3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

(IZ MINUTE V MINUTO) (VIDEO) Vseslovenski protest upokojenk in upokojencev Slovenije: Hočejo nam povedati, da smo prevelik strošek za državo! A slišati nas morajo! Hočemo živeti, ne životariti! Dostojna pokojnina je naša pravica in ne socialna pomoč!

Piše: C. R., P.J.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije prireja veliki vseslovenski protest upokojencev in vseh, ki jim je za upokojence mar. Dogodek se bo odvijal danes, 1. februarja 2023, ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani. Na protestni shod so vabljeni tudi premier Golob, predsednik ZDUS Sušnik, koalicijski poslanci, ki se podobnih shodov radi udeležujejo, in predstavniki sorodnih ljudskih iniciativ, kot sta Jaša Jenull, Nika Kovač idr. V iniciativi so prepričani, da je Glas upokojencev vreden enake pozornosti kot druge ljudske iniciative ter ostale provladne upokojenske organizacije in posamezniki. 

PROTEST lahko V ŽIVO spremljate tukaj:

16:12 Pavle Rupar za medije: Ocenjujem, da nas je bilo danes tukaj med 18. in 20.000 tisoč. Če naše zahteve odgovorni ne bodo slišali, nas bo 1. marca tukaj 30.000 in več.

16:06 Shod so zbrani končali s pesmijo Slovenija, od kod lepote tvoje.

15:59 Zbrani so izžvižgali predsednika ZDUS Janeza Sušnika!

15:57 Pavle Rupar: To je ljudska iniciativa! To je narod! Čas je, da se združimo in povemo, da je to en narod! Ne zanima nas, kje boste dobili denar za naše zahteve! Kje ste pa dobili 2,5 za korupcijo! Pozabite zakon za evtanazijo! Kaj nas boste, filali s strupom? Ne boste nas! Delajte zakone za dostojno in lepše življenje, ne za samomore! Obljubim vam, da se bomo borili za vas in s tem tudi za mlade! Hvala, ker ste prišli na shod! Pozdrav vsem, ki niste mogli priti danes na shod.

15:56 Sledi pesem Srečno, mlada Slovenije.

15:53 Sledi Slakova pesem V dolini tihi.

15:50 Andrej Peterle: Prepričan sem, da je prav, da mladi podpiramo vas upokojence. Želim si, da bi z nami delali bolj pošteno kot z vami. Boriti se moramo za dostojne plače in pokojnine!

15:46 Gospod se je zahvalil Ruparju, ki je res fantastičen! Pripoveduje o svoji zgodbi, ima 457 evrov pokojnine in hodi na socialo, da dobi za socialo: Zahtevamo očiščenje pokojninske blagajne. Mislim, da se bomo

15:37 Karel Senegačnik: Sedaj ne gre za leve ali za desne, ampak za upokojence! Za vaše starše, dedke, babice, tete, strice, …, nahajamo se za nas zelo težkem času, saj nam naše pokojnine niso dovolj za preživetje! Zahtevamo spremembo zakonodajo za usklajevanje pokojnin! Od vlade zahtevamo, da se naredi inšpekcijo v domovih za ostarele. V teh domovih so tisti, ki so zgradili vse to, kar imamo! Prenehajo naj delati analize, ki jih ni! Dragi državljani in državljanke, stopimo skupaj! Mladi, pridružite se nam na naslednjih protestih in shodih! Vztrajali bomo pri naših zahtevah!

15:33 Pavle Rupar napove pesem Lojzete Slaka Čebelice: Vi ste naše kranjske čebelice!

15:25 Svojo zgodbo pripoveduje upokojena kmetica Jožefina: Slovenija smo tudi ljudje, ne samo lepa narava. Danes pa mnogi upokojenci živijo v hudi stiski, strah jih je, da jim bodo visoki davki pobrali še streho nad glavo. Nismo si tega zaslužili! Z delom smo si zaslužili dostojne pokojnine! Danes smo tu, da povemo mladim, da je dovolj norčevanja iz nas! Danes izstavljamo račun, ki ni previsok. Prosimo za podporo vse delovne državljane in državljanke, na koncu boste na istem. Zahtevamo pošteno in učinkovito državo ter spodobno pokojnino za vse. Ne bomo odnehali dokler se ne bo vzpostavil sistem tudi za spodobne pokojnine.

15:23 Černoga: Prej ali slej nas bodo sprjeti za enake med enakimi in vzpostaviti pravičen in človeški dialog z nami. To smo si zaslužili!

15:21 Igor Černoga bere ZAHTEVE Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije:

To zahtevamo, ne prosimo!

Takojšnje povečanje vseh pokojnin, manjših od 1000 €, za 20 %, pokojnin od 1000 do 1500 € pa za 15 %.
Določitev najnižje mesečne pokojnine, kmečke, invalidske (750 €), in usklajevanje z inflacijo vsaj na dva meseca; povprečna neto pokojnina pa naj bo vedno 75 % povprečne neto plače v Sloveniji.
Povišanje odstotka za odmero pokojnine s 57,25 % povprečne plače za dobo 24 let na 68 % povprečne plače za dobo 20 let.
Vpis 13. pokojnine v ustavo kot pravice upokojencev in obvezni letni dodatek kot pravica upokojencev v enotni višini 750 €.
Vdovska pokojnina mora biti v višini 100 % pokojnikove, če se preživeli zanjo odloči.
Invalidska pokojnina ne sme biti nižja od 750 € mesečno.
Takojšnja ureditev dostopa do osebnih zdravnikov za upokojence.
Obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje prevzame država za upokojence s pokojnino, manjšo kot 1000 €.
Obvezen RTV-prispevek upokojencem plača država.
Pomoč mladim z omogočanjem zaposlitev in pri pridobivanju stanovanja, da bodo lahko v oporo svojim staršem.

 

15:18 Sledi pesem Zorana Cilenška Slovenec sem.

15:06 Zbrane pozdravil Boris Klepej, ki pripoveduje svojo lastno izkušnjo kot upokojenec in opozarja na razsipno vlado Roberta Goloba: Kaj pa mi? Hočejo nam povedati, da smo prevelik strošek za državo! Slišati nas morajo! Brez nas samostojne Slovenije ne bi bilo! Mi smo generacijo, ki je stala na Roški, ko so hoteli soditi slovenskim državljanom v srbskem jeziku! Mi smo generacija, da je Slovenija samostojna in uspešna v svetu! Zdaj se nas tepta. Tega si ne zaslužimo! Danes ste tu stari, zgarani, a ne bomo obupali! Hočemo živeti, ne životariti. Dostojna pokojnina je naša pravica in ne socialna pomoč!

15:02 Zbrani pojejo slovensko himno Zdravljico.

15:01 Rupar pozdravlja zbrane na shodu ljudske iniciative Glas upokojencev.

14:45 Ljudje se zbirajo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine