24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

[IZ MINUTE V MINUTO] Volitve 2022: Slovenija voli poslance 9. sklica Državnega zbora Republike Slovenije (VIDEO + FOTO)

Piše: M. Bo., P. T., J. S., STA

Ob 7. uri se je po Sloveniji odprlo 3.083 volišč. Skoraj 1,7 milijona volivcev bo odločalo, kdo bo v mandatu 2022-2026 sestavljal 90-članski državni zbor. Volišča se bodo zaprla ob 19. uri. Potek volitev in rezultate volitev spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

Poudarki:

  • V Sloveniji potekajo 10. demokratične volitve in 9. volitve v Državni zbor Republike Slovenije.
  • Za 90 poslanskih mest se poteguje 1476 kandidatov na iz 20 političnih strank ali list.
  • Predčasno je svoj glas oddalo 130.151 oz. 7,67 % volivk in volivcev.
  • Predsednik vlade Janez Janša je volil zelo zgodaj. »Upam, da bomo nadaljevali po tej poti in da bomo izkoristili vse potenciale, ki jih imamo,« je poudaril.

23.08 Po 98,2 odstotka preštetih glasov je stanje takšno: Gibanje svoboda (34,34 odstotka glasov oz. 40 poslancev), SDS (23,83 odstotka oz. 28 poslancev), NSi (6,92 odstotka oz. osem poslancev), SD (6,64 odstotka oz. sedem poslancev), Levica (4,22 odstotka oz. pet poslancev).

22.55 Zdravko Počivalšek, predsednik stranke Konkretno, ki je del liste Povežimo Slovenije, je razočaran nad rezultatom, a se nadeja boljšega rezultata na lokalnih in predsedniških volitvah.

22.40 Luka Mesec, koordinator Levice, je napovedal, da bo jutri ponudil svoj odstop, saj stranka ni dosegla želenega rezultata.

22.30 Predsednik SDS Janez Janša je čestital relativnemu zmagovalcu in pozdravil visoko udeležbo volitev. »Novo vlado čakajo izzivi, a postavljeni so trdni temelji, ki jih je postavila naša vlada, in možno bo pluti naprej ter se izogibati čerem.« SDS je celo dobila večje število glasov kot na prejšnjih volitvah in zmagala v okrajih, v katerih prej ni. Kot pravi Janša, rezultat volitev za SDS ne spremeni ničesar, vedno bodo državotvorni in pripravljeni sodelovati.

22.22. Predsednik NSi Matej Tonin je dejal: »Jutri je nov dan, Slovenijo in svet čakajo novi izzivi, v katere bo treba pogumno zagristi.« V Nsi se tega ne bojijo, je dodal, in če bodo v opoziciji, bodo konstruktivni. Pokazalo se je namreč, kam pripelje metanje polen pod noge – izven parlamenta. »Mi smo tu zato, da bodo jutri stvari za Slovenijo boljše.«

22.05 Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v izjavi po Zoomu dejal: »Po 80 odstotkih preštetih glasov lahko ugotovimo, da je naš cilj dosežen. Čestitke vsem, ki ste pomagali. Iskreno sem hvaležen, ker je prava moč le v ekipi, kolektivu.« Poudaril je tudi visoko volilno udeležbo, »saj to daje težo našemu mandatu«. Izrazil je hvaležnost civilni družbi, ki je pomagala, da je toliko ljudi prišlo na volišče.

21.55 Po 81,23 odstotka preštetih glasov je stanje takšno: Gibanje svoboda (33,55 odstotka glasov), SDS (24,61 odstotka), NSi (7,05 odstotka), SD (6,64 odstotka), Levica (4 odstotki). Pod parlamentarnim pragom pa so: LMŠ (3,71 odstotka), Povežimo Slovenijo (3,46 odstotka), Resnica (2,88 odstotka) ..

20.00 Predsednik SDS Janez Janša bo izjavo za medije dal ob 22. uri v medijskem središču v Cankarjevem domu.

Na Facebooku je zapisal: »Hvala za vaš glas. Glas za SDS je glas za Slovenijo vseh svojih državljank in državljanov, brez razlik. Glas za slovensko družino, glas za slovenskega delavca in upokojenca, glas za naše otroke in za slovensko prihodnost. #GradimoSlovenijo«

(Foto: Facebook/Janez Janša)

19.30 Glede na rezultate vzporednih volitev naj bi zunaj parlamenta ostale stranke LMŠ (3,8 odstotka glasov), Povežimo Slovenijo (3,2 odstotka), SAB (2,9 odstotka), Resnica (2,6 odstotka) in Naša dežela (1,8 odstotka) ter Naša prihodnost in Dobra država, Piratska stranka in SNS, ki so dobile po 1,6 odstotka glasov.

19.10 Aleš Hojs, podpredsednik SDS, je v prvem odzivu dejal: »Če držijo ti rezultati, je treba čestitati relativnemu zmagovalcu, a bomo počakali na uradne rezultate. Vzporedni rezultati so po moji oceni deloma neverodostojni in bomo o izidu lahko govorili šele potem, ko bodo prešteti vsi glasovi. Volilna tekma je bila relativno težka, zoper nas smo imeli vse glavne medije.«

Aleš Hojs (Foto: Polona Avanzo)

19.00 Rezultati vzporednih volitev, ki jih je za TVS in POP TV pripravila agencija Mediana, so naslednji: Gibanje Svoboda je prejelo 35,8 odstotka glasov, SDS 22,5 odstotka, NSi 6,8 odstotka, SD 6,6 odstotka in Levica 4,4 odstotka glasov. Na rezultate Državne volilne komisije bo treba še počakati.

17.45 Po podatkih DVK je do 16. ure glasovalo 49,3 odstotka vseh volilnih upravičencev. Ker je v minulih dnevih predčano glasovalo še 7,7 odstotka vseh volivcev, je že jasno, da letošnja volilna udeležba presega udeležbo na prejšnjih volitvah: leta 2018 je bila končna volilna udeležba 52,64-odstotna.

17.00 Incident: Skupina gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije je skupaj Ladislavom Troho prišla na sedež Državne volilne komisije (DVK), kjer so nameravali nadzirati delo komisije in spremljati njeno sejo. Direktor DVK Dušan Vučko me Trohi povedal, da je tam le služba DVK in da DVK danes ne zaseda, ter ga trikrat prosil, naj odidejo. Ker to ni pomagalo, so poklicali policijo. Poleg vsega naj bi bil Troha okužen s koronavirusom.

16.15 Julija Herle, podjetnica in kandidatka za poslanko SDS, je svoj glas za državnozborske volitve oddala na volišču v Viru pri Domžalah. »Volitve so zelo pomembne, saj vsi soodločamo, v kakšni prihodnosti oziroma v kakšnih pogojih bomo živeli,« je povedala in dodala: »Zelo lepo je, da ta praznik sovpada s praznikom Božjega usmiljenja, belo nedeljo.«

Julija Herle v Viru pri Domžalah (Foto: Demokracija)

15.30 Kandidat za poslanca Državnega zbora RS, podjetnik Rado Gladek, je svoj glas za državnozborske volitve oddal na volišču v Osnovni šoli Trzin. Na vprašanje, kaj pričakuje, je odgovoril: »Da se bodo volivci pravilno odločili in – roko na srce – zmago Slovenske demokratske stranke.« Volilne rezultate bo pričakal skupaj z volilnim štabom in podporniki.

Rado Gladek v Trzinu (Foto: Demokracija)

13.45 Do 11. ure je na volitvah v državni zbor glasovalo 356.976 volivk in volivcev oziroma 21,05 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija (DVK). Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, 22,87-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, 19,86-odstotna. Za primerjavo: na volitvah leta 2018 je do 11. ure glasovalo 17,27 odstotka vseh volilnih upravičencev – končna volilna udeležba je bila tedaj 52,64-odstotna.

13.30 Poslanka SDS Karmen Furman, ki se poteguje za novi mandat v Državnem zboru RS, je svoj glas oddala v Slovenski Bistrici. »Z našo vlado na čelu s SDS smo pokazali, da znamo graditi Slovenijo za vse ljudi, zato si želimo, da bodo ljudje danes to tudi prepoznali in da bomo po tej poti gradili Slovenijo tudi v prihodnje,« je povedala. Rezultate volitev bo z volilnim štabom in podporniki pričakala v centru Slovenske Bistrice.

Karmen Furman v Slovenski Bistrici (Foto: Veronika Savnik)

13.15 Tudi kandidat za poslanca SDS Domen Cukjati je svoj glas za državnozborske volitve oddal v spremstvu svoje družine.

Domen Cukjati z družino (Foto: Demokracija)

13.00 Klavdija Operčkal, kandidatka za poslanko SDS, je svoj glas oddala na volišču v ljubljanskih Črnučah. »Kar so za športnike olimpijske igre, to so za politike volitve,« je potegnila vzporednico štiriletnega truda in dodala, da bodo sodniki na današnji tekmi volivke in volivci.

Klavdija Operčkal je na volišče prišla s svojo družino. (Foto: Demokracija)

12.45 »Skupaj, kako pa drugače!« je zapisal na Twitterju gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Konkretno), ki je glasoval v Podčetrtku.

Zdravko Počivalšek (Foto: Twitter)

12.30 Luka Simonič, predsednik Slovenske demokratske mladine Maribor in član IO SDM, je glasoval v Mariboru. »Pričakujem ugoden rezultat, to je, da bomo zmagali,« je dejal in dodal, da tudi Štajerci odločajo, kakšno vlado želijo v prihodnosti. »To so volitve desetletja, od njih je odvisno, kako se bomo razvijali.«

Luka Simonič (Foto: Veronika Savnik)

12.00 Poslanka SDS Mojca Škrinjar, ki kandidira za poslanko SDS tudi v novem sklicu, je svoj glas oddala na volišču v ljubljanski Gimnaziji Šiška točno opoldne. »Te volitve so pomembne, ker potrebujemo varno, mirno, blagostanja polno in zeleno Slovenijo, kjer se spoštujemo vsi ljudje,« je povedala po glasovanju. Kot pravi, bo rezultate volitev pričakala na sedežu stranke SDS.

Mojca Škrinjar na volišču v Gimnaziji Šiška (Foto: Demokracija)

11.00 Svoj glas je oddal tudi predsednik NSi in aktualni podpredsednik slovenske vlade Matej Tonin, in sicer v Kulturnem domu Laze v Tuhinju. »Občutki so zelo dobri, danes je dan D, praznik, ko lahko izrazimo svojo voljo. Sem optimist, dve leti smo garali za rezultate in verjamem, da so ljudje to videli,« je dejal po glasovanju.

Mateja Tonina je na volišču spremljala družina (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

11.00 Od začetka volilnega molka, ki se je začel v petek opolnoči, do danes do 10. ure je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve skupno prejela 296 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka – od tega samo danes 54. Večina se jih nanaša na sporočilo elektronske pošte, poslano na večje število naslovov, in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji.

10.15 Poslanec SDS in kandidat za poslanca v novem sklicu Državnega zbora RS Branko Grims je svoj glas oddal na volišču v Primskovem v Kranju. »Želimo, da bo Slovenija varna, da bo to država blaginje, da bodo v njej cenjene slovenska identiteta, kultura in prave vrednote. Gradimo Slovenijo!«

Branko Grims je oddal glas (Foto: Demokracija)

9:50 Rezultate državnozborskih volitev številni domači in tuji mediji čakajo v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu. Po podatkih vladnega urada za komuniciranje se je akreditiralo 123 novinarjev, od tega več tujih.

9:00 Po podatkih vladnega urada za komuniciranje se je za spremljanje volitev v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu akreditiralo 123 novinarjev, poleg njih pa še 51 fotografov, 54 snemalcev in 21 tehnikov … Skupno se je akreditiralo 263 predstavnikov medijev. Med slovenskimi mediji so akreditirani novinarji iz skoraj 30 medijskih hiš, med tujimi mediji pa so se akreditirali mediji iz Avstrije, BiH, Francije, Hrvaške, Kitajske, Nemčije, Srbije in Velike Britanije (Bloomberg, Xinhua, francoska tiskovna agencija AFP, avstrijska APA, italijanska Ansa, agencija SOPA, Reuters, Shutterstock, hrvaška Nova TV, Al Jazeera in srbska Vreme).

8:30 Mednarodna zveza demokratskih in sredinskih strank (ICD-CDI), katere del je tudi Evropska ljudska stranka, je danes preko twitterja izrazila veliko zaskrbljenost zaradi ruskega vmešavanja v slovenske parlamentarne volitve. Več si lahko preberete TUKAJ.

Robert Golob in Vladimir Putin. (foto: STA)

08:20 Letošnjo predvolilno tekmo je zaznamovalo obsežno uničevanje plakatov kandidatov za poslance v Državni zbor RS. Tarča so bili predvsem plakati največje slovenske in vladajoče stranke SDS. Več si lahko preberete TUKAJ.

07:25 Janez Janša je po glasovanju dejal, da je danes pomemben dan, saj se ne bo odločalo le, kakšna bo Slovenija v prihodnjih štirih letih, ampak kakšna bo v naslednjih desetih letih. »Upam, da bomo nadaljevali po tej poti in da bomo izkoristili vse potenciale, ki jih imamo,« je poudaril in dodal, da so njegova pričakovanja dobra. »Ko gre za demokratične volitve, ki se jih udeleži veliko ljudi, je vsak rezultat dober.«

Več si lahko preberete TUKAJ.

7:15 Predsednik SDS in premier Janez Janša in njegova soproga Urška Bačovnik Janša sta oddala svoj glas v domačem Šentilju pri Velenju – na volišču v Domu krajanov Šentilj.

7:00 V Sloveniji so se odprla volišča. Volišč po državi je 3.083.

06:10 Na domu bo po zadnjih podatkih predvidoma glasovalo 902 volilk in volilcev, ki zaradi bolezni ali okužbe s koronavirusom ne morejo na volišče, vlogo za glasovanje izven kraja stalnega prebivališča (na t. i. volišču omnia) je uspešno oddalo 11.251 volilcev, poleg tega bo na voliščih omnia glasovalo tudi 1026 izseljencev. Vlogo za glasovanje po pošti v Sloveniji je uspešno oddalo 1977 volilcev, po pošti bo glasovalo tudi 106 volilcev invalidov. Za glasovanje na diplomatsko konzularnih predstavništvih v tujini je vlogo uspešno oddalo 997 volilk in volilcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji, vlogo za glasovanje po pošti iz tujine pa je pravočasno oddalo tudi 2467 zdomcev.

6:08 Na letošnjih volitvah v državni zbor je v splošnem volilnem imeniku vpisanih 1.695.766 volilnih upravičencev (1.589.013 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 106.753 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v tujini).

5:00 Med kandidati (predsedniki strank), ki se potegujejo za položaj predsednika vlade, je bil največkrat predsednik vlade Janez Janša (predsednik SDS). V primeru novega mandatarstva, bi to bila 4. Janševa vlada.

(Grafika: Demokracija)

4:12 Kandidati prihajajo z različnih poklicnih področij. Med njimi je kar nekaj pravnikov in ekonomistov, direktorjev družb, učiteljev in zdravnikov. Za poslansko funkcijo kandidira tudi nekaj samostojnih podjetnikov, kmetovalcev, natakarjev in umetnikov. Med kandidati pa najdemo tudi zeliščarja, hipnoterapevta, antikvarista, učiteljico joge in arheologa. Na kandidatnih listah je po do zdaj znanih podatkih še 59 študentov, največ na listi Piratske stranke Slovenije in kar nekaj upokojencev, slednjih največ iz vrst DeSUS.

3:51 Pri vložitvi kandidatnih list so morale stranke upoštevati 35-odstotne spolne kvote, med vsemi kandidati za 88 poslancev je 653 žensk, kar predstavlja nekaj več kot 44 odstotkov. Najstarejša kandidatka je 82-letna Tatjana Voj, ki jo je na svojo listo uvrstila SAB.

3:41 Na Listi Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo kandidira 18-letni Jaka Krčovnik, ki je najmlajši poslanski kandidat. Največ poslanskih kandidatov, nekaj več kot 40 odstotkov, je starih med 46 in 61 let. Nekaj več kot 30 odstotkov kandidatov je starih med 31 in 46, nekaj manj kot 19 odstotkov pa več kot 61 let. Dobrih 11 odstotkov kandidatov pa je starih manj kot 31 let. Povprečna starost kandidatov bo na dan parlamentarnih volitev nekaj manj kot 49 let.

3:15 Na letošnjih volitvah se bo tudi odločalo, ali bo Slovenija dokončno odpravila z globoko državo ali pa bo globoka država še naprej krojila usodo Slovenk in Slovencev. Spodaj si lahko ogledate dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države.

03:00 Kandidati za poslance imajo tudi raznoliko izobrazbeno strukturo. Največ, kar 463 kandidatov ima visokošolsko izobrazbo 2. stopnje. Med kandidati je 69 doktorjev znanosti, 19 pa jih je zaključilo le osnovno šolo.

02:43 Dosedanje volitve v skupščino (1990) in državni zbor (spodaj).

(Grafika: Demokracija)

01:55 Kandidature za tokratne državnozborske volitve je vložilo skupaj 20 strank in list. Z izjemo Zavezništva osvobodimo Slovenijo (ZOS) je preostalih 19 strank, ki se bo potegovalo za prestop parlamentarnega praga, kandidatne liste vložilo v vseh osmih volilnih enotah. Poglejmo seznam strank, ki so vložile kandidatne liste za devete državnozborske volitve (po abecednem vrstnem redu): Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Domovinska liga (DOM), Gibanje Svoboda, Levica, Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo (L’BP), Lista Marjana Šarca (LMŠ), Naša dežela Stranka dr. Aleksandre Pivec Naša Prihodnost in Dobra država, Nestrankarska ljudska lista Gibanja Zdrava družba, Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi), Piratska stranka Slovenije (Pirati), Povežimo Slovenijo, Resni.ca, Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska nacionalna stranka (SNS), Socialni demokrati (SD), Stranka Alenke Bratušek (SAB), Vesna – zelena stranka Za ljudstvo Slovenije, Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS)/ Gibanje Zedinjena Slovenija (ZSI).

01:30 Prvi podatki o volilni udeležbi bodo znani po 12. uri, glede na stanje na voliščih ob 11. uri. Drugi podatki o volilni udeležbi bodo znani po 17. uri, glede na stanje na voliščih ob 16. uri.

00:20 Predčasno je svoj glas oddalo 130.151 oz. 7,67 % volivk in volivcev. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je predčasno glasovalo 53.158 volivk in volivcev (3,10 % vseh volilnih upravičencev).

00:15 Za 88 poslanskih mest se poteguje 1471 kandidatov, še pet pa se jih poteguje za izvolitev za poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.

00:01 Danes bodo v Sloveniji potekale 10. demokratične volitve in devete volitve v Državni zbor Republike Slovenije. Volišča se odprejo ob 7. uri in zaprejo ob 19. uri.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine