30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

[IZ MINUTE V MINUTO] Volitve na Madžarskem in v Srbiji

Piše: A.S., B.S., P.T., J.B., STA

Danes so v Srbiji predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve, na Madžarskem pa parlamentarne volitve. V Srbiji je na predsedniških volitvah favorit dosedanji predsednik Aleksandar Vučić, na Madžarskem se po javnomnenjskih raziskavah zmaga obeta Fideszu pod vodstvom premiera Viktorja Orbána, ki se poteguje še za peti zaporedni mandat. Dogajanje spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

23:50 Glede na 20,53 odstotkov volišč ima trenutno največ glasov Aleksandar Vučić, in sicer 67,44 odstotkov.

23:20 Zoltán Kovács, državni sekretar za mednarodne komunikacije in odnose, je dejal,  je vladajoča stranka zelo prepričana o izidu volitev.

Kovács je po poročanju MTI poudaril, da je šlo za zelo resno tekmovanje, v katerem je v boju na Madžarskem sodelovalo nezaslišano število strank in političnih sil. Zahvalil se je vsem, ki so se udeležili volitev, in poudaril, da se demokracija v zadnjih 12 letih ni oslabila, temveč okrepila. “Zelo spodbudno je videti na zemljevidu, da mandat – ki smo ga od madžarskega ljudstva prejeli že trikrat – obeta, da bo v prihodnje zelo močan,” je dejal.

23:10 Predsednik vlade Viktor Orbán se je pojavil pred volilnim središčem stranke Fidesz v dvorani Balna v Budimpešti. Predsednik vlade je dejal: “Ves svet je videl, da Madžari ljubijo svojo domovino Boga nad vsemi nami, Madžarsko nad vsemi – Madžarska naprej, Madžari naprej!”

“Nismo dovolili, da bi se vrnila propadla preteklost, branili smo neodvisnost in svobodo Madžarske, mir in varnost ter zaščitili naše otroke in družine,” je dodal predsednik vlade.

23:05 Po prvih podatkih je v Srbiji na predsedniških volitvah zmagal dosedanji predsednik Aleksandar Vučić.

23:00 Viktor Orbán je sporočil mednarodnim financerjem levice na Madžarskem: “Denar, ki ste ga porabili za madžarsko levico je stran vržen denar. Madžarska levica je najslabša naložba Sorosa”.

22:45 po najnovejših rezultatih Nacionalnega volilnega urada:

– Po rezultatih NVI vodi Fidesz-KDNP s 55,16 odstotka glasov.

– Združeni za Madžarsko je na drugem mestu s 33,09 odstotka glasov.

– Stranka Naš dom je na tretjem mestu s 6,45 odstotka glasov.

Ocena števila poslanskih sedežev:

– Fidesz-KDNP: 134 sedežev.

– Združeni za Madžarsko: 58 sedežev.

– Naš dom: 7 sedežev.

22:00 Po rezultatih, ki jih je objavil Nacionalni volilni urad (NVI), je 36,32 odstotka zaenkrat preštetih glasov v madžarskem parlamentu razdeljenih med naslednje stranke:

– Fidesz-KDNP: 134 sedežev.

– Združeni za Madžarsko: 57 sedežev.

– Naš dom: 8 sedežev.

21:30 Po zaenkrat še neuradnih podatkih je Viktor Orbán zmagovalec volitev.

21:00 Referenduma o zakonodaji za zaščito otrok se je udeležilo do pol sedme ure zvečer dobrih 67 odstotkov volivcev.

20:45 Po zadnji raziskavi Mediana bi lahko Fidesz-KDNP na parlamentarnih volitvah dobila 121 sedežev.

20:30 Nacionalni volilni urad je na Madžarskem odprl in skeniral 140.000 glasovnic, prejetih po pošti za parlamentarne volitve. Skeniranje poteka pred ročnim štetjem glasovnic. Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča, so lahko po pošti glasovali za nacionalno listo. NVI je skupaj registriral 456.000 volivcev, ki so glasovali po pošti.

20:00 Tudi v Srbiji so se volišča zaprla. Do 19. ure je glasovalo 54,6 odstotka volivcev.

19:25 Prve zanesljive volilne izide madžarskih volitev se po napovedih tiskovnega predstavnika vlade Zoltana Kovacsa pričakuje po 23. uri oz. polnoči. Obenem je potekal še referendum o LGBTIQ, ki je z več kot 60-odstotno udeležbo veljaven.

19:05 V Srbiji na beograjskih voliščih eno uro pred zaprtjem še vedno velika gneča.

19:00 Na Madžarskem so se zaprla volišča.

18:15 V Čačku policija pridržala moškega, ki je danes napadel poslanca Srbske napredne stranke Bratislava Jugovića. Tudi sicer je pred volišči prišlo do več napadov in prerivanj.

17:45 Do 17. ure se je volitev na Madžarskem udeležilo že 62,92 odstotka volivcev.

17:05 Do 16. ure je v Srbiji glasovalo 41,56 odstotka volivcev.

16:53 Na madžarskih parlamentarnih volitvah se je do 15. ure na volišča odpravilo 52,75 odstotka volilnih upravičencev, najvišja udeležba je bila v okrožju Pešta (55,15 odstotka) in v glavnem mestu (56,44 odstotka). Pred štirimi leti je do 15. ure glasovalo 53,64 odstotka volivcev.

16:00 Ker na Madžarskem ni volilnega molka, so današnje izdaje glavnih madžarskih časnikov volilno obarvane. Med drugim ponavljajo Orbanov slogan, da so volitve izbira “med mirom in vojno”, pri čemer naj bi sedanja vlada Madžarom zagotavljala mir, med drugim s svojim nasprotovanjem dobavi orožja Kijevu, medtem ko naj bi jih želela združena opozicija povleči v ukrajinsko vojno.

15:54 Ankete kažejo, da bi Vučić danes lahko prejel 60 odstotkov glasov in si tako zagotovil zmago v prvem krogu. To pomeni, da ga skoraj zagotovo čaka drugi predsedniški mandat, medtem ko je njegova stranka SNS v Srbiji na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012.

14:45 V Srbiji glasovalo že 31,56 odstotkov volivcev.

14:40 Do 13. ure je na Madžarskem na volitvah glasovalo kar 40 odstotkov volivcev in na referendumu o zakonodaji o zaščiti otrok 39,55 odstotkov volivcev.

13:32 Eden od opazovalcev volitev na Madžarskem je tudi poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je povedal: “Kot mednarodni opazovalci pod okriljem “Foundation for Civic Hungary” smo v ekipi Andreja Valič Zver, Milan Zver, Branko Grims in jaz, obiskali tri volišča na madžarskih parlamentarnih volitvah v različnih delih Budimpešte. Vse poteka tekoče in v skladu z najvišjimi demokratičnimi standardi. Za tukajšnje ljudi volitve očitno predstavljajo resnični praznik demokracije, saj so pred volišči vrste ljudi, ki čakajo, da opravijo svojo državljansko dolžnost.”

13:30 V Srbiji je glasovalo že dobrih 20 odstotkov volivcev.

13:00 Do poldneva je v Nišu glasovalo dobrih 20 odstotkov volivcev. Po poročanju Euronews prihaja sicer na voliščih po Srbiji do velikih gneč.

12:30 V Srbiji glasovanje spremlja Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi z več kot 265 mednarodnimi opazovalci.

12:00 Na Madžarskem glasovalo že 25,77 odstotkov volivcev.

11:10 Viktor Orbán je na svojem Facebook profilu zapisal: “Na današnjih volitvah bo odločeno ali bo Madžarska ostala izven konflikta, ali pa bo vpletena v vojno. Mi smo na strani miru! Samo Fidesz!”

11:00 V Srbiji je bilo pri glasovanju zabeleženih nekaj manjših nepravilnosti

10:55 V Novem Sadu je do 10. ure glasovalo dobrih 11 odstotkov volivcev.

10:45 39.777 srbskih državljanov se je prijavilo na glasovanje iz tujine. Največ jih glasuje v Bosni in Hercegovini, kjer se jih je prijavilo 11. 435, najmanj pa na Finskem, kjer jih bo glasovalo le 115.

10:30 Viktor Orbán je skupaj z ženo Aniko Lévai glasoval danes ob 8. uri zjutraj, ob tem pa je novinarjem na vprašanje o trenutni vojni v Ukrajini dejal, da se lahko spopadi spremenijo v dolgotrajno vojno in da se opozicija, ki hoče po njegovem mnenju Madžarsko potegniti v konflikt, ne zaveda resnosti situacije.

10:00 Volitve na Madžarskem spremlja več kot 200 mednarodnih opazovalcev. Volišča se bodo zaprla ob 19.00 uri, na prve rezultate pa bo treba počakati do 23. ure zvečer.

09:58 Srbi iz Kosova prihajajo glasovati predvsem v centralno Srbijo. Organizirani so tudi prevozi, ki peljejo kosovske Srbe na volitve.

09:00 Glede na javnomnenjske ankete se Fideszu obeta zmaga s 50 odstotki glasov.

08:33 Srbska premierka Ana Brnabić je glasovala na volišču v beograjski občini Savski venac.

07:00 Na Madžarskem in v Srbiji so se odprla volišča.

06:55 Levica izvaja največjo volilno goljufijo v zgodovini madžarske demokracije, je v video izjavi, poslani MTI, v četrtek dejal tiskovni predstavnik Krščansko-demokratske ljudske stranke (KDNP) Lőrinc Nacsa. Pojasnil je, da je njegova stranka v torek prejela nešteto poročil, da so mnogi prejeli nezaželena kratka sporočila, v katerih jih pozivajo, naj podprejo levico. Po množičnem pošiljanju sporočil je leva opozicija, ki jo zastopa Péter Márki-Zay, v sredo sprožila telefonske klice kampanje z uporabo baze podatkov, zbrane na nezakonit način, poroča RMX News.

06:45 Politični analitiki in raziskovalci javnega mnenja Aleksandru Vučiću zmago napovedujejo že v 1. krogu, zmagala naj bi tudi njegova Srbska napredna stranka (SNS).

06:33 Volivci na madžarskem bodo ob parlamentarnih volitvah na referendumu o zakonu za zaščito mladoletnikov pred vsiljevanjem teorije spola odgovarjali na štiri vprašanja:

  1. Ali podpirate učenje o spolni usmerjenosti za mladoletne v javnem izobraževanju brez soglasja staršev?
  2. Ali podpirate promocijo postopkov za spreminjanje spola mladoletnim otrokom?
  3. Ali podpirate izpostavljanje mladoletnih otrok spolno eksplicitnim vsebinam v medijih, ki lahko vplivajo na njihov razvoj?
  4. Ali podpirate prikazovanje homoseksualnih vsebin mladoletnim otrokom?

Zadnje raziskave kažejo, da bo Orbanova vlada na referendumu uspešna.

05:15 Madžarska mavrična opozicija se sooča z veliko neenotnostjo, saj je program »samo da ni Orban« hkrati tudi edino, o čemer se vse stranka v opoziciji strinjajo. Levičarji imajo očitno povsod po svetu podoben “program”.

05:01 Aleksander Vučić je prvi srbski voditelj, ki ima tako podporo zahoda kot vzhoda.

04:57 Vse od leta 2010 ima Orbanova vlada v parlamentu dvotretjinsko večino, ki ji je omogočila sprejetje nove ustave ter zakoreninjenje krščanske identitetne politike. Madžarska je v Evropi postala eden od branikov nacionalnih identitet s krščanskimi koreninami, kar je Evropa od nekdaj bila.

04:32 “Nadaljujmo z gradnjo države, z odpiranjem tovarn. Imamo še veliko dela, predvsem pa moramo ohraniti mir in stabilnost,” je dejal predsednik SNS Aleksandar Vučić.

04:07 Volitve na Madžarskem opazuje vsa Evropa. Orban velja za »problematičnega« voditelja, ker poudarja tradicionalne in konservativne vrednote, kar ni pogodu liberalnodemokratskemu usmerjenemu Bruslju.

03:59 Po SMS kampanji je skupina DatAdat, ki je vodila kampanjo Pétra Márkija-Zaya, izvedla veliko telefonsko akcijo. Podjetja, povezana z Gordonom iz Bajnaija, so uporabila nezakonito pridobljene podatke, da bi poklicala milijon volivcev. Krajo podatkov in vplivanje prek družbenih omrežij brez primere od spremembe režima že primerjajo s škandalom Cambridge Analytica, piše Mediaworks News Center.

Péter Márki-Zay in Gordon Bajnai, posrednik globalistične elite (Foto: Facebook / Márki-Zay Péter)

03:51 Vodilne srbske opozicijske stranke so se v želji, da na aprilskih predsedniških volitvah izzovejo dosedanjega predsednika države Aleksandra Vučića, že v začetku leta dogovorile o skupnem kandidatu. Za glasove volivcev se bo potegoval upokojeni poveljnik vojske Zdravko Ponoš. Opozicijske stranke bodo strnile moči tudi na županskih volitvah v Beogradu.

03:44 Na  Madžarskem bo ob parlamentarnih volitvah potekal tudi referendum o zakonu, ki bo zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ.

03:39 Vučićeva Srbska napredna stranka je na zadnjih volitvah dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, njihovi dosedanji koalicijski partnerji, stranka Socialistična partija Srbije (SPS) Ivice Dačića pa 32 sedežev. SNS gre letos na volitve v koaliciji s SPS, Enotno Srbijo (JS), Zvezo vojvodinskih Madžarov (SVM), Gibanjem socialistov in stranko upokojencev PUPS.

03:07 Konec lanskega leta je združena madžarska opozicija izbrala kandidata oziroma izzivalca trenutnega predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana na parlamentarnih volitvah. Njihov veliki up je 49-letni Peter Marki-Zay, čigar izjave so nedavno razburile javnost, ko je dejal, da njegovo koalicijo sestavljajo socialisti, konservativci in fašisti.
“Liberalce, komuniste, konservativce in fašiste predstavljamo ločeno v zavezništvu. Tako kot človek s hrbtenico lahko vsak ohrani svoj pogled na svet, svoje stališče,” je v svojem govoru dejal Peter Marki-Zay.

02:31 Madžari bodo volili 199 članov parlamenta. Od teh jih bodo 106 izvolili v prav toliko okrožjih po enokrožnem večinskem sistemu (zmaga kandidat, ki dobi vsaj en glas več od tekmecev), preostalih 93 bodo izvolili po proporcionalnem sistemu, pri čemer je celotna država ena volilna enota. Vendar je tu dodatek: pri izračunu deležev po proporcionalnem sistemu stranka dobi še pribitek glasov iz glasovanj v okrožjih.

01:54 Srbi bodo volili predsednika države in 250-članski parlament.

01:24 Na Madžarskem se na parlamentarnih volitvah nasmiha zmaga Fideszu aktualnega predsednika vlade Viktorja Orbana, čeprav je Fidesz po zadnjih raziskavah izenačen s tako imenovano združeno opozicijo. Če zmaga Orban, bo to njegov četrti zaporedni mandat.

00.55 Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo nov (stari) predsednik Aleksander Vučić, na parlamentarnih se zmaga obeta Listi SNS srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

00:30 Danes je volilni dan v Srbiji in na Madžarskem. V Srbiji so predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve, na Madžarskem so parlamentarne volitve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine