4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

(FOTOGALERIJA) Janez Janša: SDS ne izključuje nikogar, bo pa postavila štiri vsebinske pogoje; SDS začela z regijskimi srečanji, prvi v Posavju in Dolenjsko-belokranjski regiji

Piše: Vida Kocjan

Slovenska demokratska stranka (SDS) je začela s srečanji na regionalnem nivoju. Prvi srečanji s člani in simpatizerji sta bili včeraj v Posavju in na Dolenjskem, vključno z Belo krajino.

V Posavju je srečanje potekalo v Leskovcu pri Krškem, organizirala ga je Posavska regijska koordinacija SDS. Na Novem mestu, natančneje v Gornji Težki vodi, pa je potekalo srečanje Dolenjsko-belokranjske regijske koordinacije SDS.

Obeh srečanj so se udeležili predsednik Janez Janša, tudi predsednik slovenske vlade in predsedujoči Svetu EU, ter oba podpredsednika stranke, evropska poslanka Romana Tomc in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na srečanjih so bili tudi poslanci državnega zbora iz posamezne regije. V Posavju je bil to Tomaž Lisec, na Dolenjskem pa Anja Bah Žibert in Franci Kepa. Navzoči so bili tudi državni svetniki in nekateri župani, v Posavju pa tudi minister Andrej Vizjak. Pridružil se jim je tudi Dominik Štrakl, predsednik strankinega podmladka SDM.

Srečanji sta bili izredno dobro obiskani in tako, da je zmanjkovalo prostora. Obogatili so ju bogati kulturni programi, pripravili so jih območni občinski odbori SDS. Slednji so poskrbeli tudi za pogostitev, stojnice z domačimi dobrotami so bile več kot obložene.

SDS pripravlja srečanja že vrsto let, lani pa so ta zaradi epidemije covid-19 odpadla. Zato so letošnja še bolje obiskana, pri tem upoštevajo dokazila PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Na obeh srečanjih so zbrane najprej pozdravili gostitelji, to je predsednika regijskih odborov, nato sta zbrane nagovorila Romana Tomc in Janez Janša.

Romana  Tomc: EU ne načrtuje migrantskih koridorjev

Romana Tomc je med drugim poudarila razlike med tem, kako se reševanje krize covid-19 dojema v tujini in doma.  Medtem, ko se vse države soočajo z epidemijo in usmerjajo svoje moči v ohranitev gospodarske aktivnosti, so tovrstni napori v tujini nagrajeni, v Sloveniji pa je to drugače. Posvarila je pred prihajajočo migrantsko krizo, s katero se bomo morali najverjetneje soočiti. Vendar pa Evropska unija ne načrtuje uvedbe t. i. humanitarnih (migrantskih) koridorjev, čeprav nekateri mediji v Sloveniji poročajo drugače.  Povedala je, da nobena takšna odločitev ni bila sprejeta in da takšnim odločitvam niso naklonjeni njeni politični kolegi. Zbrani so novico še posebej pozdravili.

Tomčeva je izpostavila tudi tri naloge, ki čakajo Evropsko unijo, in sicer: da skupaj premagamo epidemijo covid-19, da EU ohrani potenciale evropskega gospodarstva in da ohrani suverenost ter vrednote, ki so nam skupne.

Janez Janša: SDS ne izključuje nikogar, bo pa postavila štiri vsebinske pogoje

Sprejem predsednika Janeza Janše je bil v obeh regijah izredno čustven, nagrajen z bučnim aplavzom. Janša je v nagovoru uvodoma povedal, da se država še vedno bori z epidemijo, zaradi česar se je vsem udeležencem zahvalil, da upoštevajo pogoje PCT. Nato je izpostavil, da precepljenost prebivalstva še vedno ni na želeni ravni, saj se nekateri ne želijo cepiti»Težko je poslušati tiste, ki se norčujejo iz ukrepov, češ, meni ne bo nič hudega. Zaradi njih umirajo, ali težko zbolevajo drugi,« je dejal.

V nadaljevanju se je osredotočil na prihajajoče volilno leto. Povedal je, da je bilo do sedaj opravljenega veliko dela, kljub temu, da se je država soočala in se še vedno sooča z epidemijo. Ob tem je vlada naletela na kritike opozicije, ki v preteklih letih ni veliko naredila. »Zaradi slabega upravljanja z državo, veliko ni bilo narejeno, potrošenega pa je bilo veliko denarja. Danes sicer poslušamo, da bodo tisti, ki niso zgradili enega samega doma za starejše, ali ene same bolnišnice, delali stvari drugače.«

Kot najpomembnejše ukrepe, ki jih je sprejela vlada, je izpostavil spremembe na področju debirokratizacije, investicije v šolstvo in šport ter zakon od dolgotrajni oskrbi, ki ga je vlada vložila v državni zbor in bo predvidoma sprejet še to jesen.

Sledil je del govora, v katerem je predsednik Janša napovedal pogoje za vstop stranke SDS v prihodnje koalicije, pri čemer je uvodoma povedal, da SDS ne izključuje nikogar, da pa bo postavila naslednje vsebinske pogoje:

  1. Potrebno je delati za skupno dobro in ne za lastne interese.
  2. Interesi slovenskih ljudi morajo biti postavljeni v ospredje, zato govora o odprtih mejah in migrantskih  koridorjih ne more biti.
  3. Vrednote slovenske ustave morajo biti striktno spoštovane.
  4. Stranke, ki bodo sodelovale z SDS v prihodnji koaliciji, morajo vnaprej povedati, da bodo podprle resolucijo Evropska parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov.

Predsednik Janez Janša je govor zaključil s spodbudnimi besedami. Zbrane je pozval k aktivni udeležbi in sodelovanju na prihodnjih volitvah.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine