ukrajino, v več mestih se slišijo eksplozije!

Piše: P.T.

Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in frontne linije na vzhodu države poročajo o močnih eksplozijah, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Eksplozije so odjeknile, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vojaško operacijo v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razglasil vojno stanje za vso državo. Putinovo prelivanje krvi so obsodili številni voditelji.

Ruski trdorokec Vladimir Putin je danes pričel z vojaškim napadom na Ukrajino. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje. Napadeni naj bi bili cilji ukrajinske vojske. Po nekaterih virih so vpletene tudi beloruske sile.

Volodimir Zelenski je v nagovoru na Facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada “vojaško infrastrukturo” in obmejno stražo. “Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na “odpor proti agresorski državi” in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje. “Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo,” je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj “takoj” uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je brezsramen napad že obsodil in dodal, da ogroža življenja nedolžnih civilistov. Gre za grobo kršenje mendarodnega prava in grožnjo evro-atlantski varnosti. Kot je še zapisal se bodo Nato zaveznice seznanile z novo vojaško agresijo. “Ukrajincem moramo ob teh grozovitih časih stati ob strani. Nato bo storil vse, kar je treba, da zaščiti in brani vse svoje zaveznike,” je še dejal.

V središču Kijeva sta zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo slišati zvoke siren reševalnih vozil. Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije. O zvokih eksplozij poročajo tudi iz pristaniškega mesta Odesa, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte. Tam je napadla ruska črnomorska flota, od koder poročajo o hudih obstreljevanjih.

Britanski premier Boris Johnson je zgrožen nad dogodki v Ukrajini in je hkrati potrdil, da je že govoril z Zelenskim o naslednjih korakih. “Predsednik Putin je izbral pot prelivanja krvi in uničevanja s tem napadom na Ukrajino. Velika Britanija in zavezniki bomo odgovorili odločno,” je še dodal. Izjavo za javnost so posredovali tudi v Beli hiši. “Molitve celega sveta so z Ukrajinci, ki trpijo posledice neizzvanega in nepravičnega napada ruskih vojaških sil.” Kot so zapisali, je Putin izbral vojno, ki bo prinesla katastrofalne izgube življenj in trpljenje. Rusija je odgovorna za smrt in uničenje in ZDA ter zavezniki bodo odgovorili združeno in odločno. Ameriški predsednik Joe Biden bo nagovoril državljane in se posvetoval o nadaljnjih korakih tega nepotrebnega akta agresije proti Ukrajini in svetovnemu miru ter varnosti. “Jill in jaz moliva za hrabre in ponosne Ukrajince,” je še zapisano v izjavi ameriškega predsednika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine