21.6 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

(FOTOGALERIJA) Pavel Rupar po shodu ljudske iniciative Glas upokojencev: Ocenjujem, da nas je bilo danes tukaj med 18 in 20.000. Če naših zahtev odgovorni ne bodo slišali, nas bo 1. marca tukaj 30.000 in več!

Piše: C. R., P. J.

Protestniki so na prvem shodu ljudske iniciative Glas upokojencev napolnili ljubljanski Trg republike. S slovenskimi zastavami v rokah so med drugim zahtevali dostojne pokojnine, ki so njihova pravica. 

V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini. Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Pobudnik iniciative Glas upokojence Pavel Rupar je po končanem shodu za medije dejal: “Ocenjujem, da nas je bilo danes tukaj med 18. in 20.000 tisoč. Če naše zahteve odgovorni ne bodo slišali, nas bo 1. marca tukaj 30.000 in več.

Rupar je za STA še povedal, da so s shodom želeli sporočiti, da so upokojenci živi in da zahtevajo le tisto, “kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali”. Po njegovih besedah so se upokojenci znašli v krizi, saj se le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, Rupar pa pričakuje, da bo do njih glede na zbrano množico kmalu tudi prišlo.

Ocenil je, da se je zbralo med 18.000 in 20.000 ljudi, a kot pravi bo pravo oceno podala policija. “Sem pa zelo vesel tega obiska,” je dejal.

Na shod so po Ruparjevih besedah pozvali tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, poslance, ministre, predsednika vlade, sindikate in druge upokojenske organizacije, a so bili na njem zaenkrat sami. V kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, ker gre za starejše ljudi, jih ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu. “Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, osebno pa sem prepričan, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte,” je sklenil.

Ob napovedi shoda sredi januarja pa je Rupar izjavil, da so upokojence vsi pustili na cedilu. Med njihovimi zahtevami je takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi rtv-prispevek.

ZAHTEVE Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije:

Takojšnje povečanje vseh pokojnin, manjših od 1000 €, za 20 %, pokojnin od 1000 do 1500 € pa za 15 %.
Določitev najnižje mesečne pokojnine, kmečke, invalidske (750 €), in usklajevanje z inflacijo vsaj na dva meseca; povprečna neto pokojnina pa naj bo vedno 75 % povprečne neto plače v Sloveniji.
Povišanje odstotka za odmero pokojnine s 57,25 % povprečne plače za dobo 24 let na 68 % povprečne plače za dobo 20 let.
Vpis 13. pokojnine v ustavo kot pravice upokojencev in obvezni letni dodatek kot pravica upokojencev v enotni višini 750 €.
Vdovska pokojnina mora biti v višini 100 % pokojnikove, če se preživeli zanjo odloči.
Invalidska pokojnina ne sme biti nižja od 750 € mesečno.
Takojšnja ureditev dostopa do osebnih zdravnikov za upokojence.
Obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje prevzame država za upokojence s pokojnino, manjšo kot 1000 €.
Obvezen RTV-prispevek upokojencem plača država.
Pomoč mladim z omogočanjem zaposlitev in pri pridobivanju stanovanja, da bodo lahko v oporo svojim staršem.

 

 

PREBERITE TUDI

(IZ MINUTE V MINUTO) (VIDEO) Vseslovenski protest upokojenk in upokojencev Slovenije: Hočejo nam povedati, da smo prevelik strošek za državo! A slišati nas morajo! Hočemo živeti, ne životariti! Dostojna pokojnina je naša pravica in ne socialna pomoč!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine