17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

[IZ MINUTE V MINUTO] Večina glasovalcev zavrnila novelo o vodah; Vizjak: “Ljudje so odločali pod vplivom čustev.”

Pišejo: P. T., J. S., A. P., G. B., STA

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč za glasovanje na zakonodajnem referendumu o spremembah zakona o vodah. Volišča so odprta med 7. in 19. uro.

21:00 Referendum o noveli zakona o vodah se je po besedah okoljskega ministra Andreja Vizjaka ugrabil in zlorabil za druge cilje, tudi politične. “Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona,” je po približno petini preštetih glasov v odzivu za medije dejal Vizjak.

Ne glede na rezultat referenduma si bodo na ministrstvu za okolje in prostor po Vizjakovih besedah vedno prizadevali za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda. “Tudi namen in cilj tega zakona je bil takšen – kako dodatno zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več denarja za vzdrževanje vodotokov,” je dejal.

Ljudje so po njegovih besedah “žal” glasovali, kakor so glasovali. “Bomo se potrdili na nek drug način zagotoviti ta denar, ampak žalostno je, da nista bila prepoznana osnovni cilj in namen zakona,” je ponovil.

Minister sicer meni, da se je referendum zlorabil in ugrabil za neke druge cilje, tudi politične. Kot je dejal, je njegov naslednji korak jasen – še naprej si bo prizadeval, kako povečati denar za vzdrževanje vodotokov in kako preprečiti, da bi nam vode delale škodo, ko prestopijo svoje bregove.

Opozoril je še, da bodo zavrnitev omenjenega zakonskega predloga najbolj občutili ljudje, ki ob vsakih poplavah trepetajo za svojo varnost. Kot kaže, pa bodo trepetali še najprej, je povzel Vizjak.

Kaže, da bo novela zakona o vodah na današnjem referendumu zavrnjena. Delni neuradni izidi po preštetih 65 odstotkih glasovnic kažejo, da je za uveljavitev novele glasovalo 13,77 odstotka, proti pa 86,23 odstotka volivcev. Nasprotniki so po zadnjih podatkih že dosegli tudi kvorum za zavrnitev zakona.

20:38 Kaže, da bo novela zakona o vodah na današnjem referendumu zavrnjena. Delni neuradni izidi po preštetih 75 odstotkih glasovnic kažejo, da je za uveljavitev novele glasovalo 13,63 odstotka, proti pa 86,37 odstotka volivcev. Nasprotniki so po zadnjih podatkih že dosegli tudi kvorum za zavrnitev zakona.

 

foto: posnetek zaslona / https://volitve.dvk-rs.si

foto: posnetek zaslona / https://volitve.dvk-rs.si

20:17 Po polovici preštetih glasov v močnem vodstvu pobudniki referenduma.

foto: posnetek zaslona / https://volitve.dvk-rs.si/#/udelezba

19:35 Volišča so se zaprla. Prvi delni izidi glasovanja bodo znani predvidoma po 20. uri.

19:00 Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumu o noveli zakona o vodah. Volilni organi bodo začeli šteti glasovnice, delne neuradne izide pa bodo sproti objavljali na spletni strani Državne volilne komisije.

18:31 Najvišja je bila volilna udeležba v volilni enoti Kranj, najnižja v enoti Ptuj. V volilni enoti Kranj je bila do 16. ure volilna udeležba 32,35-odstotna, v volilni enoti Ptuj pa 25,14-odstotna.

17:25 Do 16. ure je bila volilna udeležba 29,76-odstotna.

16:50 Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na referendumu o noveli zakona o vodah na voliščih v Sloveniji danes do 11. ure glasovalo 257.328 volivcev, kar predstavlja 15,15 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočil direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko. To je več kot na referendumu o zakonu o zakonski zvezi leta 2015, poroča STA.

Na referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih leta 2015 je do 11. ure namreč glasovalo 9,3 odstotka vseh volivcev, končna volilna udeležba pa je bila 36,38-odstotna, je v sporočilu za medije še dodal Vučko. Na predčasnih volitvah v DZ leta 2014 je do 11. ure glasovalo 15,43 odstotka volilnih upravičencev, pa je dodatno primerjavo DVK objavila na Twitterju.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je bila danes do 11. ure najvišja udeležba v volilni enoti Kranj, in sicer 17,11-odstotna, najnižja pa na Ptuju, 11,44-odstotna, še kažejo podatki DVK.

Volivci lahko na referendumu o noveli zakona o vodah svoj glas na enem od več kot 3000 volišč po državi oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer. Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, mora proti glasovati večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, pod pogojem, da bo proti glasovala najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev.

Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate.

Predvidoma bodo najprej znani izidi predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom, na njem pa je glas oddalo 84.196 volivcev oz. 4,96 odstotka vseh volilnih upravičencev, še poroča STA.

12:40 Do 11. ure se je referenduma udeležilo 15,15 odstotkov vseh glasovalnih upravičencev.

11:35 Resnico o noveli zakona o vodah si lahko preberete TUKAJ.

11:00 Prevladujoči mediji strašijo in grozijo z volilnim molkom, ki naj bi veljal za vse državljane. To ni res. Za koga velja volilni molk lahko preberete TUKAJ, vi pa se lahko ves dan izražate ZA ali PROTI.

09:00 Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate. Predvidoma bodo najprej znani izidi predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom, na njem pa je glas oddalo 84.196 volivcev oz. 4,96 odstotka vseh volilnih upravičencev.

08:00 Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, mora proti glasovati večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, pod pogojem, da bo proti glasovala najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev.

07:00 Odprla so se volišča.

06:00 Referendumsko vprašanje se glasi “Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?” Volivci svojo voljo izrazijo tako, da obkrožijo za ali proti.

01:00 Volivci bodo danes na referendumu odločali o usodi novele zakona o vodah. Ob 7. uri se bo odprlo okrog 3000 volišč, na katerih bo skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko oddalo svoj glas.

Zadnje novice

Sorodne vsebine