1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Iz tiskane Demokracije: Po odločitvi Ustavnega sodišča RS; V koaliciji Za otroke gre! bodo potrpežljivo nadaljevali boj za pravice otrok in staršev

Piše: Lucija Kavčič 

Otrok potrebuje mamo in očeta, česar ne more spremeniti noben zakon in ustavno sodišče, vztraja Metka Zevnik, Aleš Primc pa pravi, da je ustavno sodišče, kakršnega imamo sedaj, sramota za državo. Oba zastopnika koalicije Za otroke gre napovedujeta nadaljnji boj za pravice otrok in družin, saj kadar gre za otroke, ni predaje. 

Aleš Primc in Metka Zevnik iz koalicije  Za otroke gre! sta 11. novembra 2023  na Ustavno sodišče RS vložila zahtevo za presojo ustavnosti sklepa državnega zbora o nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika, ki je izenačil pravice istospolnih in heterospolnih oseb tudi glede možnosti posvojitve otrok. Omenjena zahteva za presojo ustavnosti je bila pripravljena z argumenti na 27 straneh, da je družinski referendum za zaščito otrok in družin skladen z Ustavo Republike Slovenije. Poleg tega so bili v njej tudi tehtni argumenti za izločitev treh ustavnih sodnikov, in sicer dr. Katje Šugman Stubbs, dr. Roka Čeferina in dr. Neže Kogovšek Šalamon. Toda kot je poročala STA, Ustavno sodišče RS je kljub vsemu podalo ugotovitev, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma glede sprememb družinskega zakonika ni neskladen z Ustavo RS. Ob tem je sodišče še zapisalo, da je z dvema preteklima odločbama ugotovilo, da je zakon neskladen z ustavo, DZ pa naj bi bil z zakonskimi spremembami sledil temu, kar je ugotovilo ustavno sodišče. Po njihovem stališču naj bi šlo v primeru za izjemo, ko referenduma ni mogoče dopustiti. Spomnimo; državni zbor je z lanskimi spremembami družinskega zakonika izenačil pravice istospolnih in heteroseksualnih parov na področju sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani Demokraciji!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine