24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

(IZ MINUTE V MINUTO + VIDEO) Shod v podporo Ukrajini: Janez Janša: »Ko je ogroženo življenje, je ogroženo vse. Ukrajinci, vzdržite, podpiramo vas!«

Piše: M. Bo.

Ob 17. uri se na Kongresnem trgu v Ljubljani začne solidarnostni shod v podporo Ukrajini. Med napovedanimi govorniki so: ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič, predsednik slovenske vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik in predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca.

17.54: Anže Šuštar je zapel Odo radosti.

17.48 Če se ne bo širila Evropska unija, se bo širil nekdo drug, je še opozoril premier. Zelo ga veseli, ker v zadnjih dneh vidi popolnoma spremenjeno EU, saj so vse članice v odzivu enotne. Nato se je vsem zahvalil za podporo, sporočila, pomoč in tudi udeležbo na shodu. Še enkrat je pozval, da vztrajamo pri podpori Ukrajincem in zaključil: “Bog živi Slovenijo! Slava Ukrajini!”

17.45 Janša je tudi povedal, da je včeraj govoril s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom, ki je jokal, saj je malo pred tem ruska raketa zadela avtomobil, v kateri je bila priznana kirurginja, kardiologinja. In včeraj je granata zadelo stavbo, v kateri je bilo ubitih šest otrok. »V Ukrajini se ne borijo le za prihodnost, borijo se za življenje. Ko je življenje ogroženo, je ogroženo vse,« je dejal Janša. Naštel je tudi razloge, zakaj je diktator Putin šel v agresijo.

Predsednik vlade Janez Janša (Foto: Twitter/Vlada RS)

17.38 Premier Janez Janša: “V Ukrajini v tem trenutki umirajo ljudje, ne le vojaki, ampak tudi civilisti, žene in otroci. Ruska vojska bombardira civilne objekte in goloroke civiliste, posnetki so grozljivi. Opogumlja pa njihov pogum, kar nas spominja na pogumne Slovence pred 30 leti, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo. Ko smo takrat videli in občutili, da smo enotni in pogumni, smo vedeli, da bomo uspeli. Zato vemo, kako se počutijo Ukrajinci in jih prosimo: vzdržite.”

17.37 Eva Irgl je prebrala pismo ukrajinskega premierja Denisa Šmihala, v katerem se je ta Sloveniji zahvalil za vso podporo.

17.36 Predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik se je iskreno zahvalil za vso podporo, še posebej pa Janezu Janši, ki je bil prvi evropski voditelj, ki je odločno in jasno rekel, da ima Ukrajina pravico postati članica EU. “Verjamem v našo zmago in našo skupno evropsko prihodnost”, je dejal Gorešnik.

17.31 Podpredsedni vlade Zdravko Počivalšek je izrazil žalost, da je v 3. tisočletju za dosego cilja še vedno možno pobijati ljudi. Spomnil je na drugo svetovno vojno in na vojno za Slovenijo ter dejal: “V Sloveniji bolje kot drugi poznamo razmere in vemo, kaj si želijo Ukrajinci, pa tudi, kakšna je mentaliteta napadalcev. Le ena pot je, da se ustavi to morijo. Nobeno polovičarstvo ni možno. Naredili bomo vse, da bomo ukrajinskim bratom pomagali pri njihovem pravičnem boju za svobodo. Slava Ukrajini!”

Shod za podporo Ukrajini (Foto: Twitter/Vlada RS)

17.28 Evropski parlament je včeraj sprejel resolucijo o ruski agresiji na Ukrajino. Resolucijo so podprle vse politične skupine in vse vlade. EU je s tem potrdila, da takega dejanja, kot ga je storila Rusija, ne bo nikoli dovolila in nikoli sprejela, je poudarila Eva Irgl.

17.25 Podpredsednik vlade Matej Tonin je prepričan, da je naša moralna dolžnost, da pomagamo Ukrajini. “Ker z njihovim obstankom se bosta obdržali tudi svoboda in demokracija.” To, kar dela ukrajinsko ljudstvo na čelu z Zelenskim, nas navdihuje z upanjem, da ni druge poti kot zmaga, ki je vsak dan bližje. Putinovi vojaki nečesa ne morejo – ne morejo odvzeti sanj o svobodni Ukrajini, svobodni Evropi, je sklenil Tonin.

17.14 Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je dejal, da smo se zbrali zato, ker je ukrajinsko ljudstvo žrtev kriminalnega dejanja in zločina, pa tudi zato, da se spomnimo svoje zgodovine. Evropa je danes drugačna, je dejal, je enotna, močna, trdno odločena, da brani svobodo sveta. “Če danes ne pomagamo Ukrajincem, se moramo začeti pripravljati na vojno na naših tleh.” Svoboda se vedno brani z orožjem in vsako ljudstvo ima pravico, da brani svojo svobodo, pravi Kovšca.

17.08 Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič je spregovoril o ruski agresiji na Ukrajino, ki se je začela zgodaj zjutraj 24. februarja. Do zdaj je po njegovih besedah v vojni polnega obsega umrlo že več kot 2.000 ukrajinskih civilistov. Poudaril je, da Ukrajinci srčno branijo svojo domovino, 10.000 civilnih državljanov se je pridružilo oboroženim enotam; mednarodno sodišče pa že čaka na agresorje. Ob tem se je tudi zahvalil tudi Sloveniji in osebno Janezu Janši za takojšen ozdiv in podporo. “Z vašo pomočjo bomo sporočili resnico, niti najmanj ne dvomim, da bomo zmagali!”

17.06 Zbrane je pozdravila poslanka SDS Eva Irgl in se zahvalila udeležbo. Kongresni trg je poln.

(z leve) Podpredsednik vlade Matej Tonin, ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič, premier Janez Janša, podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, predsednik DS Alojz Kovšca, predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik (Foto: Twitter/Vlada RS)

17.03 Shod se je začel s slovensko himno, ki jo je zapel Anže Šuštar. Sledi ukrajinska himna.

shod za podporo Ukrajini (foto: Nova24TV)
Shod v podporo Ukrajini (Foto: Nova24TV)

16.50 Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v vabilu na shod med drugim dejal: »Na tem shodu bomo podprli pravičen boj Ukrajine pred rusko agresijo, na tem shodu bomo podprli pravico Ukrajine do polnopravnega članstva v Evropski uniji, na tem shodu bomo podprli pravico vsakega naroda, da sam odloča o svoji usodi, da svobodno izbira tako svoje voditelje kot svojo prihodnost. Na tem shodu bomo podprli pravico, za katero smo se Slovenci bojevali pred 30 leti; takrat smo bili hvaležni vsakemu, ki nas je podprl, in Ukrajina je bila med prvimi državami, ki nas je podprla.«

Fotogalerija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine