4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

[IZ MINUTE V MINUTO] RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINO, 3. dan: Rusi se jezijo, ker napredujejo prepočasi in ne morejo zavzeti Kijeva

Piše: P.T., J.S., G.B., STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, ruska vojska je že tik pred glavnim mestom Kijev,  kjer potekajo boji.  Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

22:50 Rusiji naj bi že izklopili sistem Swift.

22:47 V Kijevu pravkar alarm, ki opozarja na nevarnost zračnega napada.

22:44 Na družbenih omrežjih je bila objavljena fotografija, na kateri naj bi bila ruska padalska enota VDV, ki pristaja v predmestju Kijeva. Uradni viri novice še niso potrdili.

(Foto: Twitter)

20.45 Večernji list poroča, da so Rusi zavzeli letališče Berdnjansk in dobili ukaz za večjo akcijo, kolona tankov krenila proti Harkivu. Ukrajinski predsednik pravi, da so zadali velike udarce ruski vojski.

20.30 Po nekaterih podatkih so Rusi napadli otroško bolnišnico v Kijevu, napad terjal vsaj eno smrtno žrtev:

20.25 Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) vladi ne bo posredovala uradnega predloga o nasprotovanju izločitve Rusije iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift. “Sprejemamo vse sankcije, ki jih bo zaradi agresije na Ukrajino sprejela EU,” je danes sporočil generalni direktor zbornice Aleš Cantarutti.

20.00 Na Poljsko se je zaradi nasilja iz Ukrajine v zadnjih dneh zateklo že 115.000 ljudi, je popoldne sporočil namestnik poljskega notranjega ministra Pawel Szefernaker. Še pred nekaj urami jih je bilo po podatkih Varšave 100.000. V Romuniji medtem beležijo okoli 30.000 ukrajinskih beguncev. Po navedbah ZN jih je skupno že več kot 150.000.

19.30 Čečenski voditelj Ramzan Kadirov in zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina je danes dejal, da so bili čečenski borci napoteni v Ukrajino, ob tem je pozval Ukrajince, naj strmoglavijo svojo vlado, navaja Reuters. V videoposnetku, objavljenem na spletu, se je Kadirov pohvalil, da čečenske enote doslej niso utrpele nobenih izgub, in dejal, da bi ruske sile zlahka zavzele velika ukrajinska mesta, vključno s prestolnico Kijev, a da je njihova naloga preprečiti izgubo življenj.

18.45 Ruska vojska v Ukrajini napreduje počasneje od pričakovanj, je danes sporočil neimenovani uradnik ameriškega obrambnega ministrstva. Dodal je, da je v Ukrajini trenutno več kot polovica ruskih sil, namenjenih tej operaciji.

“Ocenjujemo, da je v Ukrajini več kot polovica ruskih sil, ki jih je predsednik Vladimir Putin namenil za operacijo proti Ukrajini,” je uradnik Pentagona povedal novinarjem.

“Imamo znake, da so Rusi vse bolj razočarani zaradi pomanjkanja zagona v zadnjih 24 urah, predvsem na severnih območjih Ukrajine,” je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

17.45 Ukrajina je zavrnila navedbe Kremlja, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo. V uradu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so obenem poudarili, da ne bodo sprejemali ultimatov ali nesprejemljivih pogojev. Rusija je medtem vojski odredila napredovanje iz vseh smeri, kar utemeljuje z ukrajinskim zavračanjem pogajanj.

17:00 Kyiv Post poroča, da je ladja ruske črnomorske flote v vodah Črnega morja sestrelila lastno vojaško letalo. Zdi se, da je šlo za “prijateljski ogenj”.

16.00 Vlada je danes sklenila, da bo Slovenija v letu 2022 Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. Delovanje ICRC v Ukrajini je usmerjeno v zagotavljanje zdravniške oskrbe, dostopa do vode in drugih osnovnih storitev, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.

“Upoštevajoč težke humanitarne razmere, v katerih so se znašli prebivalci Ukrajine, in v skladu s slovenskimi prioritetami mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter z zunanjepolitičnimi prioritetami Republike Slovenije bo Slovenija prispevala 100.000 evrov ICRC,” je sporočilo ministrstvo.

15.30 Kremelj je danes Ukrajino obsodil, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo in s tem “podaljšuje vojaški spopad”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V povezavi s pričakovanimi pogajanji je ruski predsednik Vladimir Putin v petek popoldne odredil začasno ustavitev napredovanja glavnih enot Rusije,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ker ukrajinska stran zavrača pogajanja, se je napredovanje ruskih sil danes popoldne nadaljevalo,” je še dejal po poročanju AFP.

15.15  Velika Britanija in 25 drugih držav so se dogovorile, da Ukrajini ponudijo več humanitarne in tudi vojaške pomoči, vključno z orožjem, je danes v pogovoru za radio BBC sporočil britanski državni sekretar za oborožene sile James Heappey. To so se države dogovorile na virtualni donatorski konferenci za Ukrajino v petek zvečer.

15.00 Zaradi ruske invazije na Ukrajino je vlada na današnji dopisni seji prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora letalom, ki so registrirana v Rusiji, in operatorjem s sedežem v Rusiji, ki jim je licenco izdal pristojni ruski organ. Sklep začne veljati danes in bo veljal “do prenehanja razlogov” zanj, so sporočili z vlade.

14:20 Od začetka ruske invazije ta teden je iz Ukrajine na Poljsko prispelo že okoli 100.000 beguncev, je danes sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Dodal je, da ima 90 odstotkov beguncev v državi že zagotovljen bivalni prostor, kot so domovi prijateljev ali družine, preostali pa iščejo pomoč v devetih sprejemnih centrih ob meji.

13:08 Madžarski minister za zunanje zadeve Szijjarto sporoča, da Madžarska ne blokira izključitve Rusije iz sistema Swift. Trdi, da gre za lažne informacije, ki krožijo v Bruslju.

13:04 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zatrdil, da je Ukrajina preprečila načrt Kremlja, da bi ruska vojska zasedla Kijev in ga vrgla z oblasti. Evropsko unijo je ob tem pozval, naj Ukrajino sprejme v povezavo, Nemčijo in Madžarsko pa, naj podpreta izključitev Rusije iz sistema Swift.

12:32 Češka je v Ukrajino poslala za dobrih sedem milijonov vojaške pomoči.

12.30 Češka bo Ukrajini poslala strojnice, avtomatske in ostrostrelske puške, pištole in strelivo v vrednosti 7,6 milijona evrov, je danes sporočila češka obrambna ministrica Jana Černochova. Nizozemska pa bo Ukrajini medtem na pomoč priskočila z dobavo 200 protiletalskih raket stinger, je sporočila vlada.

11.50 Ruski komunikacijski regulator Roskomnadzor je neodvisnim medijem naložil umik prispevkov, v katerih ruski vdor v Ukrajino označujejo z besedami napad, invazija ali napoved vojne, saj da gre za nezanesljive informacije. V nasprotnem primeru tvegajo blokado in globo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11.45 Ruske sile, ki napadajo Ukrajino, so do zdaj ubile 198 civilistov, med njimi tri otroke, 1115 oseb pa je ranjenih, je danes sporočil ukrajinski minister za zdravje Viktor Ljaško (vir: AFP).

11.30 Ruska vojska je danes iz zraka in morja z vodenimi izstrelki napadla ukrajinsko vojaško infrastrukturo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je zatrdil, da ruska vojska pri tem ni poškodovala stanovanjske in družbene infrastrukture, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Seveda posnetki kažejo, da temu ni tako.

11.15 Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal odlok, v skladu s katerim bodo ZDA Ukrajini namenile do 600 milijonov ameriških dolarjev “takojšnje vojaške pomoči”.

11:00 Premier Janez Janša je za danes ob 18. uri sklical sejo sveta za nacionalno varnost (Snav), na kateri bodo spregovorili “o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino”, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

10:02 Med ruskim napadom na Ukrajino je umrlo najmanj 198 ljudi, med njimi trije otroci, je po poročanju Reutersa povedal predstavnik ukrajinskega ministrstva za zdravje. Po njegovih besedah je ranjenih 1115 ljudi, med njimi 33 otrok. Kot še dodaja Reuters, ni jasno, ali gre le za civilne žrtve.

09:45 Ruska invazija na Ukrajino je povzročila tudi padec bonitetnih ocen obeh držav. Agencija S&P je oceno Rusije znižala na raven “smeti”, Moody’s je bonitetni oceni obeh držav že vzel pod drobnogled, Standard & Poor’s in Fitch sta že znižala tudi bonitetno oceno Ukrajine.

09:00 Seja sveta za nacionalno varnost o nacionalno varnostnih vidikih agresije Rusije nad Ukrajino bo ob 18. uri v veliki sejni dvorani vlade na Gregorčičevi 27 v Ljubljani, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

08:15 Slovenski zunanji minister Anže Logar je pozval vseh pet častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji, da vrnejo konzularni naziv.

07:55 Zunanje ministrstvo je sporočilo, da so slovenski diplomati, ki so bili v Ukrajini, že na ozemlju EU.

7:15 Iz ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so zavzeli, da je zavzeli Meriupol.  “Ruske čete so zavzele mesto Melitopol” poročata ruska tiskovna hiša Interfax in Sputnik, ki se sklicujeta na obrambno ministrstvo države. Melitopol je srednje veliko mesto v bližini ključnega ukrajinskega pristanišča Mariupol.

07:00 Nekatere stanovanjske soseske so zadeli ruski izstrelki.

06:31 Ukrajina sporočila, da do sedaj ubitih najmanj 3500 ruskih vojakov, 200 so jih ujeli in dodali, da je Rusija doslej izgubila tudi 14 letal, 8 helikopterjev in 102 tankov.

06:15 Ukrajinska vojska je sporočila, da je v soboto zjutraj zavrnila napad ruskih enot na eni od glavnih avenij v prestolnici Kijev, poroča AFP. Rusi naj bi skušali prodreti po aveniji Zmage, vendar so napad odbili. “Rusija je napadla eno od naših enot na aveniji Zmage v Kijevu, vendar pa smo napad odbili,” je na svoji strani Facebooka sporočila ukrajinska vojska. AFP poroča, da je zgodaj zjutraj v soboto v Kijevu odjeknilo več glasnih eksplozij. Ukrajinska vojska poroča tudi o hudih bojih v mestu Vasilkiv južno od Kijeva, kjer Rusi skušajo pristati z letali polni padalcev. Eno od transportnih letal IL-76 polno padalcev naj bi Ukrajinci sestrelili, z neba pa naj bi sklatili tudi ruski helikopter in vojaško letalo SU-25.

06:00 Pred Kijevim potekajo srditi boji, poročajo tuji mediji.

05:29 Reuters poroča, da je predsednik Joe Biden ameriškemu zunanjemu ministrstvu naročil, naj za Ukrajino sprosti 350 milijonov dolarjev vojaške pomoči, saj se ta trudi odvrniti rusko invazijo.

05:00 Ukrajinska vojska je sporočila, da je v soboto zjutraj odbila napad ruskih enot na eni od glavnih avenij v prestolnici Kijev, poroča AFP. Rusi naj bi skušali prodreti po aveniji Zmage, vendar so napad odbili.

04:40 Zelensky je objavil še en videoposnetek, posnet v središču Kijeva . “Na spletu je veliko lažnih informacij, da pozivam našo vojsko, naj odloži orožje, in da obstaja evakuacija,” je dejal. “Tukaj sem. Ne bomo odložili orožja. Branili bomo svojo državo.” Ob vse močnejših spopadih v Ukrajini je postalo jasno, da želi Rusija zamenjati predsednika Volodimirja Zelenskega s sebi naklonjeno administracijo.

01:05 Po objavi v uradnem listu EU je danes začel veljati drugi sveženj sankcij proti Rusiji, ki jih je zaradi agresije proti Ukrajini potrdila EU in so usmerjene proti ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. Nov sveženj vključuje tudi sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine